Automobilele mai vechi de 7 ani vor putea fi înregistrate în Moldova
18 Mai 2012, 05:50
Lipsa acută de bani la buget şi tempoul lent de revigorare a economiei impune autorităţile Moldovei să introducă o derogare temporară de la interdicţia de vămuire şi înmatriculare a automobilelor mai vechi de 7 ani. Conform intenţiei declarate, această măsură va permite efectuarea procedurii de import şi înmatriculare a automobilelor înregistrate în alte ţări şi exploatate în Moldova, cărora urma să li se aplice interdicţia de prezenţă în ţară pe un termen mai mare de 90 zile pe an – cu alte cuvinte renumitele automobile cu numere lituaniene şi bulgăreşti.

Declaraţii în acest sens au fost făcute ieri de premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute împreună cu şeful misiunii FMI pentru Moldova, Nikolay Gueorguiev. Conform prim-ministrului, derogarea de la interdicţia vămuirii şi înmatriculării automobilelor mai vechi de 7 ani va fi valabilă pe o perioadă de 4 luni, începând cu luna august, până în noiembrie inclusiv. Vlad Filat a declarat că permisiunea temporară pentru procedura de vămuire şi inmatriculate va fi valabilă pentru automobilele deja introduse în ţară.

Procedura exactă şi taxele pe care le vor plăti proprietarii acestor automobile pentru vămuire urmează a fi
definitivate până la sfârşitul lunii iulie. În acest sens, chiar dacă se declară că derogarea de la lege va funcţiona doar pentru automobilele deja aflate în ţară, noi ne întrebăm: cine îi încurcă pe oportunişti să organizeze acum un import masiv de astfel de autovehicule mai vechi de 7 ani, introducându-le cu statut „temporar” în ţară, după care, de la 1 august, să le vămuiască şi să le înmatriculeze? Sau Guvernul nu ar fi deranjat de asemenea situaţii, dat fiind că una din cauzele pentru care va aplica această derogare
este acoperirea deficitului
bugetar?

Chiar dacă nu ţine de domeniul automobilistic, nu putem să nu menţionăm aici şi o altă măsură şoc, anunţată ieri de guvern şi şeful misiunii FMI: aplicarea TVA-ului de 20% pentru agricultură, cu restituirea ulterioară a 12% din acesta... S-ar putea să constatăm că agricultura moldovenească stă în faţa loviturii finale, urmată de un knockout dureros.
PiataAuto.mdIlie Toma
12
6,204
COMENTARII (8)
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 18 Mai 2012 - 10:55
pacat...macar de le-ar aplica o taxa mai mare
0
0
Mihail
Chişinău
la 18 Mai 2012 - 16:35
Eugen da de shi spui asta?
din partea mea trebuia si trebue asa lege nelimitata.... sa lase omul sasi aduce ce vrea!! unde forteaza ei asa tare oameni.... moldova nui germania... nu produce masini... e dependenta 100 la 100 de import... asa ca legile cu 7 ani is prost gindite...

eu am o lista de 10 metri cu masini mai vechi de 7 ani... adica pina la 2005... si sunt masini extrem de bune... !
0
2
petro
Chişinău
la 18 Mai 2012 - 17:53
12 ani vechime, pentru a aduce masini
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 18 Mai 2012 - 19:43
12 ani e cel mai bine cred ca e normal. Dar si eu nu chiar vreau sa fie tara plina de hirburi.
0
1
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 18 Mai 2012 - 21:47
Sunt de parere ca uriasele taxele de import auto nu au nici o justificare in Moldova. Din cate stiu, o tara impune aceste taxe pentru a proteja industria autohtona de automobile. Cel putin in momentul de fata nu poate fi cazul. Si Romania are niste taxe destul de mari, dar au uzinele Dacia si Craiova Automobile (Ford). Ucraina are taxe destul de mari dar macar au ZAZ-ul , Bogdan-ul care pare cel mai serios producator de la ei ... Bulgaria a anuntat ca o sa creasca taxele de import deoarece doreste sa protejeze noul producator Great Wall.

Mai exista motivul cu ecologia... Pana acum nu am vazut nici o masura care sa ajute la ecologizarea tarii prin spectrul poluarii aerului de la automobile. Banii ajung la buget si de acolo sunt facuti praf... Numai ei stiu cum... Si in Romania a fost cam la fel pana prin 2008 cand oamenii s-au revoltat si a iesit putin scandal. Calin Popescu Tariceanu, premierul de atunci a gasit o solutie de compromis : a introdus renumitul program Rabla. Daca ai acasa o masina ca vai de ea, mergi la Remat (autoritatea care se ocupa cu colectarea fierului uzat) si primesti un bon care valoreaza aproximativ 870 euro. Mentionez faptul ca acel bon se foloseste doar pentru cumpararea de masini noi si pentru o masina pot fi folosite pana la 3 bonuri. Asa ca, prin masura asta, au disparut multe cazane de 300 de euro de pe strazi si chiar eu existat persoane care au facut un business din asta cumparand masini vechi pe care le duceau la Remat. Ceea ce nu stiti e ca premierul de atunci era si este importatorul oficial al automobilelor Citroen in Romania si prin masura asta chiar si-a rotunjit venitul. Dar sa vedem partea buna a lucrurilor : au aparut masini mai noi pe strazi chiar daca vorbim de foarte multe Logan-uri si multi au reusit sa-si cumpere o masina noua. Dealerii chiar au facut reduceri si un Logan se gaseste la 4000 de euro !!!

Un program asemanator ar trebui introdus si in Moldova daca ei nu au de gand sa scada taxele de import si verificarile tehnice anuale ar trebui sa fie mai riguroase. Exista prea multe masini cu defectiuni tehnice majore pe drumurile din Moldova si ma refer in special la directie si frane... Chiar ieri copilul unei cunostinte din Durlesti a fost calcat de o masina fara frane. Mecanicii care isi dau acordul la verificarile tehnice ar trebui sa se gandeasca si la siguranta familiei lui nu numai la cei 100 de lei pe care ii va bea cu colegii dupa serviciu. O campanie media ar trebui facuta si in acest sens...

Si ca tot vorbim de spaga vin cu niste exemple. Luati-le ca o gluma ...

http://www.youtube.com/watch?v=OVuEG6BEjkU&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=Ci-7UQEmWqY&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=eC_u7QK9TrE&feature=related

Ce e mai bun las la sfarsit... :)

http://www.youtube.com/watch?v=YJoQOa-yfu4&feature=relmfu
0
1
Uberzilla
Bălţi, Moldova
la 19 Mai 2012 - 13:19
Programul "rabla" chiar ar fi binevenit aici in RM
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 20 Mai 2012 - 18:19
Pacat ca Moldova nu are de sustinut producator autohton de automobile si ku asta taxele de import tot ramin uriase... DIBILIZM!!!
0
0
vlad
Chişinău
la 28 Mai 2012 - 20:44
si cu ce virsta maxima se vor putea inmatricula automobilele ? 12 ani ?
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!