Prima pagină  »  Ştiri  »  Doi atleti de exceptie isi incheie cariera: BMW M6 Coupe si
8 SEPTEMBRIE 2010, 08:24
1,393
0
Doi atleti de exceptie isi incheie cariera: BMW M6 Coupe si M6 Convertible
De Ilie Toma
0
BMW a anuntat sfarsitul productiei pentru M6 Coupe si M6 Convertible. Cu o puternica nota de nostalgie, BMW anunta si sfarsitul erei motorului V10, montat sub capota lui M5 si M6 pana in prezent.

Motorul V10, de 5.0 litri, constituie unul din cele mai geniale exemple de inginerie impinsa pana la absolut. Cele doua seturi de cilindri sunt orientate unul spre celaltalt la un unghi de 90 grade, deschiderea valvelor este controlata electronic iar sistemul de pompare a uleiului in motor este prevazut a faca fata acceleratiilor laterale extreme – o tehnologie ce isi are radacinile in cursele cu motor. Toate aceste elemente ii permit motorului sa ofere puterea sa maxima, de 507 CP, la 7750 rpm, in timp ce turatiile pot urca cu usurinta si pana la nivelul de 8250 rpm.

Acest propulsor a castigat si doi ani consecutiv titlul Engine of the Year (2005 si 2006). Totusi, vorbim de un motor cu aspirare naturala, iar orientarea sa spre rotatii inalte implica si un consum foarte ridicat, incompatibil cu tendintele actuale ale industriei.

Este tot mai sigur faptul ca viitoarele generatii BMW M5 si M6, asteptate foarte curand, vor avea sub capota un motor turboaspirat – cel mai probabil un propulsor evoluat de pe V8-ul de 4.4 litri, prezent si pe X5M si X6M.

Adio motor V10, ii zicem si noi si, probabil, e pacat ca prezentul nu mai tolereaza o astfel de abordare a ingineriei...
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!