Tesla demonstrează prin calcule că o baterie Powerwall cu panouri fotovoltaice pentru o casă e mai rentabilă decât un generator de rezervă

22 Decembrie 2023, 13:45
Redacţia PiataAuto.md
Unul din produsele Tesla mai rar menţionate, dar care în ultimii doi ani a crescut enorm în importanţă. e Powerwall, care e o baterie de stocare a electricităţii pentru a o furniza înapoi când e nevoie de ea, concepută pentru a fi integrată în reţeaua unei case. Ideea iniţială a celor de la Tesla era ca această baterie să fie comandată împreună cu un sistem de panouri solare, vândut tot de Tesla, iar astfel bateria ar stoca electricitatea produsă ziua şi ar furniza-o case atunci când e nevoie de ea. Dar în ultimii doi ani, bateriile Tesla Powerwall au început a fi folosite şi de reţelele electrice drept soluţii de stocare de reţea, recompensând proprietarii de baterii dacă acceptă să-şi ofere bateriile în uz pentru acest scop. Soluţia a fost atât de bună, încât e determinat şi Europa să-şi seteze drept ţintă instalarea de baterii în majoritatea caselor europene, dar şi câţiva operatori de reţele electrice din SUA să-şi dorească să instaleze asemenea baterii în casele oamenilor, atât pentru stocare, cât şi pentru evitarea deconectărilor din cauza condiţiilor meteo nefaste. Acum Tesla a făcut şi calcule că o baterie Powerwall cu un sistem de panouri fotovoltaice e mai rentabilă pe termen lung decât un generator de rezervă.
Foto: Baterie Tesla Powerwall

Bateriile Powerwall standard au 13,5 kWh capacitate, dar sunt scalabile şi pot fi mărite până la 44 kWh per unitate. Dacă sunt conectate la un sistem de panouri solare, au un randament de 97,5%, deci din 10 kWh puşi în acele baterii de la panouri vor fi recuperaţi înapoi în reţea 9,75 kWh, o cifră excelentă. Cifra e valabilă la Powerwall 3, model abia anunţat, pentru că acesta vine cu un invertor propriu al celor de la Tesla şi eficientizează întregul proces.
Cum compară Tesla costurile şi beneficiile bateriei Powerwall în comparaţie cu un generator? Ei bine, în primul rând, generatorul foloseşte combustibil fosili, în timp ce bateria stochează energia generată de panouri fotovoltaice, de la soare. Tesla spune că generatoarele suficient de mari încât se asigure electricitate pentru o casă mai mare sunt montate afară şi au nevoie de lucrări adiţionale de construcţie, apoi, din cauză că sunt rar folosite, trebuie verificate şi pornire periodic, pentru ca şi combustibilul să nu-şi piardă din calităţi.
Foto: Generator de 10 kW

Bateria e instalată în interior, eventual într-un garaj, fiind activă întotdeauna. Apropo, bateriile noi Powerwall 3, în configuraţie standard, pot furniza o putere de 11 kW continuu în reţea, deci e foarte bine. Iar dacă ai 44 kWh de stocare în total, a 4 ore la putere maximă, când poţi include chiar şi o pompă de căldură de 8-9 kW.
Dacă ai un generator, spune Tesla, vei plăti oricum în mediu 190 dolari pe lună pe factura de electricitate, la costul de electricitate din SUA, apoi încă 75 dolari costul amortizat lunar al generatorului de 10 kW putere, şi încă 25 dolari costuri operaţionale lunare. Deci, 290 dolari costuri pentru electricitate şi soluţia de rezervă. La o baterie Powerwall cu sistem de panouri solare, costul lunar amortizat va fi de 220 dolari, însă vei mai plăti doar 50 dolari pe lună pe electricitatea folosită în plus, şi vei avea 0 costuri operaţionale, ieşind la un total de 270 dolari, deci cu 20 dolari lunar mai puţin.
La o durată de viaţă de 10 ani, generatorul va genera costuri de 11.575 dolari pentru achiziţia lui, componentele electrice adiţionale de conectare, instalarea, mentenanţa şi combustibilul, în timp ce bateria Powerwall, cu tot cu panourile solare de 8 kW, va însemna costuri de 9.025 dolari, sumă care include costul unei baterii, a 8 kW de panouri, a instalării, şi componentelor adiţionale electrice şi minus economiile ca factura de electricitate, de circa 140 dolari pe lună, timp de 120 luni. Deci suma de 9.025 dolari e atât de mică, pentru că din costul total de 25.825 dolari a fost deja scoasă economia de 16.800 dolari pe care o faci în 10 ani la factura de electricitate.
Deci ambele calcule arată că deja am ajuns la o etapă în care un sistem de panouri fotovoltaice cu baterie devine comparabil cu un generator, dar trebuie să spunem că în SUA aceste achiziţii pot fi subvenţionate de stat cu până la 30%, deci contează şi asta în calculul final.
Tesla mai compară şi o mulţime de alţi parametri ale celor două soluţii. Bateria de include automat în mai puţin de 1 secundă când dispare electricitate, în timp ce generatorul porneşte în circa 15-30 secunde. Bateria e silenţioasă, producând mai puţin de 40 dbBA la 1 metru distanţă, în timp ce generatorul troncăneşte la 77 dBA. Şi, desigur, mai e şi avantajul integrăii bateriei Powerwall în sisteme de centrale virtuale de stocare, care îţi pot aduce zeci de dolari pe zi în profit, dacă permiţi folosirea capacităţilor de stocare, parţial sau total, pentru binele reţelei.
Dacă ar fi costurile echivalente şi în ţara noastră, ce soluţie ai prefera — un generator cu combustie sau o baterie Tesla Powerwall cu un sistem de panouri fotovoltaice?
3
60,084
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!