(VIDEO) Un youtuber cu cunoştinţe de fizică a construit cel mai puternic laser de mână din lume şi a descoperit ce poate face acesta

2 Iunie 2025, 23:52
Redacţia PiataAuto.md
Puterea imensă pe care ar putea-o avea fasciculele de laser au inspirat amatorii de ştiinţă încă de 40-50 ani încoace, fiind subiect de filme şi cărţi science-fiction, pentru că asta părea evoluţia logică a tehnologiei. Apoi, o lungă perioadă de timp, undele laser au cunoscut o aplicare mult mai îngustă şi diferită, rezervară doar unor utilaje. Cele mai uzuale obiecte laser au devenit CD-urile, citirea lor fiind realizată prin fascicule laser, iar apoi şi arătătoarele. Ambele foloseau lasere foarte slabe, cel de pe arătător având de obicei o putere de 0,005 W. Ei bine, acum un youtuber pasionat de fizică a construit cel mai puternic laser de mână din lume a şi a descoperit cu uimite ce poate face acesta.
Youtuber-ul nu e la prima sa încercare de a construi lasere mai puternice, el având chiar şi un alt record în trecut. A construit arătătoare mai puternice care pot perfora unele materiale şi un laser de mână care făcea acelaşi lucru la materiale şi mai groase. Dar acum youtuber-ul şi-a propus să construiască un laser de 50.000 ori mai puternic decât un arătător, adică 0,005 W x 50.000, ceea e rezultă în 250 W.
Tânărul fizician şi-a construit noul laser cumpărând componente de bază din China. Şi când spunem componente de bază ne referim şi la diode, şi la toate componentele care ajung să formeze un circuit de bază pentru generarea de laser.
Youtuber-ul spune că a învăţat ce a greşit în proiectarea ultimului său laser, care a marcat un record mondial acum câţiva ani, şi va folosit componente mai moderne şi mai eficiente, care au avansat între timp, pentru a atinge putere mai mare de iluminare la un consum mic de energie.
Tânărul a creat şi un sistem de răcire specializat pentru noua sursă de laser, inspirat dintr-o placă de răcire pentru procesoare.
A urmat o perioadă de eşecuri şi probleme, dar până la urmă, i-a reuşit. Laserul obţinut e atât de puternic, încât doar o mică fracţiune din el dă risc de orbire. Deci forţa fasciculelor e de-a dreptul uriaşă.
Laserul are acum răcire specializată, ba chiar afişează frecvenţa laserului şi temperatura din interior.
De aici încolo youtuber-ul a tot încercat ce poate fi străpuns cu noul său laser de 250 W, care e cel mai puternic laser de mână din lume. Totul mai depinde dacă laşi diodele de laser să-şi trimită individual şi paralele fasciculele sau dacă pui o lentilă şi concentrezi acele fascicule într-unul singur.
Fără lentilă, laserul poate arde şi străpunge lemnul. Poate tăia banda adezivă fără probleme. La fel şi paharele de plastic sau baloane. Chiar şi sârma de oţel e secţionată imediat. Şi un compact disc a fost străpuns până la urmă.
Ei bine, aceste obiecte puteau fi străpunse şi de lasere mai slabe. A urmat instalarea lentilei şi demonstrarea adevăratei puteri a acestui laser.
S-a început cu o monedă. A durat câteva secunde, dar a străpuns-o. Apoi a urmat străpungerea de doze e tinichea şi sticle.
Tânărul fizician a ajuns până acolo încât a putut crea un rubin artificial în câteva secunde, punând componentele ce-l formează şi îndreptând razele spre o ceaşcă ce le conţinea.
A încercat mai apoi să topească şi wolframul, metalul cu cel mai înalt punct de topire. Şi acest experiment a reuşit.
Mai rămânea să se încerce laserul pe diamant. S-au ales mici diamante sintetice. Şi acestea au fost topite şi sparte!
Tânărul a mai descoperit că unele materiale sunt arse mai lent cu un laser mai puternic în comparaţie cu unul mai slab, pentru că un laser mai puternic le face să-şi creeze rapid un strat protector. De asemenea, mediile gazoase nu sunt la fel de uşor de aprins, pentru că nu absorb lumină la fel de bine. La fel de curios e că zăpada şi gheaţa sunt practic imune la laser, întrucât reflectă o mare parte din lumină, iar apa are nevoie de foarte multă energie pentru a fi vaporizată.
Ei bine, toată această tehnologie are tot mai multe atribute acum în apărare, de fapt, dar şi în fuziunea nucleară, or în ultimii ani cele mai reuşit experimente de replicare a fuziunii nucleare s-au făcut cu ajutorul fasciculelor laser, astfel reuşindu-se atingerea temperaturilor necesare.
Iar în apărare laserele sunt folosite pentru a doborî dronele, exact ca în exemplul sistemului britanic despre care scriam acum un an.
Aşa că ceea ce a reuşit tânărul fizician să facă acum e să intre într-o lume pe care puţini o înţeleg fără studii de specialitate foarte avansate. E totodată o lume a cărui adevărata necesitate şi utilitate abia se deschide acum.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
17,227
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!