(VIDEO) O macara Liebherr HS 8200 e elementul cheie în cel mai grandios proiect de reconstrucţie a unui aeroport din Groenlanda, în condiţii excepţionale de muncă

26 Aprilie 2024, 22:08
Redacţia PiataAuto.md
Există lucrări de construcţie care sunt extrem de dificile prin amploarea lor la scară mare, iar altele sunt dificile din cauza mediului natural în care au loc. Şi există proiecte care combină ambele aspecte de mai sus. Asemenea proiecte au loc acum în Groenlanda, cea mai mare insulă a planetei, care aparţine Danemarcei şi care e până în prezent un loc aproape pustiu şi aproape uitat, deoarece e în mare parte acoperită cu gheţari şi pustietăţi, iar puţinii oameni care trăiesc acolo au parte de provocări continue.
Totuşi, două aeroporturi din Danemarca — Ilulissat şi Nuuk — din partea vestică a insulei, sunt acum în proces de reconstrucţie majoră, în ceea ce localnicii numesc cel mai grandios proiect de construcţie din toată istoria Groenlandei.
Aeroporturile au piste scurte în prezent, ceea ce permite ca aici să aterizeze doar avioane mici cu elice, care pot opri în distante atât de mici după aterizare şi care pot decola de pe piste atât de scurte.
Totuşi, localizarea strategică a Groenlandei între America de Nord şi Europa continentală şi contextul actual de securitate din Europa impune o viziune în care două aeroporturi construite aici, ce ar putea oferi condiţii pentru avioanele cargo mari sau de pasageri, ar oferi soluţii logistice de nepreţuit.
Asta înseamnă că eventuale avioane cargo imense din SUA spre Europa şi invers, militare şi civile, pot lua mai puţin combustibil la bord şi mai multă sarcină utilă, aterizând în Danemarca pentru realimentare. Desigur, şi avioanele de pasageri ar putea face uz de pistele mai lungi, dacă ar avea nevoie.
Până acum aici n-au existat piste mai lungi din cauza reliefului foarte dificil, cu roci imense pe de o parte şi cu mult mâl în apele de coastă. Construcţia de acum presupune excavarea a 5 milioane de tone de mâl din apele de lângă coastă şi pietre de alături pentru a fi puse în loc, pentru a oferi astfel condiţii de a construit o fundaţie solidă pentru viitoarea pistă. Fără aceste excavări pista pur şi simplu nu poate fi construită.
Iar întrucât condiţiile de relief sunt dure, iar temperaturile oscilează între +8 grade Celsius vara şi -35 grade iarna, era nevoie de o macara excepţională, cu braţ de excavare la capăt. A fost aleasă una de la Liebherr, de model HS 8200, de 200 tone capacitate, cu şenile. Iar cuva sa de la capăt poate „muşca” 3,5 metri cubi de mâl dintr-o operaţiune.
Astfel, într-o zi, cu o tură de 10 ore, macaraua poate excava până la 1.000 tone de mâl şi pune în locul lor pietre. Mai mult ca atât, macaraua are un sistem electronic cu senzori, care îl ghidează pe macaragiul care o operează să extragă optim materialul de pe fundul mării şi plaseze optim pietrele solide pentru fundaţie, pentru a asigura o structură solidă şi corectă.
Aşadar, zi de zi, o singură asemenea maşină face acum ca un asemenea proiect de importanţă enormă să înainteze. Macaraua munceşte 6 zile pe săptămână, 10 ore pe zi, pentru ca această pistă din Ilulissat să poată fi construită, iar între Europa şi America de Nord să existe această verigă logistică esenţială pentru securitatea ambelor regiuni.
Vezi mai jos şi un video publicat de cei de la Liebherr cu lucrările care au loc în Groenlanda cu macaraua loc.
0
22,097
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!