Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

În curând sistemele audio din maşini ar putea renunţa la CD-uri

17 Mai 2012 - 14:29
Ilie Toma
În curând sistemele audio din maşini ar putea renunţa la CD-uri
Chiar dacă până acum câţiva ani mai întâlneam sisteme audio cu casete în automobile, iar ulterior CD-urile s-au transformat într-o dotare absolut necesară, viitorul ne rezervă evoluţii care astăzi pot părea ciudate pentru mulţi dintre noi. Tehnologia CD-urilor e strâmtorată tot mai mult de flash-urile USB - compacte şi capabile să stocheze mult mai multă informaţie, cu posibilitatea de a fi oricând ştearsă şi înlocuită.

Astăzi, majoritatea modelelor noi de automobile, care se adresează publicului mai tânăr, încorporează deja porturi USB ale sistemelor audio în dotările de bază. E suficient aici să amintim de noua generaţie Kia cee’d (în imagine) sau noua Toyota Yaris. În ultimele luni, însă, tot mai mulţi experţi se întreabă dacă mai e nevoie de instalarea unui CD-player într-o maşină, dacă aceasta are port USB. Costul unui port USB e mai mic în comparaţie cu mecanismul de citire al unui CD-placer, iar lipsa nişei de inserţie a CD-ului pe bord ar putea elibera spaţiu util pentru alte elemente. Pe lângă toate, se mai afirmă că mecanismul de citire al CD-urilor cântăreşte, în mediu, 2.5 kg, iar înlăturarealui ar contribui la reducerea greutăţii şi prin urmare la sporirea eficienţei. Eh, poate fi absurd să aştepţi sporire de eficienţă de la 2.5 kg aruncate de la bord, dar undeva acolo, poate conta şi acest aspect. Cert este că pe piaţă apar deja şi primele modele de maşini care vin cu sisteme audio şi media fără CD. Cel mai apropiat exemplu este chiar Dacia Lodgy – noul van din gama mărcii româneşti. Sistemul media din dotarea de top al acestui model a exclus

CD-player-ul în favoarea unui port USB (în imaginea alăturată), iar cei de la Dacia au recunoscut că motivele se ascund în costurile mai mici, dar şi în preferinţele intuite ale publicului de vârstă mai tânără, pentru care această variantă ar fi una foarte potrivită. Dvs. ce părere aveţi? A venit timpul CD-urilor să plece la odihna istoriei?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter