(VIDEO) Acesta e primul centru logistic din lume cu depozite şi rampe de încărcare, în care camioanele autonome fac toată munca

13 Februarie 2024, 19:46
Redacţia PiataAuto.md
Una din activităţile cel mai lipsite de randament de care mai au parte din când în când şoferii de camioane e cea în care aceştia stau ore lungi în aşteptare pe teritoriul unui depozit sau centru logistic, până se va ivi o rampă liberă şi cineva care să poată descărca sau încărca. Aceşti timpi lungi de aşteptare sunt adeseori provocaţi de dezechilibrări în logistica de până la poarta depozitului, cu întârzieri, iar apoi şi cu timp irosit în manevrări dificile ale camioanelor printre acestei spaţii aglomerate şi alinierea lor la rampă. În Texas, însă, a apărut primul centru logistic din lume, în care camioanele autonomie fac toată munca.
Centrul logistic îi aparţine unei companii mari de distribuţie şi a fost transformat într-unul operat autonom de start-up-ul ISEE. Cei de la ISEE au ani buni de când dezvoltă tehnologii de condus autonom şi au creat şi un camion autonom care stă la baza sistemului, înglobând toate elaborările lor.
Iar în ultimul an au definitivat şi acest concept al unui centru logistic care funcţionează ca un sistem, implementând şi învăţarea cu inteligenţă artificială pe ca camioane, pentru ca acestea să se poată baza nu doar pe datele recepţionate de la senzori, dar să poată prezice traiectorii şi totodată să înveţe în timp, spre exemplu, că majoritatea camioanelor fac o anumită manevră şi s-o poată aştepta şi de la altele înainte ca ea să se fi produs sau măcar să înceapă.
Toate astea sună frumos, dar e şi mai interesant cum funcţionează acest sistem în viaţa reală, or, noi vorbim despre primul asemenea centrul logistic, care a fost deja inaugurat în operare. Aşadar, noul centru dispune de câteva camioane cap tractor compacte, produse de ISEE, care preiau semiremorcile aduse la centru de alte camioane şi le redirecţionează spre locul corect de parcare sau rampa de descărcare.
Astfel şoferii de camioane sunt eliberaţi de orice altă sarcină, putând pleca cu capul tractor eliberat de remorcă spre o altă destinaţie sau eventual primesc o altă remorcă înapoi. Dispare timpul de aşteptare al şoferului, cu ore de muncă irosite în zadar, iar pe teritoriul centrului logistic sistemul cu camioane autonome şi cu inteligenţă artificială dirijează parcarea, descărcarea şi încărcarea remorcilor la timpul exact potrivit.
Fiecare camion se bazează pe imaginile din jurul său, pe senzori, dar şi pe intuirea traiectoriilor celor la alte vehicule de pe teritoriul centrului logistic, inclusiv a unor vehicule care sunt conduse de oameni, eventual. Camioanele pot identifica şi pietonii aflaţi pe teritoriu, dar şi alte obstacole neprevăzute.
Deşi sunt independente în analiza circumstanţelor din jurul său, aceste camioane muncesc totuşi în echipă, comunicând cu un sistem centralizat, care le distribuie sarcinile, pentru un randament maxim al procesării încărcăturilor în acest centru logistic. Astfel sunt eliminate marea majoritate a piedicilor şi surselor de ineficienţă, ce apar de obicei în activitate lor, totul funcţionând ireproşabil de consecvent şi continuu.
O reprezentare grafică a centrului logistic şi activităţii pe acesta, văzută de sistem

Desigur, toate astea sporesc şi randamentul companiei care deţine centrul logistic, dar şi randamentul de muncă al tuturor şoferilor de camioane implicaţi, care nu mai trebuie să piardă ore sau chiar zile sau nopţi întregi în aşteptări iritante lângă rampa depozitului.
Vezi mai jos cum funcţionează un asemenea centru logistic inovativ.
1
2,084
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!