Oraşul Bălţi din Moldova are un nou centru de dispecerat integrat pentru situaţii de urgenţă, similar celui din Iaşi, construit cu susţinerea UE, care va gestiona urgenţele din întreg nordul ţării

2 Ianuarie 2024, 09:04
Redacţia PiataAuto.md
La final de an 2023, la Bălţi a fost inaugurat un nou centru de dispecerat integrat pentru situaţii de urgenţă, construit cu susţinerea UE, dar cofinanţat şi de guvernul Moldovei, care va gestiona urgenţele din 11 raioane din nordul ţării - Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Edineţ, Soroca, Drochia, Floreşti, Râşcani, Glodeni, Făleşti şi Sângerei. Noul centru este similar celui din Iaşi, iar cele două centre vor opera în strânsă comunicare reciprocă în cazul urgenţelor grave, pentru a-şi putea sincroniza eforturile şi a se ajuta reciproc, şi a interveni eficient în misiuni transfrontaliere.
Ideea acestor dispecerate integrate în Moldova şi România a apărut acum circa 5 ani, ele fiind finanţate de Uniunea Europeană în principal, cu contribuţia bugetelor de ţară. Noul centru de dispecerat integrat a fost conceput şi construit pentru a se conforma standardelor serviciilor de urgenţă din UE, având şi dotări tehnologice similare, dar şi o logistică gândită pentru intervenţii rapide, gestionând situaţii de urgenţă de pe un areal geografic cu 1 milion de locuitori.
Efectiv vorbind, acest centru va avea spaţii unde vor vi găzduiţi, pe de o parte, dispecerii serviciului de urgenţă 112, care vor prelua apelurile din cele 11 raioane. Aceste situaţii vor fi gestionate şi distribuite de asemenea din acest centru, fiind transmise în majoritatea cazurilor punctelor locale de reacţionare a salvatorilor, poliţiei, medicilor sau pompierilor, aflate mai aproape de localizarea urgenţei.
Urgenţele mai grave, sau cele care necesită implicarea unor forţe şi a tehnicii de capacitate sporită, vor însemna şi antrenarea echipelor care vor fi adăpostite la acest dispecerat integrat, întrucât în noul edificiu din Bălţi vor exista echipe de gardă de pompieri cu autospeciale, medici cu ambulanţe, salvatori şi poliţişti.
Toţi aceşti profesionişti vor avea condiţii decente pentru regimul lor de muncă de gardă, inclusiv zone de odihnă şi recuperare după intervenţii, tot centrul având asigurate condiţii moderne de încălzire, climatizare, ventilare şi toate condiţiile suplimentare necesare conform standardelor europene pentru aceşti salvatori, pentru a le menţine starea fizică şi morală corectă, în raport cu condiţiile lor de muncă.
Iar asta, de fapt, e şi cel mai mare beneficiu al acestui centru — faptul că toate tipurile de echipe de intervenţie vor putea beneficia acum de condiţii civilizate de muncă şi vor fi integrate în acelaşi edificiu modern, putând fi gestionate logistic mai eficient.
De asemenea, proiectul european prin care a fost construit noul centru a presupus echiparea similară, după acelaşi concept, a dispeceratului integrat din Iaşi, România, şi asigurarea unei comunicări periodice permanente între cele două. Iar în orice situaţii grave, de la intervenţii SMURD până la oricare alt tip de urgenţă, cele două dispecerate vor putea coordona eficient intervenţiile transfrontaliere din regiunile pe care le acoperă, sporind astfel timpul de reacţie şi eficienţa ajutorului acordat.
Finanţarea UE pentru acest program a presupus 2,6 milioane de euro. Noul centru a devenit operaţional şi funcţional imediat după inaugurare.
0
1,527
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!