Menu
Acasă
Search
CITIRE TEST DRIVE:

Renault Kadjar

13 Septembrie 2015
Ilie Toma
Renault Kadjar
Noul SUV Renault Kadjar e cu siguranţă una din cele mai rezonante premiere franceze ale acestui an, care a marcat un punct de cotitură pentru Renault în lumea SUV-urilor. Francezii nici măcar nu s-au sfiit să recunoască originile lui Kadjar, fiind clar din start că acesta e nu e decât o reinterpretare franceză, cu acelaşi substrat tehnic, al lui Nissan Qashqai. Şi totuşi, Kadjar nu e o simplă clonă în segmentul său, mai ales dacă-i analizăm preţul şi planurile ascunse pe care le are în beneficiul celor de la Renault...

Testul nostru de astăzi, primul cu Renault Kadjar în Moldova, are şi mai multă relevanţă, întrucât testăm o motorizare diesel 1.6 dCi, cu motor de 130 CP, cuplat la o cutie de viteze manuală cu 6 trepte şi sistem de tracţiune integrală, iar pe deasupra modelul mai e şi extrem de bine dotat. Acum mai bine de un an, testam noul Nissan Qashqai cu aceeaşi motorizare diesel de 130 CP, aceeaşi cutie de viteze şi acelaşi sistem de tracţiune integrală, de asemenea foarte bine echipat. Testul de astăzi ne va oferi, deci, şi şansa de a compara consistenţa noului Kadjar în raport cu fratele de platformă Qashqai prin prisma motorizărilor identice şi a dotărilor de top! Să vedem, deci, ce înseamnă, de fapt, un Renault Kadjar!

Design şi prezenţă

În sfârşit, un SUV Renault care arată cu adevărat bine, în sensul adevărat al cuvântului. De fapt, curentul ăsta armonizat şi plăcut ochiului a pornit în familia Renault odată cu noul Clio şi a fost preluat mai apoi şi de micuţul Captur, iar acum avem un SUV în toată legea, care chiar arată bine. Dotarea de top, pe care o testăm, vine şi cu un design bicolor foarte iscusit al jantelor de 19 ţoli, dar şi cu faruri full-LED, care-i conferă maşinii un caracter mai nobil, parcă. Contururile de LED-uri din blocurile optice sunt foarte reuşit continuate pe calandru, iar întreaga parte frontală reuşeşte să arate foarte potent.

Pe lateral există formele alea concave imense, mai proeminente decât la Qashqai, dar graţie lor modelul a obţinut nişte arcuri spate foarte proeminente. Linia plafonului este identică celei de pe fratele nipon, însă forma diferită a conturului geamurilor o face să pară ceva mai înaltă. Există mici diferenţe şi la hayon, cel de pe Kadjar părând oarecum mai convex spre exterior, cu capacitate de a oferi niţel mai mult spaţiu la încărcarea până la plafon. La deschiderea hayonului, conturul caroseriei e mai puţin colţuros pe mijloc la Kadjar, şi altfel ar putea oferi vreo 2 centimetri în plus de acces pe lăţime la încărcarea unui obiect mare. Volumul util al portbagajului, însă, e aproape identic cu cel de pe fratele nipon, doar că noi testăm o versiune echipată cu sistem audio BOSE, cu subwoofer, care muşcă din podeaua portbagajului şi o face mai înaltă.

Ne place cum arată Kadjar? Da, foarte mult şi trebuie să recunoaştem că noul model francez are şi o prezenţă neaşteptat de graţioasă pe străzi, reuşind să facă multe capuri să se întoarcă după el. Francezii au făcut o treabă bună la capitolul design, deci!

Atmosferă interioară

Designul planşei de bord se deosebeşte foarte mult de fratele nipon, având o personalitate proprie, în stilul actual al mărcii franceze. Din nou, s-a mers pe simetrie şi bun gust, cu ergonomie crescută, deşi s-au mai păstrat unele chiţibuşuri tipic franceze, precum comenzile de reglaj al volumului sunetului, ascunse în partea de jos dreapta a coloanei de direcţie. Tunelul central porneşte dinspre planşă cu un mâner de forţă, de care să se agaţe pasagerul dreapta, şi care îi redă maşinii un caracter mai aventurier.

Cireaşa de pe tort vine la designul cadranelor de bord. Acestea sunt complet digitale încă din dotarea de bază a maşinii, iar display-ul de pe consola centrală vă permite să alegeţi din vreo 4 stiluri de design disponibile şi vreo patru tonalităţi de culoare pentru cadranele de bord. Vreţi accent pe vitezometru, sau poate accent pe turometru şi afişaj numeric al vitezei? Toate sunt posibile în era în care întreg afişajul cadranelor de bord nu e decât o aplicaţie software. Ai nevoie doar de nişte programatori care să-ţi creeze un set de stiluri şi voila! ai creat nişte artificii unice de design pentru noul model. Trebuie să recunoaştem că e un artificiu plăcut, însă.

Calitatea materialelor este demnă, planşa de bord fiind acoperită cu polimer moale în partea de sus şi cu plastic ceva mai dur şi mai rezistent în partea de jos. Zonele mânerelor portierelor sunt tapiţate cu piele cusută cu aţă contrastantă, iar panourile uşilor faţă au de asemenea polimer moale în partea de sus. Panourile uşilor spate, însă, sunt realizate din plastic dur, dar şi aici mânerele sunt tapiţate cu piele. Tapiţeria scaunelor combină materialul textil cu pielea, ambele de o bună calitate.

După cum vă puteţi imagina, spaţiul oferit la interior este identic în Kadjar şi Qashqai şi este, de fapt, destul de generos atât pentru pasagerii faţă, cât şi spate. În faţă Kadjar vine cu scaune cu un suport lateral mai bun (cel puţin în versiunea testată de noi), iar în spate, ca şi Qashqai, nu oferă vreo gură de ventilare pentru ocupanţii banchetei de acolo. În schimb, pasagerii spate au destul de mult spaţiu pe lăţime, înălţime şi genunchi, cu o banchetă moderat profilată, dar destul de confor- tabilă.

Senzaţii în condus.

Din primii kilometri se pot simţi două lucruri importante în raport cu motorul diesel de 1.6 litri şi 130 CP. În primul rând, acesta pare mai silenţios pe Kadjar. În al doilea rând, acesta pare mai anemic. Din start nu ne prea puteam explica motivul, dar în foarte scurt timp am identificat cauza: un regim Eco, ce fusese activat de maşină. Există în partea stângă a volanului un buton prin care acest regim se poate dezactiva şi motorul primeşte undă verde pentru a-şi demonstra adevăratul potenţial. Din moment ce regimul e dezactivat, propulsorul de simte la fel de dinamic şi vioi, precum ni-l aminteam de pe Qashqai. Şi din nou constatăm că e un motor superb, care se simte excelent de ritmic şi plăcut şi care cu siguranţă e printre cele mai bune motoare diesel de această cilindree, existente astăzi în lume!

Noi am condus iniţial în regim urban şi am tot stat în ambuteiajele citadine, preţ de vreo 45 de minute, până am traversat o parte de oraş. Sistemul start/stop nu se includea, pentru că maşina nu fusese pornită de ceva vreme şi maşina îşi dorea o încărcare mai bună a bateriei. Prin urmare, prin ambuteiaje şi fără sistem start/stop, consumul nostru avea să fie dus la o limită de sus pentru regimul urban. Spre surprinderea noastră, atunci când am ajuns în celălalt capăt de oraş, aveam o medie de 7.9 litri/100 km. Iar asta înseamnă că un condus urban cu sistem start/stop şi trafic ceva mai lejer ar putea să vă ofere vreo 6.5-7.0 litri la sută consum real! Foarte bine!



Condusul urban se realizează cu lejeritate, maşina având o vizibilitate bună şi un volan facil. Pentru cei care stau mai greu cu parcarea în spaţii înguste, Kadjarul din testul nostru e echipat şi cu sistem de parcare automată.

Totuşi, există şi deranjamente la interior. Noi conducem o versiune cu transmisie manuală şi la fiecare apăsare de ambreiaj din zona pedalei se aude un scârţâit agasant. La început am crezut că e vorba de un releu electric, care se include odată cu apăsarea pedalei, pentru a anunţa sistemul start/stop când e apăsată pedala şi când nu. Dar pe urmă ne-am convins că sunetul venea de la o banală spirală, care ţine pedala ambreiajului. O fi trebuit unsă, cine ştie, cert e că cei de la Renault au menţionat că ştiu de acest sunet, iar mecanicii spun că nu e vorba de vreun defect, ci de un specific al construcţiei. Totuşi, în condus click-ul ăla permanent e iritant, mai ales dacă staţi într-un ambuteiaj şi apăsaţi în permanenţă pedala ambreiajului.

Un alt deranjament vine de la sunetele pe care Renault a decis să le asocieze sistemelor de asistenţă la parcare şi de avertizare la părăsirea involuntară a benzii. Parcăm lângă un spaţiu restrâns, având un zid în faţă, vedem maşina şi îi simţim distanţa rămasă până la zid, şi aşteptam deja şi sugestia senzorilor de parcare. Însă ea, sugestia, n-a venit prin sunete discrete, de genul „piiip”, sau orice altceva, ci nişte bocănituri ciudate în boxe, foarte aproape de sunetul unei bare de protecţie lovite de un obstacol. Ce naiba? Din prima, am crezut că am lovit maşina. Am oprit, am coborât, m-am convins că e o iluzie acustică. Apoi am repetat procesul şi de fiecare dată Kadjar scoate nişte sunete tâmpite, cele mai tâmpite care ar fi putut fi alese pentru o asemenea funcţie. Şi povestea sunetelor prost alese nu se termină aici. Peste ceva timp mergeam în afara oraşului, iar într-un viraj cu două benzi pe sens am dat să ocolesc o groapă de pe banda mea, neavând altă maşină pe banda de alături. O scurtă ocolire cu revenire pe banda mea. Însă maşina a simţit că îmi depăşesc limitele benzii şi a început a bubui în boxele sistemului audio, în dreapta. Pentru început, prima reacţie a fost să cred că roţile au călcat peste nişte cuie şi s-au depresurizat rapid. Apoi mi-a venit în minte că e vorba din nou, de sunete deocheate franceze. Oricine a ales gama de sunete asociate acestor sisteme, a făcut o treabă oribilă. Era mult mai bine dacă se lăsau sunetele de la bordul lui Nissan Qashqai.

Renault Kadjar este destul de manevrabil în viraje, fiind capabil să le abordeze destul de dinamic. Aici, însă, ca şi la Nissan Qashqai, trebuie să menţionăm că modelul dispune de două tipuri de suspensie spate – una cu bară de torsiune, instalată la versiunile cu tracţiune faţă, şi alta multilink, instalată la versiunile cu tracţiune integrală. Şi, deoarece noi conducem o versiune AWD, avem şi o suspensie multilink pe spate, mult mai manevrabilă. Şi, apropo, cuplul generos de 320 Nm al motorului, poate fi livrat la turaţii joase, astfel că virajele pot fi trecute şi cu un pic de dozaj de acceleraţie, pentru o traiectorie mai precisă. Motorul şi cutia de viteze fac un tandem bun, iar cutia este bine etajată atât pentru condusul urban, cât şi cel extra-urban de viteză mai mare. Fără îndoială, substratul tehnic al modelului e unul foarte bun.

Renault Kadjar în offroad

Dar uite că ajungem şi în zone de offroad cu noul Renault Kadjar. Geometria maşinii e un pic zădărnicită de partea inferioară a barei de protecţie faţă, care iese destul de mult în faţă şi-i limitează maşinii unghiul de atac. Totuşi, acea zonă e acoperită de plastic, aşa că şi un eventual contact uşor cu solul n-ar trebui să lase urme. Unghiul de degajare e mult mai bun, graţie unui posterior mai scurt şi mai înalt. Kadjarul din testul nostru are o cameră video spate cu afişaj destul de bun, însă îi lipseşte sistemul de vizualizare la 360 grade, prezent pe fratelui lui nipon din testul nostru de acum un an.

Noi am început din start cu o probă dificilă. A trebuit să urcăm o pantă destul de denivelată, acoperit cu pământ şi nisip. Şi, deoarece panta era denivelată, a trebuit să înaintăm atent şi încet, ceea ce a însemnat să menţinem ambreiajul în zona lui de prindere. Fără turaţii mari, fără excese. Dar, peste doar vreo 15-20 secunde de urcare atentă şi lentă, ambreiajul a prins a mirosi urât. Apoi, maşina a devenit mai stângace. Sistemul de menţinere la pornirea în pantă încearcă să ţină maşina să nu ruleze înapoi la pornire, doar că asta o ţine şi de la urcare la început. Dacă vrei să urci încet, sistemul se împotriveşte la început, apoi îi permite maşinii să se mişte, apoi, dacă simte din nou o încetinire, aplică frânele din nou. Astfel, trebuie să te lupţi cu sistemul ăla ca să poţi înainta atât de gentil, pe cât îţi doreşti, iar ca să faci asta, eşti nevoit să sporeşti turaţiile motorului, pentru a scăpa de capcana auto-hold-ului. În rezultat, ambreiajul începe a mirosi şi mai anapoda. Soluţia e simplă: trebuie să înaintezi mai repede, să nu ţii deloc ambreiajul în zona de cuplare. Iar dacă drumul e prea denivelat ca să-l treci repede în siguranţă, aşa cum era cazul drumului nostru, înseamnă pur şi simplu că maşina nu e adaptată unor asemenea condiţii. Şi aici e partea tristă a lucrurilor: marea majoritate a maşinilor moderne cu cutie de viteze manuală au ambreiaje mult prea delicate, care încep a se topi de la primele secunde de forţare în zona de cuplare. Nici măcar nu e nevoie de turaţii mari în acea zonă. Şi apoi, te întrebi, dacă la un hatchback urban asta ar fi acceptabil, atunci cum rămâne cu faptul că noi conducem un SUV, totuşi, care ar trebui să poată urca elementar o pantă în condiţii sigure. Uneori zonele de offroad, chiar îţi solicită multă atenţie şi trecere lentă a obstacolelor, că de aia e offroad. Dar cu un asemenea ambreiaj, n-ai putea realiza o asemenea înaintare pentru mult timp, fără a arde ambreiajul.

Sistemul de tracţiune integrală funcţionează după un principiu cunoscut al alianţei Renault-Nissan – 2WD, 4WD auto şi 4WD lock. În 4WD auto puntea spate se include atunci când roţile faţă pierd aderenţa normală. La escapada noastră de offroad am putut experimenta aceste includeri şi maşina a putut înainta cu o bună reditribuire a cuplului. Regimul 4WD lock se asigură că trimite întotdeauna cuplu şi punţii spate, însă e disponibil la viteză foarte moderată. De îndată ce ridici un pic viteza, se include automat regimul 4WD auto.

Prin urmare, putem concluziona că Renault Kadjar, la fel ca şi foarte multe alte SUV-uri moderne, se descurcă binişor în offroad de dificultate redusă şi poate medie, pentru timp scurt. Un pic mai multă încredere la urcarea unor dealuri înzăpezite sau cu polei iarna, un pic mai multă încredere la abordarea unor drumuri nepavate vara. În mare parte e suficient pentru necesităţile unei familii urbane, nu? Însă trebuie să remarcăm că tracţiunea integrală în regimul ei automatizat funcţionează după principiul intervenţiei în situaţii de pierdere a aderenţei. Asta reduce consumul, pe de o parte, însă nu vă va putea oferi acel plus preţios de încrederele la abordarea unui viraj pe un drum alunecos de iarnă, de exemplu. Cu alte cuvinte, tracţiunea pe patru roţi nu vă va ajuta să evitaţi derapările într-un asemenea scenariu, pentru că va funcţiona ca o tracţiune faţă şi se va include abia în primele clipe ale derapării, ca să vă ofere corecţiile necesare. Dacă asta se întâmplă în limita algoritmilor şi reacţiilor electronice imediate, un şofer obişnuit ar trebui să nu simtă mare diferenţă.

Preţuri în Moldova: noul Renault Kadjar

Trebuie să remarcăm că noul SUV francez are preţuri foarte atractive în Moldova, pornind de la doar 15,800 euro pentru motorizarea pe benzină 1.2 TCe 130, cuplată la o cutie de viteze manuală. Urcând în treptele de dotări, aceeaşi combinaţie poate costa 17,200 sau 19,800 euro, la care se pot adăuga eventuale opţionale suplimentare. Nu există vreo combinaţie cu motor pe benzină şi cutie de viteze automată sau tracţiune integrală.

La capitolul diesel există două motorizări dCi, de 110 CP şi 130 CP. Cea de 110 CP porneşte de la 17,250 euro cu transmisie manuală şi tracţiune faţă, dar poate fi cuplată şi la o cutie de viteze automată EDC, pornind de la 19,800 euro. Motorizarea de 130 CP porneşte de la 20,800 euro şi poate veni combinată doar cu cutia de viteze manuală, în schimb este singura care poate primi şi o versiune cu tracţiune integrală, pornind de la 21,800 euro. În dotarea de top, un Renault Kadjar 1.6 dCi 130 CP 4x4 costă 24,800 euro, iar maşina noastră din test a mai avut şi opţionale adiţionale de 1,450 euro pe ea, ajungând la un preţ final de 26,350 euro. Aparent, în unele combinaţii Kadjar poate fi mai atractiv la preţ decât Qashqai, însă se pot remarca diferenţe şi la echipări. Totuşi, noi v-am recomanda să optaţi pentru noul motor diesel delicios de 1.6 litri, în orice combinaţie vă doriţi.

Verdict: noul Renault Kadjar

Noul Kadjar vine să urmeze o reţetă bine pavată spre calea succesului de fratele său de platformă şi are câteva atribute atractive pentru a-şi transpune planurile în realitate: un design foarte reuşit şi o mulţime de tehnologii noi la bord, cu tot soiul de artificii plăcute. Nu este foarte sportiv, dar e suficient de manevrabil, iar motorul de sub capotă e extrem de plăcut în a fi mânuit, făcând un bun tandem cu cutia de viteze. Habitaclul aduce materiale demne, spaţiu generos şi practicism, cu mici stângăcii la pedala ambreiajului şi la sunetele scoase de sistemele de asistenţă la parcare şi la menţinerea benzii.

În offroad mai serios, Renault Kadjar nu va fi atât de cutezant, însă într-o ambianţă de dificultate moderată noul SUV francez se va descurca bine. Trebuie să remarcăm eficienţa şi impresionantă în consum, dar şi preţurile cât se poate de atractive pentru ţara noastră, coopotate cu nivele de echipări consistente. Per total, Renault Kadjar are foarte multe atribute pentru a deveni un adevărat succes la vânzări pe piaţa Moldovei şi a satisface tot soiul de clienţi, cu excepţia celor cu pretenţii mai mari la sportivitate şi capacităţi offroad. În rest, familiile urbane, doamnele sau domnii singuri la volan, sau chiar cei cu predilecţii spre călătorii mai lungi, l-ar putea alege încrezuţi ca unică maşina a lor.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (57 IMAGINI):
MAI MULTE TESTE DRIVE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter