Prima pagină  »  Teste drive  »  Nissan Qashqai
31 DECEMBRIE 2008
4,833
Nissan Qashqai
De Ilie Toma
3
Qashqai suna asemeni unui cuvant venit din Laponia, tara lui Mos Craciun. Dintre toate modelele de automobile care s-au bucurat de succese in 2008, probabil, printre cei mai straluciti a fost anume Nissan Qashqai. A inregistrat cifre de vanzari excelente, fiind o adevarata gaselnita pentru producatorul japonez, determinandu-l, in cele din urma sa anunte productia unei versiuni cu 7 locuri a modelului, numita Qashqai 2.



Qashqai a fost primul model conceput la Centrul Tehnic European Nissan (NTCE), situat in Marea Britanie, Cranfield, Bedfordshire. Spre deosebire de toti producatorii de SUV-uri compacte, sau crossover-e, cum li se mai spune, care incearca sa convinga publicul ca au de-a face cu un adevarat automobil de teren in forma compacta, Nissan a incercat sa ne convinga de exact contrariul, declarand ca avem de-a face cu un automobil exclusiv de oras, care are forma ce aduce a SUV, dar nu se vrea de loc pe piedestalul automobilelor de teren. Ei bine, se pare ca reteta de marketing a functionat mai bine decat se astepta, pentru ca o multime de cumparatori europeni s-au avantat in showroom-urile Nissan dupa neobisnuitul automobil cu un nume si mai neobisnuit.

Nissan Qashqai a fost ales pentru ultimul test din acest an al PiataAuto.md anume datorita felului diferit in care a venit pe piata, precum si datorita succesului culminant pe care l-a avut pe piata europeana in anul 2008. Si publicul moldovean l-a intampinat cu bratele deschise: deja putem observa pe strazile noastre o multime de mici SUV-uri, foarte agile si sprintene, pe nume Qashqai.



In minte ne suna “Gingle Bells”, luminitile joaca vioi pe brad, sampania sta la rece si abia asteapta sa fie deschisa in momentul magic dintre ani… Iar noi vom incerca sa vedem, in plina atmosfera de sarbatoare, prin ce se face atat de remarcat micutul Qashqai…

Forme jucause

Da, Nissan Qashqai are forme vesele, armonioase, care-l fac foarte prietenos, spre deosebire de imaginea SUV-urilor agresive, pe care umblau candva mafiotii din filme. Nissan Qashqai poate fi cu succes automobilul lui Mos Craciun, pentru ca l-ar caracteriza foarte bine. Poate fi insa si automobilul unui tanar rebel, ce-si doreste un SUV de oras care sa se asocieze bine cu fundalul unui perete desenat cu grafitti. Poate fi cu ac elasi succes si automobilul unei doamne tinere si elegante, care doreste sa-si puna in evidenta pantofii rosii cu tocuri inalte atunci cand coboara din masina…

Motoare econome

Mic si usor, Nissan Qashqai si-a permis sa primeasca sub capota sa motoare de capacitate optima, care sa ofere o economie excelenta de carburant. Avem motoare pe benzina, de 1.6 si 2.0 litri, dar si doua motorizari diesel excelente: 1.5 dCi si 2.0 dCi. Cel mai econom, este, desigur, motorul turbodiesel de 1.5 litri, care dispune de niste indici de consum incredibili: 5.0 litri la 100 km in regim extra-urban! Mai mult ca atat, acum mai bine de un an, in Marea Britanie a avut loc un maraton special, in care sase modele Qashai 1.5 dCi au traversat intreg teritoriul Marii Britanii in lungime cu un singur rezervor de combustibil, indicand un consum mediu de 4.2 litri la 100 km! Astfel, castigandu-si un renume de model eficient si econom, Qashqai a fost ales de multi europeni care si-au dorit un SUV rational.



Noi avem astazi la test motorizarea maxima a lui Qashqai, cea de 2.0 litri pe benzina, care dezvolta 140 CP. Trebuie sa mai mentionam ca, asa cum Qashqai nu este de fapt un SUV, tractiunea integrala este disponibila doar pe motorizarile de 2.0 litri pe benzina si 2.0 litri diesel. In cazul nostru, modelul beneficiaza de o astfel de tractiune, ba chiar aceasta dispune si de blocarea diferentialului dintre axe. Modelul testat de noi este echipat cu o transmisie automata, un variator de fapt. Cu aceste condimente tehnice modelul nostru reuseste sa ia prima suta in 11,3 secunde si atinge o viteza maxima de 178 km/h. Destul de bine pentru un micut SUV de oras, nu?

Un confort excelent

Desi vorbim de un automobil urban, cu un ampatament relativ mic, suspensia modelului este cea care asigura un confort excelent la rulare, atat pe distante scurte, cat si lungi. Nissan Qashqai dispune de o suspensie perfect setata, care inghite foarte reusit socurile de pe sosea si asigura in acelasi timp o rulare lina la orice viteza. Am fost placut impresionati de comportamentul modelului – Qashqai este “moale” la rulare, dar in acelasi timp foarte agil in manevre rapizi de oras. Noi am avut ocazia sa simtim agilitatea cu care se descurca Qashqai in trafic in plina perioada de sarbatori, atunci cand Chisinaul are un trafic foarte anevoios. Puteti schimba benzile rapid, fara nici o dificultate, iar pozitia mai inalta in trafic va ofera avantaje majore de vizibilitate si planificare a traiectoriei.



In interior, am avut parte de combinatie bicolora a capitonarii scaunelor, datorita dotarii mai inalte a modelului testat de noi, solutie de design care arata foarte bine, trebuie sa o spunem. Pozitia la volan este placuta si predispune in egala masura la un condus placut de oras, dar si la o calatorie in departare. Bancheta din spate este confortabila, iar spatiul dintre cele doua randuri de scaune este suficient pentru a asigura un confort bun si pentru pasagerii din spate. Deci, dimensiunile compacte nu inseamna sa renuntam la confort in interior.

Garda la sol marita a modelului va permite sa operati cu usurinta in parcarile din oras, il puteti parca acolo unde altii ezita sa ajunga. Suspensia reusita va favoriza si acest aspect al modelului.

Libertate

Pentru cei care isi amintesc cate ceva din filosofia hippie a anilor ’60, sau isi amintesc cel putin piesa “Imagine” a lui John Lenonn, cu siguranta nu le vor fi straine ideile de libertate absoluta. Liberatate fara hotare, o lume urbana neintrerupa, libertarea de a-ti exprima prin tot ce faci pornirile interioare. Ei bine, Qashqai este un “hippie” al timpurilor noastre in lumea auto, care aduce cu sine o intentie franca de libertate a miscarii, de libertate a abordarii. “Am creat un SUV prea mic pentru a fi un adevarat SUV si Va zicem tuturor ca nu este, de fapt, un SUV, insa Dvs. il puteti considera cum Va pofteste inima” - cam asta este mesajul transmis de modelul japonez. Nu este un mesaj ambiguu, este un mesaj al libertatii absolute.

La volanul lui Qashqai, simti cu adevarat o senzatie speciala de libertate, sursa careia iti este necunoscuta. Probabil, aceasta deriva din insesi esenta ideii pe nume Qashqai...

Luminite si spirit de sarbatoare

Testul drive cu Nissan Qashqai a fost unul foarte diferit pentru noi. Gandindu-ne la melodiile blande de Craciun si An Nou, la brazi frumos decorati si strazi cu multe beculete colorate, am parcurs un singur bulevard al Chisinaului intr-o continua sesiune foto. Ne-a fost placut sa facem cunostinta cu un politist cititor al testelor noastre drive, care a asistat cu mare placere la crearea catorva opere fotografice. Apoi, in plin spirit de sarbatoare, un pici s-a apropiat de noi si ne-a intrebat daca suntem de la PiataAuto.md. I-am soptit cu mare secret sa acceseze site-ul in seara magica dintre ani pentru a vedea testul online. La multi ani, dom’ politist! La multi ani piciule, si viziteaza-ne in permanenta! La multi ani si Dvs., stimate cititor si va multumim ca ne sunteti alaturi!



Avem un oras frumos, cu oameni buni. Un oras in care Nissan Qashqai se incadreaza perfect. Compact si nepretentios, Qashqai ofera spatiu si Va satisface toate pretentiile. Capabil, usor manevrabil, eficient, si placut ca aspect, Nissan Qashqai poate fi unul din cele mai potrivite cadouri sub bradul de sarbatoare…

Ceasurile se apropie tot mai mult de ora fixa dintre ani… Sampania pare sa fie gata de a fi deschisa, clinchetele din “Gigle Bells” rasuna tot mai tare si numaratoarea inversa se apropie de punctul culminant!... La multi ani, stimati vizitatori ai PiataAuto.md! La multi ani tuturor! Un an nou fericit!

Fisa tehnica:
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!