(VIDEO) Alfa Romeo a lansat noul Milano, un SUV cu linii clasice Alfa, care poate fi electric sau mild hybrid cu 3 cilindri

11 Aprilie 2024, 11:58
Redacţia PiataAuto.md
Italienii de la Stellantis au în portofoliul lor mărci cu atâta avuţie istorică în ele, cu atâta pasiune implantată acolo care rămâne fidelă în ciuda orbecăielilor din ultimele decenii, încât de fiecare dată când aceştia anunţă solemn o resetare totală de strategii şi o regândire plină de inspiraţie a noilor modele, fanii le acordă o nouă doză de încredere şi speranţă. Şi uneori inginerii ăia italieni chiar creează ceva formidabil, precum actuala Giulia cu motor V6 de 2,9 litri, în continuarea ideii motorului Busso. Dar, paradoxal, aceeaşi fani nu se înghesuie să cumpere prea multe din asemenea bijuterii inginereşti. Aşa că nu e de mirare că până la urmă contabilii de la Stellantis iau uneori liniile frumoase desenate de departamentul de design şi le suprapun pe platforme tehnice banale. N-aţi apreciat un motor V6 magnific, de 2,9 litri? Următorul model va avea 3 cilindri atunci. Şi mai încercăm să-l facem şi electric, poată măcar acolo vor veni şi fani gata să cumpere aceste maşini. Cam asta e fabula noii Alfa Romeo Milano, lansată acum de italieni.
E o maşină cu design superb în esenţă, prin liniile căruia se pot întrevedea mai ales la posterior liniile liftback-urilor Alfa de altă dar, cum ar fi Alfasud.
Sunt unghiuri similare în zona conturului posteriorului, a blocurilor optic şi chiar a siluetei. Iar asta face noul model superb.
Iar noul Milano e un model compact, doar că, venind într-o lume în care SUV-urile au 50% de piaţă, ia şi el o siluetă de SUV. Alfa spune că e un model care va fi întâmpinat cu căldură de fanii lui Giulietta şi MiTo, două hatchback-uri compacte produse în istoria recentă a lui Alfa Romeo.
Şi chiar dacă partea frontală are blocuri optice ce pot aminti de Renault Captur, noul model italian n-are nimic în comun cu acest model francez. Are, însă, cu altul — cu Peugeot 2008 şi o platformă folosită deja până şi pe Jeep. De acolo vine, deci, substratul tehnic şi acel motor de 3 cilindri menţionat mai sus.
Noua Alfa Romeo Milano va avea două versiuni electrice şi una mild hybrid, deci e clar că vorbim în continuare de o maşină creată pe o platformă ce vine să fie compatibilă cu ambele tipuri de propulsie. Fireşte, asta înseamnă limitări la cât de mare poate fi bateria, limitări de ampatament şi spaţiu sub capotă care va rămâne în mare parte nefolosit la versiunile electrice.
Ipostaza mild hibridă va avea un motor de 1,2 litri turbo, cu 3 cilindri, cuplat cu un electromotor ce funcţionează la 48 volţi, iar puterea poate fi transmisă pe puntea faţă sau poate eista un sistem de tracţiune 4x4 part time, cu cuplarea automatizată a punţii spate atunci când există probleme de aderenţă. Tracţiunea faţă nu e o problemă pentru Alfa, or, marca italiană a exprimentat în istoria sa cu de toate, şi cu tracţiune faţă, şi chiar cu motoare boxer. În acest caz, versunea mild hibridă va livra în total 136 CP.
Versiunile electrice pot avea fie 156 CP şi 410 km autonomie, fie 240 CP, pe versiunea Veloce. Cea de 156 CP, numită Elettrica, are un singur electromotor pe puntea faţă, în timp ce versiunea Veloce vine cu două electromotoare, câte unul pe fiecare punte.
Cele două versiuni electrice ale lui Alfa Romeo Milano vor face uz de o baterie litiu-ion de doar 54 kWh, care va oferi 410 km autonomie în cazul când alimentează un singur electromotor, ceea ce rezultă într-un consum mic, de 13,1 kWh/100 km. Autonomia lui Milano Veloce, cu 2 electromotoare, nu e anunţată deocamdată.
Puterea de încărcare, acceptată de baterie, e de 100 kW, ceea ce nu e foarte mult, reprezentând un coeficient de 1,85 C. Dar, totul, încărcarea de la 10 la 80% ar trebuie să dureze maxim 30 minute. Deci, e departe de recordurile obţinute de chinezi la încărcarea bateriilor lor, care ajung deja la coeficienţi 4,0-5,0 C şi pot fi încărcate în 11 minute şi 28 secunde de la 10 la 80%, având şi capacitate mai mare şi acceptând peste 400 kW putere de încărcare.
Iar aici pot veni şi micile dezamăgiri faţă de această Alfa Romeo. Da, ea are două versiuni electrice, dar acestea nu sunt decât nişte maşini electrice mediocre în parametrii lor tehnici. Nu excelează şi nu inovează la niciun capitol — nici compoziţie a bateriilor, nici putere sau viteză de încărcare, nici autonomie, nici putere a maşinii, nici număr de motoare, nici tehnologia lor. E doar o replicare a unei platforme bune în esenţă, dar deloc speciale, pe care Stellantis o foloseşte deja pe multe alte modele. Şi parcă Alfa Romeo ar merita ceva mai mult decât o simplă replicare tehnică. Pentru că Alfa Romeo nu poate fi o mâncare fără sare, aparent apetisantă la aspect, dar absolut neimpresionantă în gust. Maşina asta ar fi trebui să nască savoare, admiraţie în ingineria sa, prin soluţii atipice, la care nimeni nu s-ar fi gândit. Mai ţine cineva minte când Alfa Romeo avea un motor boxer poziţionat înaintea axului faţă? Sau când avea cutii transaxle? Sau când făcea capote bombate pentru ca V6-ele Busso să încapă acolo, dar păstra linia farurilor coborâtă, pentru aspect de supercar?
Nicio asemenea picanterie nu e prezentă aici, pe noua Alfa Romeo Milano. Da, maşina are un design inspirat, mai ales la posterior. Dar dincolo de el, e mai banală decât ne-am fi putut imagina. Deci, revoluţia de design şi abordare se mai amână o dată la Alfa Romeo. Şi e mare păcat să se tot rateze aceste ocazii.
Vezi mai jos şi un video cu noua Alfa Romeo Milano.
1
1,194
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!