(VIDEO) Cum se întâmplă accidentele pe serpentinele de la Peresecina, în Moldova

2 August 2023, 09:03
Redacţia PiataAuto.md
Serpentinele de lângă localitatea Peresecina, de pe traseul M2/R6 din Moldova sunt o zonă cu o frecvenţă mult mai mare de accidente decât media, foarte des maşinile ajungând fie în coliziuni pe contrasens, fie în şanţuri. Iar cei care merg regulamentar pe aici ar putea spune că zona nu e exagerat de complicată, având doar câteva serpentine, atenţionate din timp, cu marcaje clare pe asfalt, şi ar putea să se întrebe cum de ajung să se producă atât de multe accidente pe aici. Ei bine, o întâmplare recentă răspunde elocvent la această întrebare.
O maşină vine din direcţia Peresecina spre Orhei şi e surprinsă intrând cu viteză în viraj, încercând să se încadreze pe banda sa. Pe aici, aşa cum e şi firesc, sunt două benzi în urcare şi una în coborâre. Maşina e în mod evident la limita aderenţei sale şi aproape că reuşeşte să se încadreze, când, la sfârşitul curbei, o ia brusc spre dreapta şi iese în decor, lovindu-şi zona inferioară cu putere în şanţul de alături. Ce s-a întâmplat, deci?
Aşa cum se întâmplă uneori şi pe circuite, maşina a ieşit în decor pe interiorul virajului, nu pe exterior, iar asta se întâmplă pentru că ea recapătă brusc aderenţă, având roţile faţă întoarse prea tare în direcţia interiorului virajului, fără o reacţie în avans a şoferului. În acest caz, maşina îşi mai menţinea aderenţa în punctul critic doar prin roata stângă faţă, fiind şi în coborâre, iar şoferul, probabil sperat de microbuzul din faţa sa şi de faptul că se îndreaptă spre el pe contrasens, a virat şi mai tare, transferând şi mai multă greutate pe acea roată. Astfel, puntea spate a rămas aproape fără aderenţă şi forţa centrifugă a împins-o spre exterior, iar corecţia volanului a venit cu o fracţiune de secundă prea târziu, şi, roţile faţă, având încă un grad de virare spre dreapta, au direcţionat maşina spre acostament. Şi e foarte posibil că a avut loc şi o frânare bruscă, care a apăsat forţa şi mai mult pe puntea faţă în timpul virării strânsă şi a cauzat pierderea aderenţei pe puntea spate.
Cum s-ar fi putut evita situaţia? Vorbind de punctul critic, puntea faţă poate susţine o virare strânsă, la limită, şi chiar ajută la o virare mai fermă, însă doar cu condiţia de a nu frâna prea brusc şi a pierde aderenţa pe spate şi de a nu manevra prea rapid cu puntea faţă. Cu alte cuvinte, manevra, deşi critică, trebuie menţinută într-o evoluţie graduală cât mai lină, rezistând tentaţiei de a frâna brusc, sau de a întoarce brusc mai tare volanul. Dimpotrivă, uneori o apăsare uşoară a acceleraţiei poate fi mai benefică, ajutând maşina să aibă un vector corect. Într-un cuvânt, transferarea greutăţii trebuie să aibă loc cât mai lin, chiar şi în condiţii critice.
Dar, fireşte, aici cauza primară este viteza prea mare de intrare în viraj şi, judecând după această viteză, comparată cu viteza mult mai mică a maşinii ce vine în spate, pare să fi avut loc şi o depăşire neregulamentară exact înainte de viraj, şoferul accentuând astfel problema vitezei şi cu încercarea de a reveni brusc pe banda sa înainte de virajul strâns. Iar ce a urmat, vedem deja cu toţii din video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul Accidente rutiere Republica Moldova / Marian Negru
0
26,519
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!