Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acest motor de BMW arată de ce intervalele mari recomandate de producător pentru schimbul de ulei trebuie ignorate

14 Octombrie 2024 - 14:20
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul deceniu, mai mulţi producători au tot recomandat intervale foarte mari de schimb de ulei pentru maşinile lor cu combustie, care ajungeau adeseori şi până la 25.000 km pentru motoare relativ obişnuite, puse pe autoturisme, nu camioane care ar avea un volum de vreo 45-50 de litri de ulei care să circule pentru a garanta acea durată de viaţă mai lungă proprie camioanelor. Vorbim, deci, despre motoare absolut uzuale, cu volume de 4-5 litri de ulei în sistemul lor de lubrifiere, pentru care producătorii recomandau asemenea intervale luni. Unii şoferi ascultau aceste recomandări, mizând pe faptul că sunt de la producători, deci cei care ar trebuie să cunoască cel mai bine ingineria lor. Totuşi, experienţa din acest răstimp arată că proprietarii de maşini ar face bine să ignore acele recomandări uriaşe şi să schimbe uleiul cel puţin de două ori mai des, iar motorul de BMW de mai jos demonstrează elocvent de ce.
E vorba de motorul N26, un benzina turbo de 2,0 litri, evoluat de pe N20. Motorul era amplasat pe multe modele cu indicii 20i sau 28i. Şi în timp acest propulsor şi-a dezvoltat în multe ţări o reputaţie de a fi problematic în exploatare, cu reparaţii care intervin mai repede decât ar fi firesc.
Doar că se pare că ingineria de bază a motorului nu e deloc una rea, iar majoritatea problemelor din service vin de la doar două lucruri, una accelerând uzura celeilalte. E vorba de tijele din plastic de tensionare a lanţului de distribuţie, care se uzează relativ repede. Iar intervalul mare de schimb de ulei, recomandat de producător, accelerează uzura acestora piese, care duce la erodarea plasticului de pe ele, la acumularea acestui material în canalele de lubrifiere, la dereglarea distribuţiei şi în cele din urmă la probleme fatale în funcţionarea motorului, care distrug deja chiulasa sau alte componente esenţiale.
Intervalul mare de schimb al uleiului permite adunarea de prea multe reziduuri din acelaşi ulei, iar către 25.000 km de la ultimul schimb uleiul devine mult mai vâscos, transportând reziduurile prin tot motorul, iar în unele zone ale circuitelor de lubrifiere încep a se forma depuneri.
În motorul de mai jos se pot vedea bucăţi rupte din acele bucăţi ale componentei plastic pentru tensionarea lanţului de distribuţie şi, bineînţeles, decizia de a le face din plastic, în combinaţie cu intervalele atât de ungi de schimb de ulei, a fost total neinspirată.
La dezasamblarea motorului s-au descoperit bucăţi mari rupte, care coborâseră în zona inferioară a motorului.
Filtrul de ulei era foarte murdar şi îmbâcsit de ulei vâscos, ca urmare a intervalelor mare de schimb de ulei.
Dar marea surpriză avea să vină în zona băii de ulei şi a canalului prin care sistemul de lubrifiere trebuie să preia uleiul de acolo pentru a-l circula prin motor. Baia de ulei era plină de ulei vâscos, adunat pe fundul său şi amestecat cu reziduuri de plastic şi metal.
Canalul destinat captării uleiului era de-a dreptul blocat de bucăţile de plastic de la componenta de distribuţie.
Iar desfacerea acestuia a arătat că acesta era complet blocat şi cu alte reziduuri, astfel încât uleiul tot mai vâscos pur şi simplu n-a mai putut circula şi lubrifia acest motor.
În asemenea condiţii, nu e de mirare că acest motor a clacat, iar multele altele ca el trec prin acelaşi scenariu. Mecanicul spune că un schimb de ulei la fiecare 10.000 km ar fi putut atenua majoritatea acestor probleme, făcându-le să nu mai apară. Aşa că recomandarea e ca sub nicio formă să nu se urmeze aceste sfaturi de a merge la schimburi de ulei la intervale de tocmai 25.000 km.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter