Inginerii de la Universitatea Maine au creat cel mai mare printer 3D din lume, care poate construi o casă compactă în 80 ore, sau poate copia şi recrea obiecte

25 Aprilie 2024, 17:56
Redacţia PiataAuto.md
Printerele 3D au devenit populare iniţial prin conturarea obiectelor relativ mici, pe care le puteau crea relativ mai uşor decât prin alte metode, ce ar fi necesitat elaborări lungi de matrice şi turnări sau şlefuiri ulterioare. Apoi foarte repede au început a fi create şi printere 3D experimentale pentru construcţii, care nu mai funcţionau prin erodarea formei necesare, ci prin aplicarea straturilor de beton, pe care le turnau cu precizie, după un principiu apropiat modului în care o imprimantă cu cerneală aplică acea cerneală pe foaie.
Foto: Printer 3D din Elveţia, dezvoltat de inginerii de la ETH Zurich

Acum câteva luni, spre exemplu, scriam despre inginerii elveţieni de la universitatea ETH, printr-un startup format în interiorul universităţii, care au creat cel mai înalt turn printat 3D în lume, într-o regiune muntoasă, care va servi drept edificiu cultural cu 5 etaje şi cu viziune panoramică spre munţii din jur.
Foto: Cel mai înalt turn printat 3D din lume

Construcţia de acolo a avut loc prin printere 3D de tipul lor pomenite mai sus, care turnau astfel piesele de forma corectă, iar ulterior aceste piese au fost unite în construcţia finală.
Astăzi, însă, vorbim despre inginerii de la Universitatea Maine, din statul american cu acelaşi nume, de pe coasta estică a SUA. Aceştia au creat cel mai mare printer 3D din lume, pe care l-au conceput tot pentru construcţiile de edificii.
Foto: Noul cel mai mare printer 3D din lume

Noul printer are numele de Factory of the Future, adică Fabrica Viitorului, fiind abreviat drept FoF, iar inginerii spun că acesta e atât de eficient în munca sa, încât generează mai puţine pierderi de materiale de construcţii şi are nevoie de cantităţi mai mici pentru a asigura aceeaşi rigiditate, fapt care duce în final la emisii cu 37% mai mici aferente procesului de construcţie.
La prima vedere, printerul 3D lucrează după acelaşi principiu descris mai sus, doar că toate mecanismele sale sunt proiectate pentru a opera la viteză mult mai mare, de circa 4 ori mai repede decât alte printere, iar mărimea sa are şi ea un avantaj în asigurarea randamentului. Astfel, o casă cu un etaj, de mărimea unui bungalou, poate fi construită în 80 de ore, deci puţin mai mult decât 3 zile complete, sau 10 zile de muncă a câte 8 ore.
Dar noul printer are funcţionalităţi cu mult mai mari decât simpla turnare a betonului. El poate folosi atât beton, cât şi material adeziv, inclusiv cu compoziţie de plastic sau orice combinaţii dintre ele. Deci, nu e obligatoriu ca acest printer să lucreze doar cu betonul. El poate avea rezervoare diferite pentru diferite materiale şi poate asigura curăţarea canalelor sale la trecerea de la un material la altul.
De asemenea, printerul poate construi obiecte atât prin turnare, cât şi prin erodare, la fel ca printerele mai mici care erodează într-un bucată de plastic sau gips. Asta sporeşte esenţial gama de lucrări pe care o poate face noul printer 3D uriaş.
Iar partea şi mai interesantă e că acest printer poate folosi braţul său pentru o a treia funcţie, care nu e nici erodare, şi turnare, ci urmare a unor contururi existente. Deci, în faţa sa pate fi pus un obiect, iar printerul îl scanează imagistic şi apoi prin braţul său, creând un model 3D electronic, iar apoi poate recrea obiectul anterior prin turnare sau erodare. Asta înseamnă că orice obiect complex poate fi dezasamblat în piese, iar piesele pot fi astfel copiate asemeni unui „Xerox 3D”, fiind create noi piese identice, dacă printer-ului i se furnizează materialele corecte. Sau, cel puţin, printerul poate crea matrice industriale pe care acelor piese pentru a le produce cu alte materiale precum ar fi metalele.
Toate aceste capacităţi excepţionale ale noului printer 3D au făcut ca şi departamentul de apărare din SUA să fie interesat de el, mai ales în accelerarea producţiei unor componente pentru marina americană prin aceste metode. Prin urmare, inginerii autori ai acestei creaţii au în faţă o etapă lungă şi intrigantă de dezvoltare a produsului lor pentru zeci de scopuri posibile, atât pentru apărare, cât şi pentru industria construcţiilor, unde mii de case pot fi construite cu costuri mult mai mici prin asemenea mod, spun ei. În forma sa de acum printerul poate crea obiecte de până la 29,3 metri lungime, 9,75 metri lăţime şi 5,48 metri înălţime.
1
3,783
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!