Istoria uitată a omului care condus acelaşi Rolls-Royce timp de 77 de ani, până la vârsta de 102 ani

31 Iulie 2023, 17:22
Redacţia PiataAuto.md
Se zice că există maşini care ţin o viaţă, dar puţini dintre noi ne imaginăm că un om ar putea deţine un automobil timp de 77 de ani, exploatându-l pe o perioadă atât de îndelungată şi mai ales să ne imaginăm că o maşină ar putea rezista atât de mult. Însă în istorie există un record stabilit de M. Allen Swift, un om care a primit la vârsta de 25 de ani un Rolls-Royce cadou de la tatăl său şi care l-a condus şi deţinut până la vârsta de 102 ani!
Astfel, maşina sa s-a învrednicit să obţină titlul de exemplarul Rolls-Royce deţinut pentru cea mai lungă perioadă de timp de un singur proprietar, timp de 77 de ani, iar Allen, la rândul lui, fusese înscris în arhivele celor de la Rolls-Royce ca proprietarul ajuns la cea mai onorabilă vârstă, care a deţinut un Rolls-Royce din starea de nou.
În anul 1928, pe când Allen avea 25 ani şi abia absolvise universitatea, tatăl său i-a propus o înţelegere, prin care îl ruga să rămână în West Hartford, Connecticut, să gestioneze afacerea de prelucrare a aurului, pe care o deţinea familia, şi să aibă grijă ca cei doi fraţi mai mici să meargă şi ei la universităţi, iar în schimb i-a spus că-i poate cere orice maşină îşi doreşte. Allen a acceptat şi a mers la fabrica de asamblare pe care Rolls-Royce o avea atunci în Springfield, Massachusetts. A fost o fabrică de care puţini îşi mai amintesc azi, pentru că a existat doar între 1921 şi 1931, criza ulterioară lichidând-o. Dar Allen a mers la fabrică să vadă cum sunt fabricate maşinile şi s-a convins de predilecţia acestora pentru calitate. Spunea că i-a văzut pe cei de la fabrică inspectând maşinile produse cu lupa şi stetoscopul, iar fiecare maşină era condusă riguros 200 mile înainte de a fi aprobată pentru livrare. Aşa că în scurt timp, tatăl său îşi îndeplinea partea sa de promisiune şi îi cumpăra un Rolls-Royce Phantom I, în versiunea Piccadilly P1 Roadster.
Allen şi-a ţinut şi el partea sa de promisiune, şi a gestionat afacerea familiei, îndrumându-şi şi fraţii. Din 1928 până în 1958 el a condus Rolls-Royce-ul său în fiecare zi la muncă. Apoi, din 1958 până în 1991, l-a condus frecvent, dar nu neapărat în fiecare zi. În 1991, apropo, Allen avea deja 88 de ani.
Maşina a continuat a fi condusă din când în când de plăcere, iar din 1994, producătorul Rolls-Royce Motor Cars l-a introdus în arhivele sale onorifice, marcând şi recordurile, care au fost ulterior actualizate în fiecare an.
În 2003, M. Allen Swift oferise un interviu şi estima că Rolls-Royce-ul său ar fi parcurs circa 172 mii mile, sau circa 277 mii km în istoria sa. Maşina a avut o singură reparaţie completă a motorului, dar niciodată nu a rămas defectă în drum.
Allen a decedat în 2005, la vârsta de 102 ani împliniţi, iar maşina sa fusese 77 de ani în proprietatea sa, aproape 78. Cu două luni înainte de a trece în nefiinţă, Allen a donat 1 milion de dolari muzeului din Springfield, Massachusetts, şi lăsase un testament pentru ca Rolls-Royce-ul său să fie transmis muzeului şi recondiţionat, iar cei de acolo să îl expună public.
Cei de la muzeu i-au îndeplinit dorinţa, l-au restaurat şi l-au expus alături de un alt Rolls-Royce din 1925. Aşa că această maşină, care a fost toată viaţa alături de proprietarul său, ba chiar a fost mai longevivă decât o viaţă de om, mai poate fi văzută şi azi în acelaşi muzeu din Springfield, SUA.
2
27,307
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!