(VIDEO) Cum merge o maşină de poliţie Daewoo-FSO Polonez Caro Plus din 1999 pe o autostradă fără limită de viteză din zile noastre

8 August 2023, 19:17
Redacţia PiataAuto.md
Una din cele mai populare maşini din Polonia şi totuşi rămasă eclipsată în popularitate în alte ţări, a fost FSO Polonez, o maşină cu caroserie mai modernă, desenată de Giugiaro, care se baza în mare parte pe Polski-Fiat 125p, care, la rândul său, se baza pe renumitul Fiat 124, cunoscut prin părţile noastre sub forma modelului derivat Lada 2101. Prin urmare, şi modelul FSO Polonez, a cărui producţie a început în 1984, avea la origine aceeaşi platformă şi aceleaşi motoare.
Foto: FSO Polonez iniţial, desenat de Giugiaro

FSO Polonez s-a bucurat de un succes enorm în patria sa, fiind construit în peste 1 milion de exemplare pe durata carierei sale, iar cariera i-a fost foarte lungă, cu câteva facelift-uri majore, pe care le-am putea numi şi generaţii, dar care au fost oricum dezvoltări ale aceleiaşi platforme. Iar din 1991 modelul a fost redenumit în Polonez Caro. Şi puţini ştiu, dar în 1995 Daewoo a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni în fabrica FSO, şi, deşi a început a fabrica ulterior şi modele Daewoo din subansamble majore, a continuat şi producţia lui Polonez, care fusese redenumit în Daewoo-FSO Polonez Caro.
Ei bine, în 1997 a venit şi ultima actualizare majoră, numită Polonez Caro Plus, care a fost produsă până în 2002. Maşina avea motor cu injecţie Bosch, de 1,6 litri, în două variaţii de injecţie, cu ajutorul căreia îşi crescuse puterea până la 76 sau 84 CP, în funcţie de versiune. Şi, pentru că era o maşină produsă local, până şi poliţia din Polonia o cumpăra, în varianta mai puternică, chiar şi la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000. Acestea au fost retrase din flota poliţiei ulterior, în 2009, dar au reuşit să servească, totuşi, o perioadă lungă.
Iar un youtuber din Polonia a găsit de curând un asemenea exemplare de Daewoo-FSO Polonez Caro Pus de poliţie, din 1999, înmatriculat acum ca vehicul istoric, dar cu păstrarea aspectului original de maşină de poliţie, şi a ieşit cu el şi la o autostradă fără limită de viteză, pentru a vedea cât de rapidă putea fi o maşină de poliţie de fabricaţie poloneză pe atunci.
Şi dacă ne amintim că în scheletul acestei maşini e acelaşi Fiat 124 cu tracţiune spate, galopul pe autostradă din zilele noastre devine şi mai interesant!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,148
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!