Pagina principală
CITIRE TEST DRIVE:
Jaguar F-PACE 25d Twin Turbo
24 Mai 2017 - 09:02
De Ilie Toma
Jaguar F-PACE 25d Twin Turbo
Atunci când am testat pentru prima dată primul SUV din istoria Jaguar – F-PACE – menţionam că e un model foarte confortabil şi moale, capabil în offroad, dar cu o ţinută de drum mai puţin sportivă decât ne-am fi aşteptat, iar motorul diesel de 2.0 litri şi 180 CP îi asigura maşinii un dinamism prea moderat pentru a fi cu adevărat demn de sigla cu felină de pe capotă.

Mai apoi, am condus un F-PACE cu un motor pe benzină de 3.0 litri V6 Supercharged, iar supraalimentarea mecanică şi cilindreea mare făcea din acel vehicul o bijuterie de maşină, cu calităţi dinamice ameţitoare. „Uite ăsta e un adevărat Jaguar”, ziceam noi atunci, dar în acelaşi timp ne dăm foarte bine seama că puţini sunt cei care se vor încumeta să aleagă un asemenea motor pe benzină pentru un SUV, deşi e clar că nu vor regreta niciodată.

Şi toată povestea era un pic agasată de faptul că în gama F-PACE exista un abis mare între dieselul moderat de 180 CP şi cel de top, 3.0 V6, de 300 CP.

Acum, însă, Jaguar a lansat F-PACE 25d – modelul care vine echipat cu un nou motor diesel de 2.0 litri, dar de această dată twin turbo, cu două turbine, capabil să livreze 240 CP şi 500 Nm. Iar PiataAuto.md l-a luat la alergat pe drumurile Moldovei într-un test drive în care ne doream cu ardoare să descoperim dacă acest nou propulsor va putea face din F-PACE un SUV deopotrivă demn de sigla cu felină de pe calandru şi în acelaşi timp raţional pentru a fi cumpărat cu inima împăcată! Să vedem, deci, ce înseamnă noul Jaguar F-PACE 25d Twin Turbo!

Perfecţiunea britanică vine cu timpul

Din momentul în care manevram maşina asta în parcare, încă înainte de a o apăsa pe traseele publice, am avut impresia unui salt gigantic în calitate pe care l-a făcut F-PACE, aşa cum îl simt azi, faţă de F-PACE de acum un an. Bine, maşina din testul nostru are şi o culoare albastră superbă, indisponibilă anterior, şi un interior minunat de culoare gri, cusut cu aţă verde contrastantă, dar vorbesc de calitatea fiecărui detaliu de interior şi exterior, care este acum desăvârşită peste tot unde ţi-ai arunca privirea. Maşina s-a maturizat până la un nivel premium desăvârşit, de top, şi nu e pentru prima dată când observăm o maturare a calităţii de asamblare şi a detaliilor la Jaguar în decursul primului an de fabricaţie a unui model. Acum maşina asta poate concura la calitate cu cele mai pretenţioase limuzine de lux!

Senzaţii de condus Twin Turbo

Până şi imaginea redată de camera video de marşarier îmi pare mult mai bună, de o rezoluţie mai înaltă. Şi apuc volanul în mână, iar acolo simt o conectivitate mai bună decât îmi aduc aminte de F-PACE-ul de acum un an.

Pun maşina în regim Sport – exemplarul nostru de test este dotat şi cu amortizoare cu reacţii ajustabile, iar regimul Sport le întăreşte, sporind şi acuitatea cutiei şi motorului – şi demarez. Dinamismul maşinii chiar şi la pornirile prin oraş mă copleşeşte. Reacţia motorului e imediată, instantanee, iar puterea de sub capotă e ca o avalanşă alpină de neoprit.

Motorul scoate 500 Nm, transmişi frumos printr-o cutie de viteze automată cu 8 trepte şi un sistem de tracţiune integrală permanentă, iar cea mai mare parte a cuplului îţi este disponibilă de la cele mai uşoare apăsări, la cele mai moderate turaţii. Motorul lui Jaguar F-PACE 25d are o elasticitate neverosimilă!

Dar ieşim în curând şi la un traseu liber şi aici pot în sfârşit să dezlănţui o mai mare parte din forţa motorului. Dacă apeşi jumătate din pedala acceleraţiei, motorul scoate imediat un sunet de tigru de sub capotă – gros, cizelat, dar acelaşi timp hotărât – şi te împinge în scaun de te ţine lipit acolo până eliberezi pedala! E o diferenţă uriaşă între motorul de 180 CP şi acesta, şi nu e vorba doar de turaţiile de vârf. Acest propulsor e cu totul altă reţetă, simţindu-se superb de dinamic pe toată plaja de turaţii. O depăşire rapidă o poţi face cu el cât ai clipi, cutia reacţionând şi ea superb de bine, iar dacă te împinge păcatul să apeşi pedala cu putere la urcarea unei pante – şi te va împinge păcatul s-o faci, fii sigur – atunci vei vedea cum capota maşinii urcă un pic spre cer, iar tu urci panta lipit de scaun!

Aoleu, dragilor! Ăsta e un Jaguar adevărat, chiar dacă e un diesel! În sfârşit, motorul ăsta livrează maşinii dinamismul pe care îl merita! În sfârşit, Jaguar F-PACE rupe asfaltul în acceleraţii şi te ţine lipit de fotoliu, în timp ce urechile îţi sunt alintate de sunetul motorului de felină. Şi tot acest dinamism ar fi copleşitor pentru maşină dacă ea venea cu aceeaşi ţinută de drum ca şi exemplarele de acum un an. Noi conducem azi, însă, un F-PACE R-Sport, cu reacţii ajustabile ale amortizoarelor, iar suspensia îi asigură maşinii o ţinută de drum absolut impecabilă, predictibilă şi în acelaşi timp capabilă să absoarbă cu brio şocuri chiar şi în regim Sport. Ba mai mult ca atât, trecerea în regim Comfort înmoaie un pic amortizoarele, dar nu compromite câtuşi de puţin fermitea ţinutei de drum în viraje. Dar atunci când luaţi serpentine strânse, totuşi, e recomandabil să operaţi în regim Sport – e prea bun ca să stea undeva acolo, latent.

Întreaga maşină de astăzi pare prea bună ca să fie adevărată! E extraordinar de bună, la diferenţă de ani-lumină faţă de motorul 20d!

Jaguar F-PACE R-Sport 25d înseamnă dinamism extraordinar, de un belşug inepuizabil, o senzaţie de plăcere absolută în condus în volan şi de informativitate specifică Jaguar, o ţinută de drum exemplară în cele mai strânse viraje şi un interior care te alintă cu o ambianţă desăvârşită, condimentată chiar şi de un sistem multimedia cu dublă interacţiune din partea şoferului şi pasagerului, care mai are şi căştile lui dacă vrea să privească vreun film în timpul călătoriei, în timp ce tu, de la volan, vezi pe acelaşi ecran cu totul altă informaţie. Iar motorizarea 25d e oferită la o diferenţă mai mică de 3,000 euro faţă de motorizarea 20d, o diferenţă care-şi merită fiecare cent! Şi acum, maşina din testul nostru, cu tot cu dotările generoase de pe ea, costă 56,930 euro, dar are până şi acoperiş panoramic, sistem de navigaţie de top cu hard disk, sistem audio de top, faruri full-LED şi o mie de alte dotări. Preţul poate suna mare la început, dar dacă arunci o privire la preţurile concurenţilor cu dotări similare, atunci îţi zici că maşina asta e cea mai bună ofertă de pe piaţă!

Jaguar F-PACE R-Sport 25d e un semn al exclamării, care-ţi va schimba experienţa de la volan, eliminând orice alte virgule, puncte sau puncte de suspensie. De azi înainte la volan există doar extaz, din ăla din care foarte puţine SUV-uri în lume pot să ţi-l ofere. Mi-a plăcut într-atât de mult maşina asta, încât e unul din primele modele Jaguar după mulţi ani pe care chiar mi l-aş dori să-l am!

Fantastic motor! Fantastică maşină! Recomandarea absolută pentru Jaguar F-PACE, doar dacă nu vă aruncaţi în motorizările de top de 3 litri. În rest, asta şi doar asta e alegerea pe care trebuie s-o faceţi!
GALERIE FOTO (50 IMAGINI):
COMENTARII FACEBOOK:
MAI MULTE TESTE DRIVE:
TEST DRIVE: Mini Van sau Austin Seven (1960)
15 Ianuarie 2018 - 13:09
Să conducem o utilitară fără centuri de siguranţă, fără tetiere, fără nici un sistem de siguranţă? De ce nu, dacă avem de-a face cu o maşină produsă în anul 1960! Oh, ăsta e unul din acele teste...
TEST DRIVE: Noua generaţie BMW X3 (G01)
8 Ianuarie 2018 - 13:52
Avem cea de-a treia generaţie BMW X3 în faţă, aici, în Moldova, iar noi, având atâta istorie cu modelul X3 în spate, nu puteam să-i pregătim un test drive prea simplu, nu? Aşa că...
TEST DRIVE: Noua generaţie Dacia Duster! Cu cutie automată!
18 Decembrie 2017 - 12:22
Cum este, deci, noua generaţie Dacia Duster? A evoluat ea cu consistenţă? A devenit mai bună, a rămas la fel de atractivă între concurenţi şi-şi merită ea oare astăzi investiţia?...
TEST DRIVE: Suzuki Ignis
8 Noiembrie 2017 - 07:52
Poate oare o maşină, al cărei preţ porneşte de la puţin peste 8,000 euro, să fie mai onestă şi mai consistentă ca una de 20 de mii şi să te facă s-o îndrăgeşti din prima?...
TEST DRIVE: Opel Grandland X
27 Octombrie 2017 - 08:52
Noul Opel Grandland X este cel mai mare SUV din gama actuală Opel, iar primele zvonuri menţionau că ar putea să se bată în segmentul lui...
TEST DRIVE: Skoda Karoq
18 Octombrie 2017 - 10:04
Cu siguranţă Karoq e cel mai aşteptat nou model Skoda din acest an, iar acest test drive e, la rândul său, una din cele mai aşteptate apariţii din anul ăsta. Şi asta pentru că noul Karoq e urmaşul lui Skoda Yeti şi în acelaşi timp...
TEST DRIVE: Chişinău-Bălţi-Chişinău cu Renault ZOE electric. Testăm autonomia electromobilului în viaţa reală din Moldova!
3 Octombrie 2017 - 21:58
Ne-am gândit că cel mai potrivit scenariu pentru testarea primului electromobil în Moldova ar fi să facem o călătorie din Chişinău spre Bălţi şi înapoi, cam 130-135 km pe segment, iar însumat am avea cam 260-270 km. Astfel, teoretic...
TEST DRIVE: Opel Crossland X
29 Septembrie 2017 - 16:14
Crossland X e primul model creat de când Opel s-a alăturat grupului Peugeot-Citroen. Aşa că, atunci când am fost invitaţi de producătorul german în Germania pentru a testa şi noul Crossland X, dar şi noul Grandland X, ne-am zis că e ocazia perfectă de a gusta...
TEST DRIVE cu fetele: Ford Fiesta diesel şi ST Line, de la raliu la defilări cu iz de glamour
20 Septembrie 2017 - 11:52
Atunci când am primit invitaţia unui nou test drive Ford Fiesta cu iz de glamour, pe coasta din Slovenia, ne-am zis că aceasta va fi cu siguranţă oportunitatea testării unor versiuni noi, mai ales dintre cele cu...
TEST DRIVE: Mercedes-Benz V-Class ExtraLong 250d 4MATIC - The Best or Nothing pentru 7 oameni simultan?
28 August 2017 - 08:18
Acest test drive e deosebit de multe alte test de ale noastre pentru că ideea lui a pornit dintr-o necesitate. Din necesitatea de a transporta 6 oameni simultan într-unul din colţurile Moldovei fără a avea 2 maşini implicate...