Moldova: Șoferii vor fi obligați să lase amprentele!

Deși la sfârșitul anului 2002 a fost aprobată legea cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, în urma căreia au fost colectate aproximativ 400,000 fişe dactiloscopice, aceasta a fost lipsită de un mecanism de colectare a informaţiei dactiloscopice de la conducătorii auto, astfel, începând cu anul 2002 până în prezent nu a fost prezentată nici o informație dactiloscopică în privința acestei categorii. Mai mult decât atât, legea prevedea doar codarea şi verificarea amprentelor digitale, nefiind indicate şi urmele palmare, faptul dat fiind un impediment în descoperirea crimelor.
Ministerului Afacerilor Interne vine cu un proiect pentru modificarea legii din 19 decembrie 2002, utilizând drept sursă de informare cadrul normativ al Uniunii Europene. Prin urmare, modificările vor viza luarea nu doar a amprentelor digitale, dar și palmare, inclusiv a conducătorilor auto. Potrivit MAI, înregistrarea amprentelor digitale și palmare a conducătorilor auto (sunt peste 1,000,000 de conducători auto înregistrați pe teritoriul Republicii Moldova), va crea noi oportunități în identificarea persoanelor şi urmelor amprentelor ridicate de la locul infracţiunilor ale căror autori sunt necunoscuţi, existând posibilitatea descoperirii infracţiunilor cu autori necunoscuţi, inclusiv din anii precedenți.

Informația dactiloscopică va fi colectată de către secțiile de calificare a conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice. Conform noilor prevederi normative, procedura de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi una simplificată și rapidă, aceasta constând din preluarea impresiunilor digitale și palmare doar cu ajutorul live-scanerelor.

Mijloacele financiare privind organizarea procedurii de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi alocate din bugetul Agenției Servicii Publice, acestea constituind 126,895 de dolari. Aceste mijloace financiare vor fi utilizate pentru procurarea şi instalarea tehnicii de calcul (calculator, scanere de preluare a amprentelor papilare şi palmare, softul şi crearea conexiunii dintre locurile de muncă cu serverul principal) în secțiile de calificare a conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice, care la moment sunt repartizate în 11 raioane ale Republicii Moldova.
1
2,166
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!