(VIDEO) Un accident produs astă dimineaţă în Chişinău oferă cel puţin 3 lecţii de siguranţă rutieră pentru evitarea unor asemenea situaţii

29 Aprilie 2024, 09:34
Redacţia PiataAuto.md
Un accident produs astăzi dimineaţă în Chişinău, la intersecţia străzilor Ion Pelivan şi Vissarion Belinkski, oferă cel puţin 3 lecţii de siguranţă rutieră pentru evitarea unor asemenea situaţii.
Un BMW Seria 2 Grand Tourer a ajuns în această intersecţie de pe strada Pelivan, cu intenţia de a vira la dreapta. Există o bandă separată pentru virarea la dreapta aici şi există şi o săgeată verde, ce permite virarea la dreapta când semaforul e roşu, însă doar după oprirea completă şi asigurarea acordării priorităţii pietonilor sau altor vehicule. BMW-ul n-a oprit, ci a continuat să înainteze, fără a acorda prioritate unui camion, care a şi lovit maşina în cele din urmă.
Prima lecţie de aici ar fi, bineînţeles, cea legată de săgeata verde şi multiplele situaţii din trafic când săgeata verde pe plăcuţă neagră e tratată ca un semafor verde aprins. Ea nu oferă prioritate în asemenea cazuri, iar în unele intersecţii cu mai puţin trafic venit dintr-o anumită direcţie apare şi mai pronunţat acest efect al maşinilor care trec aproape ca la un semafor verde.
Cea de-a doua lecţie de aici ar fi inerţia indicatorului de drum principal, care e posibil să fi avut un efect. Da, traiectoria pe care a urmat BMW-ul e cea care e desemnată drept drum cu prioritate în această intersecţie, celelalte două direcţii fiind secundare. Şi multă vreme, această intersecţie a fost nesemaforizată, şi anume aceste indicatoare dictau modul de trecere a ei. Însă în momentul în care funcţionează semafoarele, aceste indicatoare nu mai sunt valabile, şi ea devine o intersecţie dirijată standard. Astfel, chiar dacă BMW-ul se afla pe traiectoria drumului principal, acel indicator nu are niciun efect, contând doar semafoarele.
Iar ce-a de-a treia lecţie ar fi reamintirea despre zonele oarbe ale camioanelor. BMW-ul a ajuns exact într-o zonă oarbă, şi cel mai probabil şoferul de camion l-a văzut iniţial încetinind şi a crezut că acesta a oprit, fără a-l mai vedea direct. Dar, întrucât o vizibilitate directă e imposibilă în acel punct din jurul camionului, nici şoferul camionului nu a evitat accidentul.
În cele din urmă, acest accident s-a soldat doar cu daune la maşini, fără alte urmări mai grave. Dar e o reamintire despre câteva precauţii de siguranţă care nu trebuie uitate. Vezi totul în video-ul de mai jos, pe care ni l-a expediat la redacţie unul din vizitatorii noştri.
1
1,433
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!