Cu maşina în Europa (Partea 8): Belgia
3 Iulie 2012, 09:50
Belgia e de multe ori doar o ţară de tranzit pentru mulţi dintre cei care călătoresc în partea nordică a Europei, dat fiind că e poziţionată la intersecţia celor mai importante trasee superioare europene. Totuşi, această ţară mică are o „greutate” internaţională de invidiat, aici aflându-se sediul „creierului central” al Uniunii Europene, dar şi al NATO.

Regulamentul rutier belgian are câteva particularităţi ciudate, pe care e bine
le ştiţi înainte de a călători cu maşina
aici. În primul rând, străinii trebuie să
plătească amenzile pe loc, atunci când
sunt sancţionaţi de un
ofiţer de poliţie, primind
o chitanţă confirmativă.
Amenzile sunt destul
de usturătoare şi
situaţia se complică
foarte mult dacă
declaraţi că nu
deţineţi
banii necesari pentru plata amenzii. Veţi fi lăsat să folosiţi o carte de credit sau debit, însă dacă nici această variantă nu vă permite să plătiţi pe loc, atunci legea belgiană spune că trebuie să lăsaţi un depozit drept garanţie. Şi dacă nici asta nu dă roade, atunci poliţistul are dreptul să Vă reţină automobilul până la plata amenzii, sau în cazurile unor încălcări foarte grave, are dreptul chiar de a confisca
vehiculul fără ca statul belgian să vă returneze vreodată maşina! Deci, e mai bine să aveţi bani de rezervă la Dvs., dar e şi mai bine să nu ajungeţi niciodată în situaţia de a încălca o regulă de circulaţie!

La intrarea în Belgia nu veţi fi nevoit să achiziţionaţi vreo vinietă, pentru
că belgienii aplică acelaşi regim de plată pentru parcurgerea tronsoanelor de autostrăzi, ca şi francezii. Doar că în unele zone mai apropiate de Franţa, zonele cu plată vor fi inscripţionate cu „Peage”, în franceză, în timp ce zonele mai apropiate de Olanda vor afişa inscripţia „Tol””. Pe autostrăzile belgiene este impusă şi o
limită minimă de viteză, de 70 km/h. Viteza maximă constituie 120 km/h. În regiunile urbane limita de viteză este de 50 km/h, iar în cele extra-urbane – de 90 km/h.

Sistemele de navigare sunt permise în Belgia, însă nu şi cele care au funcţie de afişare a camerelor
radar. Trusa medicală, extinctorul şi vesta reflectorizantă sunt obligatorii în această ţară. Legea spune că vesta trebuie să fie deja îmbrăcată de
îndată ce păşiţi în afara maşinii defectate pe un drum circulat, altfel vi se poate aplica o amendă de până la 1,375 Euro!
Belgia îi tratează foarte dur pe cei care conduc băuţi. Cea mai mică abatere va însemna o interdicţie de a circula de 3 ore şi o amendă de aproximativ
140 Euro. Dacă starea şoferului e ceva mai gravă, atunci amenda poate urca până la 11,000 Euro, însoţită şi de suspendarea permisului pe o perioadă de până la 5 ani.

O regulă mai ciudată se referă la utilizarea sistemului de cruise-control.
O lege recent introdusă interzice folosirea acestuia pe autostrăzile aglomerate, iar sectoarele cu interdicţie sunt semnalizate cu un indicator special.

O altă ciudăţenie belgiană vă va impune să simulaţi un sistem start/stop, atunci când vă aflaţi într-un
ambuteiaj. Astfel, chiar dacă
maşina Dvs. nu are un sistem
start/stop automatizat, tot sunteţi obligat să opriţi motorul atunci când staţionaţi în traficul
congestionat.
Nu uitaţi să gustaţi din renumitele ciocalate belgiene!

Vă dorim drum bun prin Belgia!
PiataAuto.mdIlie Toma
4
2,738
COMENTARII (3)
G e o
Floreşti, Moldova
la 3 Iulie 2012 - 13:19
mde...amenzile aici is tare dulci ...sa pleci acolo la minca si sa primeste vreo 3 amenzi ...o sa fie totul formidabil :D:D:
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 3 Iulie 2012 - 13:28
Sa-mi i-a dreacu' masina pentru ca n-am banii ku mine...? HA-HA-HA...!!! Tare debili mai sunt belgienii astia... Da eu il bat pin isi va stuki si dintii, da nu mai pune el mina pe masina... :-)
0
0
Petru Amihalachioaie
Chişinău
la 3 Iulie 2012 - 18:29
Respect pentru faptul ca aplica o amenda atat de mare celor ce conduc in stare de ebrietate. Ar fi bine si la noi sa mareasca amenda respectiva, pana la vreo 10 000 lei + un oarecare beneficiu politistului ce a intocmit procesul verbal, cu scopul de a evita luarea de mita. :)
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!