Prima pagină  »  Ştiri  »  Prima Skoda Octavia, produsa acum 50 de ani
4 FEBRUARIE 2009, 06:13
1,433
0
Prima Skoda Octavia, produsa acum 50 de ani
De Ilie Toma
0
Cel mai bine vandut model din gama Skoda, Octavia, implineste in acest an 50 de ani de cariera. Primul model ceh produs sub acest nume a inceput a fi produs in anul 1959, la uzina Mlada Boleslav din Cehia, ca succesor al lui Skoda 440, cunoscuta si ca Skoda “Spartak”.

“Noul nostru vehicul are si un nou nume – Skoda Octavia – si este al optulea model produs de industria noastra nationalizata”, titra revista corporativa a celor de Skoda in 1959. Revista purta numele de Ventil, iar acest numar istoric a vazut lumina tiparului la 6 ianuarie 1959.

Daca pana la acel moment modelele cehe purtau denumiri numerice, odata cu aparitia primei Octavia acestea incep a primi nume depline. Astfel, Skoda 440 este succedata de Skoda Octavia, Skoda 445 devine Octavia Super, iar Skoda 450 devine Felicia. Schimbarile nu au implicat insa doar schimbarea numelor si usoare modificari in design: au fost efectuate si schimbari majore la partea tehnica. Anume in acest moment pe modele Skoda apar amortizoarele telescopice, o schimbare grandioasa pentru acea vreme.

Dupa 1989 numele Octavia a fost reinviat, acest model devenind primul care a fost dezvoltat pe o platforma comuna cu un model Volkswagen, asa cum in aceasta perioada Skoda devine parte a grupului Volkswagen. Primele pregatiri pentru noul model au inceput inca in 1992, iar in 1996 apare prima Octavia, pe platforma lui Volkswagen Golf III. Modelul a fost lansat in versiune hatchback si wagon, iar 2 ani mai tarziu a aparut si o versiune 4x4.

Anul 2000 a fost cel in care Octavia a beneficiat de un facelift, care i-a adus o noua unda de prospetime. Modelul este produs si astazi, sub numele de Octavia Tour, chiar daca in 2004 a fost lansata generatia a doua a modelului. Aceasta din urma a beneficiat de un facelift important cu doar cateva luni in urma.

Pana acum, producatorul ceh a vandut peste 2 milioane de unitati de Octavia, in prezent fiind propuse o multime de versiuni derivate ale modelului, cum ar fi Octavia RS (versiunea sport, cu 200 CP sub capota), sau Octavia Scout (versiunea cu tenta spre crossover).
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!