Menu
Acasă
Search
CITIRE TEST DRIVE:

BMW X6 M (VIDEO TEST)

21 Aprilie 2015
Ilie Toma
BMW X6 M (VIDEO TEST)
BMW a lansat o nouă bestie pe patru roţi, pe care ai putea să o numeşti deopotrivă SUV, Sport Activity Coupe sau sporcar! Serios? Atâtea noţiuni, depărtate una de cealaltă prin filosofie şi concept, să se fi înghesuit într-o singură nouă creaţie?

Pentru a testa noul BMW X6 M am mers tocmai în SUA, în cel mai colorat stat american – Texas. Colorat la propriu şi la figurat. Pentru că anturajul şi oamenii de acolo sunt foarte speciali, un pic provinciali, după cum îi percep restul americanilor, dar obsedaţi de maşini mari şi chestii mari, că nu în zadar îşi pun ei pe maşini câte o plăcuţă „everything is bigger in Texas”. Colorat pentru că oriunde e loc de vreun decor în Texas, e obligatoriu să se pună câte o stea texană cu 5 colţuri, în orice culori, dar preferabil în culorile steagului american. Şi totuşi, noi am mers să testăm o maşină germană în SUA.

Dar am mers foarte iniţiaţi la testul ăsta, cu o lungă istorie de fundal obţinută în experienţa nostră din ultimii ani. În primul rând, în 2009 am pers pe circuitul Sazburgring din Austria pentru a testa precedenta generaţie a lui X6 M, atunci când a apărut ea pe piaţă. I-am cunoscut predecesorul actualului BMW X6 M foarte bine, deci, inclusiv pe un circuit sportiv. Apoi, în toamna anului 2014 am zburat peste ocean pentru a testa în premieră noua generaţie a lui BMW X6, în ipostazele sale civile. Am reuşit să cunoaştem cât se poate de bine şi noul BMW X6, deci, iar acum ajungem la un apogeu logic în SUA, testând cea mai supremă interpretare a acestei familii – noul BMW X6 M! Iar pentru ca lucrurile să fie cât mai condimentate, testul nostru american cu BMW X6 M a început în condiţii de trafic urban, apoi a evoluat în condiţii formidabile de trafic extra-urban, pentru ca să ajungem la un deznodământ superb pe unul din cele mai renumite circuite ale lumii – Circuit of Americas! E un test drive de zile mari, deci! Un test drive absolut exclusiv, în care am gustat în toate ipostazele imaginabile ultima creaţie inginerească a geniilor mecanici din divizia M a celor de la BMW! Să vedem, deci, cum se simte pe viu noua generaţie BMW X6 M!

Evoluţiile noii generaţii

Nu putem să nu recunoaştem că generaţia precedentă a lui BMW X6 M reuşise deja să devină un model fascinant, care impresiona profund prin ceea ce putea face cu o siluetă de SUV. Cu 555 CP la activ, acea generaţie alerga nebuneşte pe circuit sau pe drumuri publice, convingându-te că e o maşină extraordinară. Ce puteau face, deci, inginerii pentru a-şi îmbunătăţi o creaţie atât de bună pe care tot ei au creat-o anterior?

Ei bine, evoluţiile de design sunt vizibile cu ochiul liber şi le puteţi percepe imediat, fără a vă atrage noi atenţia în special la nişte linii şmechere de design. Vă putem confirma doar că noul BMW X6 M arată bestial, în cel mai adevărat sens al cuvântului. Iar formele lui agresive nu sunt neapărat dictate doar de dorinţa de a arăta cât mai răutăcios, ci de funcţii aerodinamice şi mai ales funcţii de răcire. Inginerii spun că, deşi motorul de sub capotă are aceeaşi cilindree şi arhitectură ca şi cel de pe generaţia anterioară – un V8 de 4.4 litri – acesta a beneficiat de o inginerie nouă, cu un nou bloc cilindric, un nou arbore, noi piese de transmitere a cuplului şi aşa mai departe, toate pentru a face faţă noilor parametri de putere – 575 CP şi 750 Nm! Canalele de turboaspirare sunt în continuare poziţionate în interiorul celor două braţe ale motorului în formă de V şi formează una din cele mai complexe piese create vreodată de inginerii lumii auto. Iar de această dată inginerii diviziei M au devenit obsedaţi de-a binelea de răcirea maşinii, montând tocmai 10 radiatoare pentru a răci toate componentele esenţiale – de la motor şi turbină, până la cutie de viteze, iar unele componente sunt răcite cu un amestec din două circuite de fluide la diferite temperaturi, pentru a ajustare mai promptă a necesităţilor de răcire. E o întreagă nebunie tot ce se întâmplă în substratul tehnic al maşinii ăsteia în timp ce tu o alergi, dar scopul acestei complexităţi a fost de a-i asigura maşinii capacitatea de a fi condusă la maximul absolut fără întrerupere, fără vreun semnal de supraîncălzire a niciunui component! Reţeta sună precum cea a unui automobil specializat pentru circuite sportive, nu pentru drumurile publice!

BMW X6 M în mediul urban

Noi am început, însă, prin a merge într-o regiune urbană texană cu noul BMW X6 M. Conducem într-un regim confortabil şi mă surprind constastând că X6 M e de-a dreptul liniştit şi cuminte. Suspensia e mai rigidă decât la un X6 obişnuit, chiar şi decât la un X6 obişnuit cu suspensie rigidizată M, dar ea rămâne foarte capabilă să înghită denivelările drumurilor şi să asigure o rulare liniştită şi confortabilă, fiind şi foarte silenţioasă în abordarea denivelărilor. E cam ceea ce ţi-ai dori de la o maşină sport atunci când o conduci pe drumurile publice!

La bordul noului X6 M, însă, nu există regimurile obişnuite ale modelelor proaspete BMW, de tip Eco Pro, Confort, Sport şi Sport Plus. Toate setările se realizează individual pentru fiecare component – există grade de rigidizare doar a suspensiei, spre exemplu, grade de reacţie a motorului la pedala de acceleraţie, grade de senzaţii în volan, şi chiar transmisia are un reglaj în 3 trepte a acuităţii sale, după principiul folosit pe BMW M5 E60. Această filosofie de reglaje individuale a debutat pe noul BMW M5, dar aici, la bordul lui X6 M, ea mi-a amintit imediat de SUV-urile Porsche, care au aceeaşi abordare de reglaje. După ceva timp în condus, constaţi că reglajele individuale sunt atât de plăcute, încât îţi permit să-ţi alegi exact ce vrei de la maşină, în orice peisaj exact pe care îl traversezi. E ca şi cum ai avea un equalizer pe vreo 16 frecvenţe la un amplificator audio de înaltă fidelitate în loc să alegi nişte presetări gen „pop”, „rock”, „classic” de la o combină muzicală afonă. E superb şi chiar şi pe drumurile noastre mai denivelate ţi-ai putea ajusta X6-ele M pe care îl conduci să-ţi livreze îngrediente delicioase în cea mai savuroasă proporţie!

Dar condusul urban te începe a moleşi până la urmă. Atunci când apeşi pedala acceleraţiei un pic mai intens, motorul scoate un sunet atât de „gustos”, încât poţi intra într-o transă de plăcere! Dar imediat ce acceleraţia se transformă într-un condus cu viteză constantă, sunetul motorului dispare undeva în fundal, abia auzându-se, şi din atmosfera habitaclului piere orice aromă acustică obligatorie a unui model M. BMW X6 M e prea cuminte într-un asemenea regim de condus şi parcă ţi se diminuează şi extazul de a conduce o maşină cu o asemenea putere.

Pentru că episoadele de acceleraţie urbană durează o singură secundă până a ajunge la viteza legală şi apoi trebuie să conduci cu viteză constantă şi toată plăcerea acustică dispare. Plăcerea se termină prea repede, iar pentru secunda aia de extaz, te întrebi dacă se merită să plăteşti preţul mare de achiziţie al unui BMW X6 M.

Dacă sunteţi un şofer exclusiv urban, maşina asta e mult prea sportivă şi plăcută pentru a vă chinui la viteze mici. Ea e un animal sălbatic, care vrea libertate, viteză, şi nu se poate împăca în condiţia traiului de colivie! Nu se poate să conduceţi un BMW X6 M 99 la sută din timp în mediul urban. Trebuie să o alergaţi pe drumuri frumoase şi rapide, pe viraje montane, pe autostrăzi fără limită de viteză, altfel ea îşi pierde menirea pentru care a fost creată!

BMW X6 M în afara coliviei urbane

Uite, însă, că părăsim zonele urbane cu trafic aglomerat şi BMW X6 M ni se descoperă într-o altă ipostază. Plăcerea de condus creşte exponenţial odată cu viteza şi numărul virajelor de pe traseu! Regimul sport al motorului schimbă tabloul acustic imediat şi răgetul lui fioros este lăsat să pătrundă mult mai liber în habitaclu, iar la schimburile treptelor se mai produce un „vroom” scurt şi terifiant în ţeava de eşapament, de parcă maşina ar arunca intenţionat vreo câteva grame de benzină acolo, pentru o detonare suplimentară! E a nabii de plăcută treaba asta! Simţi cum pofta de viaţă ţi se urcă în sânge şi libertată drumurilor te cheamă să conduci maşina cu savurarea maximă a fiecărei senzaţii obţinute, a fiecărui centimetru de asfalt trecut! Volanul e extraordinar de informativ şi plăcut, cu o setare foarte sportivă şi o cursă foarte scurtă, exact aşa cum îţi doreşti de la o sportivă veritabilă!

Am pierdut noţiunea timpului în timp ce conduceam maşina asta! Nu mă interesa ora ceasornicului, poziţia soarelui pe cer, pur şi simplu BMW X6 M m-a captat într-o conexiune ideală cu ea, savurând-o într-o infinitate temporală! Cât de puţine maşini reuşesc să-ţi facă asta! Mă surprind uneori că frânez intenţionat înaintea unor viraje, doar pentru a accelera din nou ulterior. Vă imaginaţi cât de ilogic sună? Dar astea sunt pornirile pe care le ai la volan, pentru că tocmai acele episoade de acceleraţii reprezintă cele mai exaltante momente de condus. Într-un final, am devenit obsedat de noi şi noi episoade de acceleraţii, ca un dependent de plăcere supralumeşti. Dar fiecare nou episod de viraje şi acceleraţii culminante e făcut în siguranţă absolută, pe o traiectorie perfectă! Deşi maşina asta are 2.4 tone greutate la gol, centrul ei de greutate e atât de bine plasat, iar şasiul atât de bun în regim sport, încât în curbe virezi cu ea la fel cu ai face-o cu o sportivă pur-sânge, înscriind traiectorii ideale!

Iar dacă nivelul ăla extraordinar de conexiune pe care reuşeşti să-l atingi cu maşina îţi spune că e sigur, la un moment dat, să forţezi lucrurile şi mai mult, atunci constaţi că limitele maşinii sunt de multe ori mai departe decât ai fi crezut în cele mai optimiste speranţe ale tale! Atunci când forţezi maşina spre maxim, există o doză de senzaţii fioroase la volan, care îţi ridică nivelul adrenalinei peste plafon, dar aşa trebuie să fie un model M, să existe o doză de nebunie incredibilă în el! Şi uite că în toiul acelei nebunii fioroase, maşina rămâne oricum controlabilă, sportivă, şi-ţi poate ierta şi mici greşeli de condus, fără a te arunca în decor! Şi, până la urmă, şi ideea asta de a avea o rezervă imensă de putere, deşi adeseori nefolosită, îi surâde oricărui proprietar! Pentru că ştii că maşina POATE. Oricând. Oricât. Aproape orice. Deşi e un SUV, sau SAC, ziceţi-i cum vreţi, BMW X6 M e o bucată de inginerie sportivă formidabilă!

BMW X6 M pe circuit

Ei bine, după o călătorie libertină prin zonele muntoase texane, am revenit la Circuit of Americas şi aici urma partea cea mai intrigantă a testului nostru, atunci când urma să alergăm maşina asta nebună pe un circuit sadea!

Primul lucru la care trebuie să te gândeşti atunci când ieşi cu un SUV imens pe circuit sunt greutatea şi frânele. Pe drumurile publice, frânele lui X6 M şi-au arătat forţa excelentă şi inepuizabilă de frânare, reuşind să menţină cele 2.4 tone într-un control absolut. Dar aici, pe circuit, de multe ori ingineria care pare genială la început îşi schimbă prestaţia în urma exploatării intense şi supraîncălzirii. Şi nu e glumă deloc să alergi pe circuit un mamut din ăsta de 2.7 tone cu tot cu oameni la bord, în timp ce sportivele de circuit cântăresc de obicei între 1,200 şi 1,500 kg, poate cu vreo 50-70 kg mai mult în unele cazuri. Dar aici avem aproape dublu! Se va simţi, deci, BMW X6 M greu pe circuit?

După vreo câteva tururi de recunoaştere pe care le-am parcurs încet, am revenit la boxe, unde ne aştepta tocmai Bruno Spengler – unul din cei mai renumiţi piloţi DTM din lume, care are legături strânse cu cei de la BMW în ultimii ani. Dânsul a ajuns să-l cunoască pe X6 M cu doar o zi înaintea noastră, iar redacţia PiataAuto.md avea şi un interviu programat cu el aici! Ei bine, unde ar putea exista un loc mai potrivit cu un pilot DTM decât pe un circuit sportiv, cu el la volan? Aşa că i-am oferit locul la volan în maşina noastră de test lui

Bruno Spengler, i-am luat pe cei doi operatori şi regizor de sunet pe bancheta spate şi am pornit pe circuit. L-am rugat pe Bruno să nu conducă maşina asta la maxima lui capacitate, pentru ca operatorii să nu aibă rău de mare de la un asemenea regim extrem. Bruno ne-a respectat iniţial rugămintea, vorbind despre impresiile lui despre noul BMW X6 M. Dar atunci când i-am dat ultima întrebare, rugându-l să dea nişte sfaturi profesioniste de condus mai sportiv pentru vizitatorii PiataAuto.md, el şi-a dezlănţuit plăcerea de a conduce bolidul ăsta şi a călcat maşina asta cu o forţă extraordinară! A urmat un episod remarcabil de condus extrem, iar în mâinile unui pilot DTM învingător, BMW X6 M s-a transformat într-o maşină de curse de rasă pură! Doar că asta a dus inevitabil, la probleme de digestie pentru operatorul nostru din maşină, aşa că imediat ce Bruno a oprit la boxe, operatorul a făcut-o, în afara maşinii! Asta a fost povestea zilei mai departe!

Ei bine, şi uite că după o tură senzaţională cu Bruno, am ieşit şi eu să conduc maşina asta pe circuit. Am pornit-o cu câteva ture mai lente pentru filmări, pentru că cei care ne filmau aveau un model care nu putea ţine pasul cu X6 M pe circuit. Apoi, după ce lucrul tehnic a fost făcut, am fost lăsaţi să alergăm şi noi în voie modelul ăsta pe circuit, neîntrerupţi de nimeni!

Motorul turat pe circuit are un sunet extaziant, dat de arhitectura V8, echilibrareea ideală, cilindreea mare, puterea nebună şi un eşapament excepţional de bine calibrat, care să pună în evidenţă toate aceste ingrediente. Cutia de viteze răspunde instantaneu, fără clipă de ezitare, iar padelele de lângă volan te ajută cu adevărat să dictezi tu regulile într-un condus extrem! Cu fiecare nou viraj de pe circuit, maşina asta îţi pare tot mai incredibilă! După ce roţile şi frânele s-au încălzit suficient cât să dea caracteristici maxime, au pornit traversările cu maximă forţă pe circuit! Da, X6 M e un model destul de greu, dar şasiul său reuşeşte să stăpânească foarte bine această greutate, iar distribuţia masei între axe ajută la o balansare excelentă a maşinii. Dacă reuşeşti să gestionezi transferul greutăţii de pe o punte pe alta în virajele extreme ale unui circuit, atunci uiţi că te afli, de fapt, la volanul unui asemenea bolid imens. Iar forţa de frânare înaintea unui viraj de circuit e pur şi simplu incredibil de uriaşă, deşi discurile de frână sunt de oţel , nu de ceramică! Bolidul ăsta imens opreşte pur şi simplu extraordinar până la viteza de întrare în viraj, apoi înscrie o traiectorie excelentă prin apexul virajului! E o agilitate incredibilă, mai ales dacă ne gândim că maşina asta e un SUV până la urmă! Un SUV care poate intra şi în zone de offroad, care poate să adăpostească o întreagă familie într-o călătorie lungă, şi uite-l aici, pe circuit, mergând cu excelenţă!

Verdict: BMW X6 M

În condiţii de trafic urban aglomerat noul BMW X6 M ne-a părut agasant de liniştit şi banal pentru un model M, mai ales pentru că episoadele de plăcere sunt date în principal de acceleraţii, iar acceleraţiile durează extrem de puţin până la viteza urbană legală. De îndată ce scoţi bolidul ăsta la libertate, însă, cel puţin pe drumuri extra-urbane, volanul îţi dezvăluie plăceri nebănuite în condus, pe care le savurezi cu pentitudine. Dacă vrei, poţi seta toate componentele în regim confortabil şi poţi conduce bolidul ăsta ca pe un SUV oarecare, cuminte şi liniştit, în care ar putea dormi şi un bebeluş. Dacă vrei, poţi trece orice component vrei tu în regimul pe care ţi-l doreşti şi BMW X6 M va fi o bestie feroce, pe drumuri extra-urbane sau chiar pe circuit! Oare nu asta-şi doresc cei mai mulţi dintre noi? Frumoasa şi bestia într-o singură interpretare? Plăcută şi confortabilă pe asfalt public, dar extremă, pur-sânge, pe un circuit sau pe un traseu pustiu?

Ai totul într-o singură maşină, într-o creaţie inginerească genială, într-atât de polivalentă şi bine acordată în toate extremele ei, încât aproape că nu-ţi vine să crezi că toate aceste ipostaze fermecătoare au putut fi montate într-un singur produs ingineresc! Nu ştiu cum au putut s-o facă, dar au făcut-o! Inginerii BMW M şi-au perfecţionat propria capodoperă până la un nou nivel copleşitor de genialitate!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (32 IMAGINI):
MAI MULTE TESTE DRIVE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter