(VIDEO) Un proprietar al unui Nissan Leaf de primă generaţie şi-a schimbat bateria singur în faţa casei cu una de la generaţia mai nouă, dublându-şi autonomia

10 Iunie 2025, 13:43
Redacţia PiataAuto.md
Nissan Leaf de primă generaţie are meritul de a fi primul model electric care a fost conceput pentru viabilitate în viaţa reală, şi a fost astfel cel care a impulsionat popularizarea maşinilor electrice la nivel global. Dar între timp, maşinile electrice au evoluat enorm, iar peste mai mulţi ani proprietarii primului Leaf au descoperit că ingineria acestuia era extrem de simplă, fără un management termic al bateriei, fapt care a făcut ca majoritatea bateriilor să degradeze repede şi la o vârstă de 8-10 ani să aibă deja o autonomie derizorie. Un proprietar britanic al unui Nissan Leaf de primă generaţia a găsit soluţia perfectă pentru a-şi revigora maşina într-un mod neaşteptat. Şi-a schimbat de unul singur, în faţa casei, bateria maşinii cu una de la un Leaf de generaţie nouă, dublându-şi autonomia faţă de cea teoretică a primei generaţii.
Secretul acestei schimbări e în faptul că următoarea generaţie de Nissan Leaf, cea încă actuală, nu are nici ea vreun sistem de management termic cu circuite cu refrigerant, rămânând la fel de arhaică în inginerie. Pe lângă asta, dimensiunea bateriei e aproape identică, iar asta înseamnă că poate încăpea relativ bine în acelaşi loc.
Iar bateria generaţiei a doua de Leaf poate avea 62 kWh, faţă de sub 30 kWh brut, cât avea prima generaţie.
Britanicul spune că schimbul de baterie e uşor şi poate fi realizat în 4 ore în faţa casei, fără prea multe instrumente. Însă, de fapt, pregătirile durează mai mult şi implică mai multe bare de adaptare a locurilor de fixare a bateriei, care diferă un pic de cele originale.
Totuşi, britanicul a creat aceste elemente de fixare mai lungi prin sudare, ceea ce poate fi o vulnerabilitate de rezistenţă pentru o baterie grea, într-o structură supusă vibraţiilor permanente.
De asemenea, noua baterie e cu 100 km mai grea, ceea ce înseamnă că a necesita şi arcuri noi la suspensie, preluate de la un Leaf mai nou.
E nevoie şi de un cititor OBD, cu un adaptor CAN, care să păcălească maşina că ar avea conectată la ea o baterie veche, nu una nouă, care se întâmplă să aibă o capacitate mai mare de stocare. Conectarea simplă a bateriei nu va funcţiona, pentru că maşina nu va putea comunica direct cu ea.
Britanicul şi-a ridicat maşina pe aleea din faţa casei, pe 4 cricuri, şi foloseşte cricuri adiţionale pentru coborârea bateriei vechi şi urcarea celei noi. Aici trebui să amintim că o asemenea baterie cântăreşte câteva sute de kilograme bune şi orice neatenţie sau cedare a unui cric poate însemna un risc de strivire.
În acest caz bateria a fost fixată cu înşurubarea fiecărui element, pe rând, până când a rămas într-o poziţie fixă şi aparent sigură.
A urmat şi conectarea cablurilor de înaltă tensiune, făcută cu mănuşi izolatoare, bineînţeles.
Iar apoi au fost înlocuite şi arcurile suspensiei spate, pentru a face faţă greutăţii mai mari a maşinii.
Apoi a fost conectată şi bateria de 12V a maşinii, pentru a trezi totul la viaţă. A trebuit conectată şi aplicaţia de citire a erorilor, cu toate erorile şterse. Iar apoi acest Nissan Leaf, cu 108.000 mile parcurse, deci cam 173 mii km parcurşi, a revenit la viaţă.
Şi, surprinzător, arăta o autonomie de 228 mile cu bateria completă, deci cam 367 km! E dublu faţă de cât putea spera prima generaţie de Leaf cu bateria sa nouă.
Maşina se încarcă fără probleme şi-şi calculează autonomia relativ corect, deci se poate spune că transplantul de baterie mai capabilă a fost un succes. Iar mecanicul spune că totul a fost floare la ureche, uşor de făcut de oricine vrea să stea un pic sub maşina sa electrică în curtea casei.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
21,178
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!