Rusia va sista activitatea staţiilor GPS de pe teritoriul său
14 Mai 2014, 11:20
Tensiunile dintre Occident şi Rusia ajung să se reflecte şi în arii nebănuite. De la 1 iunie Rusia va sista activitatea celor 11 staţii GPS de pe teritoriul său, iar de la 1 septembrie acestea riscă să fie deconectate pe termen nedeterminat. Anunţul a fost făcut de vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin.

Marea dilemă în urma acestui anunţ este dacă ruşii şi turiştii care vizitează ţara nu se vor rătăci odată cu deconectarea staţiilor GPS. Mai mulţi experţi în tehnologii, însă, declară că sistarea staţiilor nu va însemna imposibilitatea folosirii device-urilor care utilizează tehnologia GPS, ci reducerea acurateţii acestora, acurateţe care este asigurată în prezent de staţii de corectare. Utilizatorii civili simpli nu ar
trebui să aibă de suferit, declară cei mai mulţi dintre ei, va avea de suferit mai ales sfera militară, unde precizia maximă e un factor important. Totuşi, există şi voci care declară că şi precizia civilă va avea de suferit dramatic – dacă în prezent ghidajele celor mai multe sisteme de navigare operează cu o precizie de aproximativ 1 metru, atunci odată cu deconectarea staţiilor GPS din Rusia precizia ar putea avea o marjă de eroare de câteva zeci de metri sau chiar sute de metri.

Totuşi, aceste ipoteze de continuare a funcţionalităţii GPS şi a sistemelor de navigare în Rusia sunt valabile în cazul în care SUA nu va decide ulterior sistarea disponibilităţii semnalului GPS pentru teritoriul Rusiei. În acest caz toate device-urile care funcţionează pe acest principiu vor deveni inutile pe teritoriul Rusiei.

Rusia are dezvoltată la un stadiu incipient o tehnologie alternativă de localizare globală, pe nume GLONASS. Rogozin menţionează că decizia de sistare a staţiilor GPS de pe teritoriul Rusiei vine ca răspuns la refuzul SUA de a permite amplasarea staţiilor similare GLONASS pe teritoriul său.
PiataAuto.mdIlie Toma
1
2,810
COMENTARII (9)
Igor
Chişinău
la 14 Mai 2014 - 11:41
mdaaaaa... bum-bum №3 ii aproape
1
1
jaguar
Chişinău
la 14 Mai 2014 - 11:52
nu da Doamne.
0
3
Cyber
Briceni, Moldova
la 14 Mai 2014 - 12:21
Chiar nu stiu ce "mai au" in capul lor...
0
1
Valeriu
Chişinău
la 14 Mai 2014 - 13:09
Sa se duca ei cu glonass-ul lor drept in c.. Niciodata nu am fost, dar nici in vecii vecilor nu vreau sa ajung in raiul alcoolicilor si banditilor.
0
2
Robert
Bucureşti, România
la 14 Mai 2014 - 14:26
FANTASTIC! Deci sa inteleg ca Rogozin iar a facut ''cunostiinta cu cateva pahare bune de vodca ( cum spunea Basescu ) , cu toate astea eu as taia ''pasajul'' lui Traian Basescu cu privire ca ''Rogozin e un clovn'' , eu mai bine l-as incadra in ''tarie taraneasca'' ........restul e CANCAN .

La ora actuala cele mai bune sisteme de navigatie sunt cele TOM TOM folosit si pe Lexus CT...............restul e CANCAN !
5
0
501STL
Chişinău
la 14 Mai 2014 - 14:29
niste dobitoci toti astia de la conducerea acestei tari,nui respecta nimeni, degraba se vor izola ca Koreea de Nord .................
0
2
salaria
Chişinău
la 14 Mai 2014 - 16:58
Straniu popor..
Tsipa in gura mare ca nemtii sunt urmasii nazistilor, totusi isi cumpara masini germane; zic despre SUA ca au un popor degradat, totusi isi cumpara nike, columbia, apple; ridica in slavi medicina ruseasca, totusi se trateaza prin Deutshcland si USA (trebuia sa-l opereze pe Eltsin un cardiochirurg rus si sa nu apeleze la americani..)
Cunosc multi rusi. Pot sa afirm ca cei aflati pe teritoriul RM, spre deosebre de cei ce traiesc in tsara lor natala, Fed Rusa, sunt mult mai agresivi..
Chestia cu GPS e doar inceputul.. Va urma si dispute pe marginea subiectului cu statia spatiala, apoi renuntarea la inregistrarea produselor cu origini americane samd
0
4
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 15 Mai 2014 - 02:54
Daca ar avea ceva de castigat as intelege. Dar in situatia asta ? E clar ca este o situatie dificila dar cum naiba sa te super pe un glob intreg ? Asta e Al Doilea Razboi Rece. Pe primul l-au castigat occidentalii. De data asta, rusii vor ajunge mai rau. Nu mai e nici URSS-ul si nici tarile partenere din Pactul de la Varsovia. Pacat de oamenii de acolo care sunt nevinovati. Clasa politica e total inconstienta.

Glonass-ul se conecteaza mai repede cu 20% dar nu are aceeasi acuratete. Precizia e undeva la jumate. :) Promisiuni mari vin de la noua platforma Galileo pe care EU o promoveaza. China, Coreea de Sud, Maroc, Israel , Norvegia samd s-au alaturat programului.

Eu folosesc Garmin de care sunt FOARTE multumit. Mi-au trecut mai multe navigatoare prin mana. Actualul Garmin are harta Europei actualizata (Life Maps Update) . Celor interesati, harta Moldovei extrem de bine detaliata (inclusiv topo) : http://www.navi.md/ . 300 lei toata afacerea.
0
0
Petru Amihalachioaie
Chişinău
la 15 Mai 2014 - 11:22
Gasiti aici un articol foarte bun despre sistemele de navigare din automobile: http://www.connect.ro/2014/05/14/sisteme-de-navigatie-2014/
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!