Iată de ce producătorii nu mai oferă hatchback-uri cu 3 uşi

17 Iulie 2017, 18:14
Valeriu Bahnaru via JATO Dynamics
Odată cu apariţia noilor generaţii de hatchback-uri, poate fi observată o tendinţă interesantă - versiunile acestora se reduc la număr, victimele principale fiind versiunile cu 3 uşi! În ultimii ani vânzările acestor tipuri de caroserii au scăzut considerabil, iar producătorii au decis că nu mai are rost să investească în elaborarea acestor caroserii mai puţin practice, care, de obicei sunt mai accesibile decât versiunile cu 5 uşi. Se pare că acum consumatorii, mai cu seamă, cei europeni, privesc prin prisma practicismului, alegând tot mai mult versiunile cu 5 uşi.
Potrivit datelor JATO Dynamics dacă în anul 2007 pe seama modelelor cu 2/3 uşi vândute în Europa reveneau 47% în segmentul A, 31% în segmentul B şi 15% în segmentul C, atunci în anul 2016 pe seama acestora au revenit 32%, 13% şi, respectiv, doar 5%. Din cauza situaţiei catastrofale pentru modelele din segmentul C, producătorii au eliminat versiunile cu 3 uşi ale modelelor Opel Astra, Ford Focus, Peugeot 308, Renault Megane, Toyota Auris, Citroen C4, Hyundai i30 şi Honda Civic (în SUA continuă să fie oferit coupe-ul cu 2 uşi).

Nici în segmentul sub-compactelor situaţia nu este cu mult mai bună. Recent lansatul Volkswagen Polo nu mai este oferit în caroserie cu 3 uşi (au părăsit WRC-ul, la ce bun le mai trebuie aşa caroserie…), nici „clona” spaniolă SEAT Ibiza, nu mai are o astfel de caroserie şi nici modelele actuale Renault Clio, Mazda2, Suzuki Swift şi Nissan Micra. Se pare că nici viitorul Audi A1 nu va avea versiune cu trei uşi, iar viitoarea generaţie Volkswagen Golf riscând să nu fie oferită în caroserie cu 3 uşi. Totuşi, pentru a păstra acel dinamism prin care se deosebeau versiunile cu trei uşi, producătorii tind să confere modelelor cu 5 uşi un caracter dinamic şi expresiv. Spre exemplu modelele Micra, Swift şi Clio dispun de mânere ascunse pentru portierele spate, pentru o aparenţă dinamică similară caroseriei cu trei uşi. Unul din puţinele modelele din segmentul B, care mai oferă opţiunea caroseriei cu trei uşi este noua generaţie Ford Fiesta.
La moment modele cu 3 uşi care mai sunt disponibile, de fapt sunt versiuni, care nici nu au opţiunea caroseriei cu 5 uşi, printre care Fiat 500, Opel Adam, DS 3, Volkswagen Beetle, Alfa Romeo MiTo sau VW Scirocco. Unele dintre aceste modele nu vor mai avea succesori, acest lucru se referă la MiTo, Scirocco, Beetle şi, probabil, DS 3.

Modelele cu 3 uşi mai cad pradă şi boom-ului SUV-urilor, care câştigă din ce în ce mai mult teren şi îndeamnă consumatorii să alegă raţional. Victimele SUV-urilor sunt şi monovolumurile, dar şi caroseriile de tip break şi coupe. Se pare că pe viitor vom circula cu toţii doar pe SUV-uri, pentru că acestea vor fi unica opţiune de caroserie…
0
3,660
GALERIE FOTO (3 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!