Tesla a dezvăluit toţi parametrii pe care îi iau în calcul maşinile sale când calculează autonomia estimată

21 Noiembrie 2023, 20:32
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva luni, Tesla a fost subiectul unei investigaţii în care era acuzată că maşinile sale estimează prea optimist autonomia când bateria e plină, după care o recalculează mai drastic şi ar induce astfel publicul în eroare, atât posesorii care şi-au cumpărat deja o maşină, cât şi cei care abia se gândesc să cumpere una şi ar fi atraşi de cifrele mari estimate de maşină. Ei bine, de curând Tesla a dezvăluit toţi parametrii pe care îi ia în calcul sistemul Tesla pentru a calcula autonomia estimată în funcţie de energia disponibilă în baterie, iar numărul acestora e mult mai mare decât am fi aşteptat.
Astfel, autonomia estimată va fi şi mai precisă, dacă următoarea destinaţie a maşinii va fi pusă în sistemul de navigare, întrucât Tesla va înţelege exact condiţiile prin care urmează să înainteze şi va ţine cont de relieful şi traficul de acolo, estimând cu cât va ajunge la destinaţie.
Printre criteriile evidente, pe care le iau în calcul modelele Tesla la calculare se numără nivelul actual de încărcare a bateriei, datele despre intensitatea ultimelor accelerări şi frânări, temperatura bateriei, consumul sistemului de climatizare, viteza medie şi cea legală de deplasare.
Pe lângă asta, mai impresionant e că se ia în calcul întreg relieful traseului, cu toate urcările şi coborâre, cu lungimea şi unghiul acestora. Se mai ia în calcul direcţia vântului, rezistenţa aerodinamică, umiditatea aerului şi presiunea atmosferică — pentru că se pare că toate aceste lucruri influenţează consumul şi epuizarea bateriei.
De asemenea, modelele Tesla mai ţin cont dacă afară e înnorat sau soare, de rezistenţa la rulare a maşinii cu anvelopele curente, de greutatea de factor a maşinii şi de eventuala precondiţionare a bateriei pentru următoarea sesiune de încărcare.
Respectiv, cu atât de mult date ce intră în ecuaţia finală, Tesla poate spune că recalculările ulterioare ţin cont de maniera realistă de condus şi de condiţiile mediului ambiant cu o precizie mult mai mare.
1
3,279
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!