Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) #şîeu: Protest inedit în România faţă de lipsa autostrăzilor din regiunea Moldova

15 Martie 2019 - 16:22
Redacţia PiataAuto.md
Astăzi, 15 martie, ora 15:00, vreme de 15 minute, milioane de români au rezonat într-un protest inedit faţă de lipsa autostrăzilor din zona Moldovei din România, la iniţiativa excentrică a unui om de afaceri din Suceava, pe nume Ştefan Mandachi.
Totul a început acum două săptămâni, când omul de afaceri a publicat pe Facebook un video de 5 minute, în care şi-a anunţat cauza şi a declarat că el a plătit din buzunarul propriu construcţia primului metru de autostradă din zona Moldovei, dacă tot nu există nici un metru construit de stat. De zeci de ani, spune românul, se tot anunţă proiecte de construcţie a autostrăzilor în această regiune a ţării, însă nici unul n-a pornit măcar să fie implementat. Prin urmare, Ştefan Mandachi s-a apucat să construiască chiar el primul metru simbolic, într-un gest inedit de protest. A contractat o companie, i-a plătit acesteia vreo 4,500 euro, şi a construit primul metru într-un câmp. Totodată, în acelaşi video el i-a îndemnat pe toţi românii la un protest simbolic de 15 minute, pe 15 martie, începând cu ora 15:00, manifestându-şi reacţiile pe hashtag-ul #şîeu.
Iniţiativa lui a devenit de-a dreptul virală în reţelele sociale. Unele oficialităţi ale statului român au declarat că-l înţeleg, în timp ce alţi oficiali s-au grăbit să-l trateze birocratic, anunţând că, cel mai probabil, omul n-a avut autorizaţie de construcţie a acelui metru de autostradă în câmp, ridicându-şi astfel un val şi mai mare de furie şi critică din partea publicului.

Astăzi, protestul multaşteptat a avut loc şi era clar deja că milioane de români rezonează cu acest apel, fie că ies la un protest fizic sau nu, fie că-şi opresc pe 15 minute activitatea sau nu. Premierul României a declarat chiar înainte de începutul protestului că statul face, de fapt, autostrăzi, iar tot apelul e un circ. „În timp ce ei fac circ, noi facem autostrăzi”, a declarat acesta.

Însă mesajul a fost transmis, protestul adevărat a avut loc indiferent de numărul de participanţi fizici. Un protest inedit, care s-a făcut auzit mai tare decât orice alte greve clasice sau hashtag-uri sociale. Un protest apolitic, care i-a mobilizat pe milioane de oameni să ia atitudine, nu doar pentru un caz particular, ci faţă de atitudinea pe care tot continuă să o aibă guvernele ţării faţă de promisiunile făcute şi neonorate cronic.

Vedeţi mai jos câteva secvenţe video, care să vă ajute să înţelegeţi mai bine toată istoria. Şi spuneţi-ne şi părerea voastră în comentarii!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter