(VIDEO) Un taximetrist spaniol a arătat starea unei Tesla Model 3 la 740.000 km parcurşi şi a calculat cât a economisit faţă de un automobil diesel
4 Iunie 2025, 16:42 Redacţia PiataAuto.md
Nu e un secret că maşinile electrice pot atinge cifre mari de kilometri parcurşi pe odometru, mai ales dacă au parte de proprietari ce asigură mentenanţa corectă şi dacă nu suferă de scăpări inginereşti, care să le accelereze degradarea motoarelor sau bateriilor. Cazul renumitei Tesla Model S din Germania, care a depăşit 2,4 milioane de km parcurşi e un exemplu elocvent, doar că şi acolo la început motorul era foarte problematic şi a fost schimbat de 13 ori până când proprietarul, ajutat de un service din Croaţia, a găsit problema şi a rezolvat-o. Ei bine, un taximetrist spaniol proprietar al unei Tesla Model 3, care a atins 740.000 km parcurşi, a arătat de curând starea maşinii sale la un asemenea parcurs şi a calculat cât a economisit cu maşina sa electrică, faţă de un automobil diesel.
Maşina e o Tesla Model 3 Dual Motor Long Range, şi a făcut cei 740.000 km în doar 6 ani, deci cu o medie de peste 120 mii km pe an. Maşina a fost invitată de către spaniolii de la carwow într-un atelier specializat din Valencia, unde munceşte cel mai experimentat mecanic Tesla din Spania, şcolit direct la Tesla, dar vorbim în continuare de un mecanic independent, cu propriul lui atelier, unde sunt binevenite şi toate celelalte mărci. Anume el a fost responsabil de inspectarea maşinii.
Mecanicul menţionează despre problemele tehnice ale primelor modele Tesla, produse în primii ani, dar spune că toate aceste modele au fost perfecţionate în timp şi au devenit mult mai fiabile ulterior. Are clienţi care au schimbat câte 3-4 motoare şi 2-3 baterii, dar are clienţi care încă n-au schimbat nimic, deşi adună cifre mari pe odometru, un semn clar al îmbunătăţirii fiabilităţii.
Ei bine, Tesla Model 3 despre care vorbim azi e şi mai curioasă, datorită muncii de taximetru pe care a făcut-o de când e nouă până în prezent. Prioritatea sa a fost munca, deci, ceea ce înseamnă că a fost condusă dinamic de multe ori, atât pe autostrăzi, cât şi în trafic urban intens, şi toate astea le-a făcut nu într-o climă rece norvegiană, ci într-o climă toridă spaniolă, cu temperaturi foarte mari pe timp de vară, care pun la încercare orice sistem de management termic al bateriilor la maşinile electrice. Totuşi, regimul de taxi a fost un pic mai neobişnuit, cum aflăm mai jos de la proprietarul acestei Tesla.
Mecanicul a început cu verificarea suspensiei şi a găsit braţe uzate, care aveau deja un joc nepermis de mare şi trebuiau schimbate. Mai multe bucşe noi trebuie înlocuite.
De asemenea, suporturile electromotoarelor sunt uzate şi trebuie înlocuite cu altele noi, pentru a nu genera sunetele şi vibraţii nedorite.
Caseta de direcţie a fost schimbată o dată pe această Tesla. Au fost făcute reparaţii şi la sistemul de aer condiţionat. Mecanicul atrage atenţia că la o maşină electrică aerul condiţionat nu poate fi lăsat nefuncţional, întrucât el e responsabil şi de răcirea bateriei. Mecanicul mai atrage atenţie că la maşinile electrice nu pot fi folosite orice tip de refrigerenţi sau lubrifianţi, întrucât compresorul e unul electric, nu mecanic, ca la motoarele cu ardere internă.
În interior, cotiera e topită de la soarele toropitor din Spania, când maşina e lăsată în aer liber. Urme similare pot fi observate şi pe tetiere.
Camera de marşarier e defectă, din cauză că, fiind vorba de un taximetru, portbagajul a fost deschis de mii de ori, probabil, în cei 740 mii km şi la un moment dat un cablu s-a rupt. Aşa că mecanicul a instalat cablaje noi pentru ea.
Bateria e cea originală, însă degradarea bateriei e una semnificativă, de 40-42%. Deci, teoretic, ar fi trebuit schimbată acum vreo 100-150 mii km minim, când atinsese 30% degradare şi 70% sănătate rămasă. Acum, însă, maşina mai are 58-60% din capacitatea de cândva a bateriei, ceea ce-l face pe proprietar să fie foarte atent cu autonomia, să nu rămână la ultimele procente, pentru că maşina ar putea să nu mai fie capabilă să susţină propulsia cu bateria aproape descărcată.
Atelierul îi va instala acum o baterie la mâna a doua, dar care vine de pe o maşină cu doar 11.000 km parcurşi, deci e aproape nouă. Şi bateria ar trebui să-i dea forţă maşinii să parcurgă încă multe sute de mii de kilometri înainte. Proprietarul spune că ar mai putea face încă 700.000 km cu maşina sa.
Tot el a povestit că munca sa de taximetrist e un pic diferită faţă de cele pe care le ştim de obicei. El e taximetristul afiliat unor companii de asistenţă rutieră şi de asigurări, care îi solicită serviciile atunci când o maşină se strică pe drum, pe o autostradă, şi are pasageri la bord. Camionul de platformă merge să ia maşina, iar el merge să preia pasagerii şi să-i ducă la destinaţie. Tocmai de asta, am menţionat mai sus că multe din călătorii au fost pe autostrăzi, la distanţe mai lungi decât obişnuitele călătorii urbane, iar în asemenea situaţii oamenii vor, de obicei, să primească asistenţă rutieră cât mai repede.
Taximetristul mai spune că din cauza degradării bateriei, autonomia reală a scăzut la 180-200 km, dar nici pe asta n-o mai folosea plenar, din frica de a nu rămâne în blocaje la ultimele procente.
Încărcarea s-a făcut la baza companiei de taximetriei, căruia îi e afiiat proprietarul. Acolo există o priză fast charge de 50 kW şi una de 20 kW, tot cu curent continuu, iar dacă maşina e lăsată pe noapte, atunci e încărcată la priza mai lentă, iar dacă e încărcată în timpul zilei, între ieşiri, atunci e conectată la priza de 50 kW.
Împreună cu cei de la carowow, proprietarul a calculat şi costurile de consum pentru Tesla sa. Preţul mediu al electricităţii de la sediul companiei spaniole, de unde maşina a fost încărcată în permanenţă, a fost de 0,12 euro/kWh în această perioadă — aici cu siguranţă mulţi dintre noi am putea compara preţurile de prin părţile noastre.
Media de consum, în ritmul de exploatare intens al acestei maşini a fost de 20 kWh/100 km, ceea ce înseamnă 2,4 euro/100 km. În 740.000 km, costurile de consum au totalizat 17.760 euro.
În cazul unui automobil diesel eficient, care ar fi îndeplinit exact aceeaşi funcţie, el ar fi avut o medie de 7,0 litri/100 km în consum. Costul privilegiat pentru companie ar fi de 1,30 euro/litru, ceea ce se traduce în 9,1 euro/100 km. Iar la 740.000 km, asta înseamnă 67.340 euro.
Prin urmare, doar în economiile de consum, Tesla i-a lăsat proprietarului în buzunar 49.580 euro, răscumpărându-şi aproape integral propriul preţ de achiziţie doar datorită acestei economii.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.