Oamenii de ştiinţă au descoperit încă un zăcământ imens de litiu în SUA, suficient pentru 375 milioane de maşini electrice

6 Decembrie 2023, 16:02
Redacţia PiataAuto.md
În SUA a fost descoperit al doilea zăcământ imens de litiu în ultimele 3 luni, după ce în luna septembrie un alt zăcământ, posibil cel mai mare din lume, a fost descoperit la hotarul dintre statele Oregon şi Nevada. De această dată, rezervele de litiu au fost descoperite în California, în lacul Salton.
Lacul are multe istorii triste legate de el, fiind adus aproape de secare de utilizarea intensă a apei, după care vânturile au preluat praful din zonele de circumferinţă devenite aride şi l-au dus în regiunile locuite din jur, iar acel praf se dovedise a fi toxic. Despre existenţa unor zăcăminte de litiu în acest lac se cunoştea şi anterior, dar se considera că acestea sunt prea mici şi neimportante pentru a conta cu adevărat.
Acum însă, un grup de oameni de ştiinţă au anunţat că au făcut un studiu detaliat al locului, cu expertize în teren, analize geologice şi forări, finanţat de Departamentul de Energie al SUA, iar ceea ce au aflat e fenomenal. Zăcămintele din acest lac şi din jurul lui sunt atât de mari, încât îl transformă într-unul din cele mai mari din lume. Aici ar fi localizate 3.400 kilotone de litiu, sau 3,4 milioane de tone de litiu.
Dacă ar fi să exprimăm cantitate de litiu conţinută aici, raportată la producţia bateriilor pentru maşini electrice şi implicit a numărului de maşini ce pot fi asigurate, doar litiul din lacul Salton ar fi suficient pentru 375 milioane de maşini electrice, cu tehnologia actuală a bateriilor care presupune mult litiu în componenţa lor.
Şi asta fără a spune că, cel mai probabil, în maxim 5 ani s-ar putea să avem o variaţie atât de mare de baterii, precum cele cu stare solidă anunţate de Northvolt, încât să nu mai avem nevoie deloc de litiu pentru bateriile maşinilor electrice.
Foto: Bateria anunţată recent de Northvolt, care nu foloseşte niciun gram de litiu

Concluzia oamenilor de ştiinţă e că doar zăcămintele din acest singur lac pot asigura necesarul de litiu al SUA pentru toată producţia de maşini electrice de pe teritoriul său pentru decenii înainte, iar ţara nu doar că nu va avea nevoie să importe litiu din China, ci va putea şi exporta cantităţi mari la nivel mondial. Iar dacă mai punem la socoteală şi zăcămintele descoperite acum 3 luni îm Nevada şi Oregon, ajungem la o situaţie în care litiul de transformă dintr-un material relativ rar, extras în doar câteva regiuni din lume, la unul care devine abundent şi va spulbera orice îngrijorare despre faptul că nu există în suficiente cantităţi în lume pentru a asigura producţia de maşini electrice.
Reamintim, fostul şef Toyota, Akio Toyoda, a fost de multe ori printre cei care atenţionau că nu există atâta zăcământ de litiu în lume, încât să treacă toată omenirea la baterii cu litiu, iar o ieşire publică şi mai clar direcţionată a şefului Stellantis, Carlos Tavarez, din această primăvară, trăgea un semnal de alarmă că pământul nu are suficiente minerale pentru trecerea completă la maşini electrice. Şi iată că pe parcursul acestui an, s-au descoperit deja două zăcăminte noi uriaşe, unul având titlul de cel mai mare din lume, iar altul fiind foarte aproape de el.
1
1,626
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!