Secretele tehnologiei Audi Quattro (Partea 1/Video)
5 Ianuarie 2016, 18:13
Nicio altă tehnologie nu a modelat brandul Audi precum tehnologia Quattro. De-a lungul a 35 de ani tracţiunea integrală a devenit sinonim cu brandul german. Dar cum începuseră totul?
Impresionanta istorie o povestesc chiar cei care au stat la baza dezvoltării tehnologiei Quattro. Totul a început de la vehiculul militar Volkswagen Iltis care reprezenta un tot-teren cu tracţiune integrală. Cei de la Audi credeau că este posibil să creeze un automobil compact de stradă care să fie mai dinamic ca Iltis, dar să adapteze tracţiunea integrală care îl va înzestra cu caracteristici superioare pe drumuri înzăpezite.
Părea un lucru imposibil, dar o echipă de 12 ingineri în frunte cu Walter Treser, au început elaborarea sistemului de tracţiune integrală în februarie 1977, iar deja în noiembrie al aceluiaşi an primul Audi cu tracţiune integrală a fost finisat! Acesta se
numea Audi Ur Quattro (nume de cod A1). Fiind bazat pe Audi 80, Audi Ur Quattro avea un ampatament mărit şi un propulsor turboaspirat în 5 cilindri care dezvolta 200 CP. După mii de kilometri de teste, tracţiunea integrală
a fost prezentată lui Ferdinand Piech, care a probat-o pe un munte înzăpezit. Acolo, în munţi, unde localnicii puneau lanţurile pe maşinile sale, Piech cu maşina echipată cu roţi de vară trecea pe alături fără a se împotmoli, spre mirarea tuturor.
A fost clar că tracţiunea integrală este un succes, dar aceasta avea nevoie de o denumire pe măsură.
În timp ce şefii din Wolfsburg propuneau denumirea Carat (care se asocia cu parfumul pentru dame cu
aceeaşi denumire), Treser insista asupra denumirii Quattro, care până la urmă a fost aprobată. Astfel, în martie 1980, la Salonul Auto de la Geneva a debutat renumitul Audi quattro echipat cu celebra tracţiune integrală.
Lansarea a fost una sonoră, iar fortificarea acesteia a venit odată cu introducerea sistemului Quattro în cursele de raliuri. Franz Wittmann a câştigat raliul Austriei în 1981 pilotând un Audi Quattro, cu un avans
distrugător de 20 de minute! Apoi, prima femeie, Michele Mouton, câştigă raliul Sanremo datorită tehnologiei Quattro! Toţi doreau să piloteze un Quattro, inclusiv legendarul Walter Rohrl, care a venit în Audi.
Astfel, Quattro a schimbat lumea raliului, unde practic toate automobilele participante au trecut pe tracţiunea integrală, dar şi lumea auto, în special brandul Audi.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
4
4,276
GALERIE FOTO (10 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!