(VIDEO) Un şofer din SUA a parcurs 6,6 milioane km cu camionul său diesel depăşind recordul mondial al autoturismelor
1 Iunie 2025, 18:18 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile care parcurg peste 1 milion de kilometri sunt deja un subiect de mare atenţie, întrucât se întâmplă rar ca proprietarii să ajungă la asemenea parcurs, asigurându-le şi mentenanţa corectă, iar ele să reziste. Desigur, există şi excepţii cu cifre mult mai mari, precum germanul Hansjorg cu Tesla lui, cu a ajuns deja la 2,4 milioane de kilometri. Iar deţinătorul recordului mondial absolut la autoturisme e un Volvo P1800 renumit, deţinut de Irv Gordon, până la sfârşitul vieţii sale şi apoi cumpărat de producătorul suedez pentru muzeul său. Acea maşină a atins 3.039.122 mile, cifra fiind documentată oficial la 1 mai 2024 şi fiind echivalentă cu 4.891.041 km. Deci, aproape 5 milioane de km! În SUA, însă, există un şofer de camion care a depăşit cu un singur camion acest record mondial al autoturismelor şi a parcurs 4,1 milioane de mile cu el, echivalentul a circa 6,6 milioane km!
Şoferul, pe nume Alan Kitzhaber, spun că doar el a condus camionul său de când a fost cumpărat nou până în prezent. Iar camionul e un Kenworth T600 din 1995, şi a adunat acest parcurs timp de 30 de ani de muncă. Unii oameni au durata întregii cariere cuprinsă între 30-40 de ani, deci am putea spune că unul din camioanele care a rezistat o viaţă.
Motorul acestui camion e unul diesel, un Caterpillar 3406E, de 550 CP. E acelaşi motor original pe are-l avea camionul ieşit din fabrică, dar a beneficiat de revigorări profunde de 3 ori până acum toate făcute de Caterpillar.
Şoferul spune că a făcut mici modificări la camionul său, pentru a-i garanta o viaţă lungă. În primul rând, a instalat un sistem de încălzire a combustibilului, precum cele folosite în zonele arctice, iar astfel acesta ajunge în motor întotdeauna la vâscozitatea corectă, inclusiv iarna.
Mai există şi un sistem care-i menţine motorul cald în lunile de iarnă, acelaşi sistem putând asigura şi încălzirea autonomă a cabinei.
Mai are şi un sistem de extragere a aerului din combustibil, care, spune şoferul, l-ar ajuta la un amestec mai corect în motor.
A schimbat şi cutia de viteze pe una mai performantă, cu 13 trepte şi două regimuri overdrive, pentru a avea turaţii mai joase la condus de autostradă.
A schimbat şi una din punţile spate, făcând-o să nu mai fie motrice, pentru a mai reduce din greutate şi sarcină asupra motorului. Camionul a devenit cu 540 kg mai uşor datorită renunţării la tracţiunea pe ultima punte.
Şoferul a mai adăugat un sistem de senzori de presiune în pneuri, care îl avertizează când are o pană. El spune că a economisit foarte mult, datorită faptului că e anunţat imediat şi poate repara anvelopa înainte să devină una ireparabilă. Camioanele moderne au deja asemenea sisteme incorporate, dar Kenworth-ul de aici e fabricat în 1995, pe când asemenea sisteme încă nu erau implementate.
De asemenea, şoferul a instalat încă din start o bară metalică mare în faţă. De-a lungul celor 6,6 milioane de km, acest camion s-a întâlnit cu 4 cerbi în calea sa. Integritatea camionului a fost păstrată de acea bară, spune el, deşi pentru cerbi întâlnirile au fost nefericite.
În final, şoferul spune că a încercat să înveţe din fiecare problemă pe care a avut-o cu camionul şi să introducă o mică modificare sau adăugare, care să-l ajute să evite una similară data viitoare. Şi se pare că această reţetă a funcţionat din plin, întrucât a ajuns la 6,6 milioane km!