(VIDEO) Un proprietar chinez de VW ID3 electric enumeră toate problemele de soft pe care le are maşina sa

9 Octombrie 2023, 20:17
Redacţia PiataAuto.md
Problemele de software ale modelelor electrice, şi nu doar electrice, la VW nu sunt doar un zvon, ele au fost recunoscute oficiale de producătorul german, care a lansat la începutul acestui an o actualizare de soft odată cu facelift-ul şi a menţionat că a ascultat şi a luat în considerare tot valul de probleme raportat de proprietari. De curând, la salonul auto de la Munchen, unul din şefii VW a fost întrebat care e provocarea cea mai mare de a lupta cu modelele chineze pentru modelele VW şi acesta a menţionat din nou că germanii au mari bătăi de cap cu partea de soft. Dar se pare că, dacă în Europa aceste probleme sunt periodic corectate prin actualizări de soft, în China actualizările nu sunt lansate cu aceeaşi intensitate, lăsând proprietarii să facă faţă problemelor fără prea mare ajutor din partea producătorului.
Şi toate aceste probleme de soft au afectat grav imaginea mărcii în ultimii ani pe piaţa din China, iar aşa cum germanii povesteau într-un reportaj recent, VW se bucura de poziţia de lider la vânzări în China, poziţie pe care a pierdut-o acum.
Ei bine, un jurnalist şi youtuber chinez se numără printre proprietarii de VW ID3 din China. El spune că e fan VW de când se ştie, numărându-se printre cei care au crescut admirând marca germană. Aşa că a cumpărat un ID.3 când a venit timpul unei maşini electrice. Tot el mai spune că maşina e foarte plăcută pe partea de hardware — cum se conduce, ce spaţiu are, cum arată, ce sistem de propulsie şi baterie are. Deci, aparent lucrurile nu sunt atât de rele.
Doar că partea de soft e plină de probleme. Chiar şi lucrurile care funcţionează relativ bine, funcţionează lent. Priza se deblochează în zeci de secunde. Există o aplicaţie pentru pornirea aerului condiţionat de la distanţă, şi de la apăsarea comenzii în aplicate până la pornirea climatizării în maşină trece 1 minut şi 30 secunde. La o altă maşină de alături, chinezească, de două ori mai ieftină, trec 16 secunde până când lucrurile se întâmplă.
Regimul de condus sare din cel prestabilit. Chiar şi atunci când aparent rămâne cel individual, de fapt regenerarea nu se include decât dacă mai selectezi o dată acel regim la pornire.
Proprietarul chinez şi-a programat maşina să termine de încărcat bateria la ora 6 dimineaţa, ca să folosească energia de noapte, când reţeaua e mai puţin încărcată. Dar de foarte multe ori, maşina uită să facă asta şi trece în regim de pornire imediată a încărcării. Aşa că e nevoie să verifice de fiecare dată când lasă maşina dacă programul de încărcare e selectat sau nu de maşină.
Uneori ecranele se fac complet negre, dar acest proprietar spune că el e printre cei norocoşi şi lui i s-a întâmplat doar 1-2 ori asta. Ceilalţi se plâng mai des, pentru că rămân şi fără vitezometru.
Selectorul de direcţie de deplasare nu cuplează uneori regimul D, ci Parking. Aplicaţia de telefon e învechită şi nu prea are funcţii utile. Nici măcar verificarea poziţiei maşinii pe hartă nu lucrează, ea afişând poziţia din data cumpărării maşinii, fără a o actualiza vreodată. Nu poţi preîncălzi bateria, nu poţi face multe alte lucruri pe care alte maşini electrice le permit.
Setările sistemelor de siguranţă sunt ascunse într-o imagine, în care e greu să înţelegi unde se ascund comenzi pe care poţi să faci click. Şi proprietarul mai spune că, deşi europenii au primit deja update-uri, el nu a fost chemat sau contactat, iar maşina nu i-a dat vreo notificare de actualizare. A aflat, însă, că alţi proprietari sunt chemaţi la service să şi se facă actualizare prin cablu, care durează, atenţie, 2 zile!
Necăutând la toate aceste probleme, proprietarul chinez spune că mai are răbdare, pentru că-i place restul maşinii. Deci, fiind un fan, încă mai are indulgenţă faţă de VW. Dar statisticile de vânzări arată că aceste probleme ale modelelor VW, mai ales în China, deteriorează foarte grav vânzările.
Deci, e acel caz când inginerii care au construit partea mecanică au făcut o treabă bună, dar cei care trebuiau să integreze programarea, ca să gestioneze maşina, eşuat. VW are o divizie proprie, care se ocupă de soft, Carriad, care e fondată tocmai pentru a dezvolta tehnologii de soft pentru toate maşinile grupului VW. Şi se pare că deocamdată programatorii de acolo nu prea reuşesc să dea rezultate strălucite.
Poate în cele din urmă, şi programatorii, şi VW, va reuşi să treacă de aceste stângăcii. Esenţialul e să nu fie prea târziu pentru vânzări şi imaginea companiei în unele regiuni. Apropo, Tesla are software de peste 30 milioane de rânduri de cod doar la codul care se referă la un singur model, ceea ce înseamnă că oamenii de acolo au mers mult mai departe, în a prevedea condiţii pe care mulţi alţi producători nici nu le sesizează. Uneori, la lucrurile să fie simple de folosit în experienţa de utilizator, cineva acolo, la back-end, trebuie să prevadă tot, să gândească fiecare milisecundă de proces, ca la final să ai ceva care se operează atât de uşor, încât nici nu te mai gândeşti la asta. E cât se poate de clar, deci, că maşinile moderne, mai ales cele electrice, n-au nevoie doar de ingineri mecanici buni, sau cei care pot crea arhitectura unui sistem de propulsie electrică, ci şi IT-işti cu adevărat maeştri în ceea ce fac.
Vezi mai jos tot şirul de probleme de care se plânge proprietarul chinez.
1
11,427
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!