(VIDEO) Trei offroadere capabile, de la Ineos, Jeep şi Land Rover, se întrec între ele prin noroi extrem

18 Aprilie 2024, 19:45
Redacţia PiataAuto.md
Într-o lume dominată de SUV-uri, mai există modele care mai pretind la denumirea de offroader şi la faptul că ar avea la îndemână instrumente care le permit să fie cu adevărat capabile în offroad. Unele din ele mai sunt construite pe cadru dur, altele mai au punţi rigide, iar unele diferenţiale blocabile. Ei bine, trei dintre aceste modele au fost puse la încercare de curând de britanici. E vorba de Ineos Grenadier, Jeep Wrangler Rubicon şi Land Rover Defender în forma sa scurtă.
Jeep Wrangler are un motor de 2,0 litri turbo şi e construit pe cadru dur, având toate 3 diferenţiale blocabile. Geometria clasică şi greutatea relativă mică ar trebui să-i asigure performanţe bune în offroad.
Land Rover Defender 90, în versiunea sa cu 3 uşi de aici, e un model care nu mai e construit pe cadru dur, dar pretinde să fie la fel de capabil în offroad ca şi clasicul Defender, ba poate chiar mai capabil. Are un motor de 3,0 litri diesel cu 6 cilindri în linie aici, de 300 CP.
Cel mai interesant e că în acelaşi video apare şi Ineos Grenadier, modelul născut din revolta faptului că modelul clasic Defender a fost scos din producţie, iar noul Defender nu mai e un offroader adevărat, după cum considera sir Ratclife, fondatorul Ineos, care a cumpărat şi fosta fabrică smart din Franţa de la Daimler şi a reutilat-o compelt, pentru a produce Grenadier. Acesta e construit pe cadru dur, are un motor de 6 cilindri în linie şi 3,0 litri, care provine de la BMW, şi are tracţiune integrală cu diferenţiale blocabile.
Din primele secunde, Ineos Grenadier a fost cel mai uşor de setat în modul corect, cu diferenţiale blocate. Şi asta i-a permis să-l devanseze imediat pe Defender, care a ajuns ultimul la final.
Situaţia s-a schimbat, însă, când cele 3 modele au schimbat benzile, dovedind că problema nu era în maşini, ci în aderenţa diferită. De această dată Ineos a ajuns ultimul.
S-a încercat şi o a treia combinaţie între ele, dar cu anvelopele tot mai pline de noroi, Defender nu se putea nici măcar alinia la linia de start. Şi în cele din urmă a ajuns ultimul la final. Şi a pierdut şi la timpul total cumulat pentru toate 3 încercări. Deci, Ineos a început prin a învinge nemilos Land Rover.
Dar probele au fost multe la număr. La coborâre lentă, Jeep a fost cel mai bun. La urcare nici un model n-a avut suficientă aderenţă să ajungă la final, dar Land Rover a ajuns un pic mai sus. A urmat şi un test a cât de lin poate trece o asemenea maşină prin denivelări, fără a vărsa apă şi Land Rover a eşuat din nou.
N-a lipsit nici o probă de drift în noroi, unde din nou Ineos a ieşit primul. Dar la final, nu Ineos a acumulat cele mai multe puncte, ci Jeep. Însă, Ineos a învins Land Rover-ul, ceea ce poate fi mult mai simbolic pentru el.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,237
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!