Inginerii Lamborghini au creat un nou motor V8 hibrid, care va putea atinge 10.000 rpm şi va ajunge pe viitorul Temerario

21 Mai 2024, 12:57
Redacţia PiataAuto.md
Şi Lamborghini, ca mulţi alţi producători de performanţă, a ales să recurgă la sisteme de propulsie hibridă pentru modelele sale viitoare, pentru a se conforma normelor de emisie. Doar că deocamdată Lamborghini pare să fi găsit o reţetă superbă prin care asigură motoare cu combustie fenomenale în aceste sisteme hibride. Pe noul Revuelto, cele 3 electromotoare completează performanţa de bază a unui superb motor V12, iar pentru viitorul Temerario, succesorul lui Huracan, Lamborghini a creat un nou motor V8, care poate atinge 10.000 rpm!
Noul propulsor va fi unul twin turbo şi va avea 4,0 litri, însă inginerii menţionează că nu e vorba de acelaşi propulsor V8 de 4,0 litri de pe actualul Urus, folosit şi pe modele Audi, ci de un motor nou, dezvoltat de la zero, care foloseşte pur şi simplu aceeaşi mărime considerată adeseori drept ideală de 500 cm cubi per cilindru.
Noul propulsor va folosi un arbore cotit cu plan plat, similar cu motorul V12 de pe Revuelto. Un asemenea arbore cotit e folosit de obicei de motoare foarte performante, fiind adoptat, spre exemplu, şi de ultima generaţie de Corvette, el asigurând şi un sunet special motorului, dar permiţând şi turaţii mai mari în mod natural.
Bielele sunt făcute din titan, iar arborii cu came şi valvele au o construcţie similară motoarelor de motorsport, creat să funcţioneze consecvent la turaţii înalte.
Asta a contribuit la capacitatea noului motor italian de a atinge 10.000 rpm, iar puterea maximă a acestuia va fi de 800 CP, fiind atinsă între 9.000 şi 9.750 rpm! Şi asta chiar dacă motorul nu e unul aspirat, ci turbo!
Mai mult ca atât, se zvoneşte că turbinele se vor include în acţiune completă abia pe la 7.000 rpm! Dacă asta va fi adevărat, acest V8 va fi probabil cel mai distinct motor cu 8 cilindri din lume, şi va da viitorului model Lamborghini un caracter absolut unic!
Noul V8 de la Lamborghini va face echipă comună tot cu 3 electromotoare, ca în cazul lui Revuelto, care vor ajuta la propulsa maşini mai ales în momentele de acceleraţie iniţială, contribuind la senzaţia de cuplu mare disponibil atunci când turaţii propulsorului cu combustie sunt mici. Ulterior, însă, când V8-ul va ajunge la 7.000 rpm şi mai sus, acesta va fi dominant în sunetul şi performanţa pe care le scoate.
Noul propulsor va fi dezvăluit cel mai probabil în luna august, la show-ul Monterey Car Week din SUA, acolo unde ar trebui să fie lansat succesorul lui Huracan, un model care are acum numele de cod LB634, dar care va primi numele oficial de Temerario atunci când va fi lansat oficial.
Cea mai importantă misiune simbolică a noului propulsor va fi să distanţeze senzaţii de condus al unui Lamborghini de cele de pe un Audi sau Bentley, creând mai multă unicitate şi savoare.
1
5,531
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!