Viitoarea generaţie Mazda CX-5 va avea motoare cu 6 cilindri şi vine în 2022 cu mai multe surprize

16 Februarie 2021, 08:36
Ilie Toma
Mai multe informaţii despre viitoarea generaţie Mazda CX-5 au apărut de curând în presa japoneză, iar acestea sunt de-a dreptul intrigante, prevestind un model foarte interesant pentru amatorii de modele cu inginerie consistentă. Da, Mazda pare din nou să ignore tendinţele actuale de tăiere drastică a cilindreei şi de coborâre până la motoare cu cilindree derizorie, făcând exact opusul.
Schiţă grafică, cu posibilul design al viitoarei generaţii Mazda CX-5

Aşadar, japonezii spun că noile motoare cu şase cilindri, despre dezvoltarea cărora se zvoneşte de mai multă vreme, vor debuta pe noua generaţie Mazda CX-5, care va fi arătată lumii în decembrie 2021 şi lansată în 2022. Noul motor Mazda, care va fi disponibil în mai multe versiuni de putere, va avea o arhitectură de 6 cilindri în linie şi va folosi tehnologia actuală Skyactiv cu rată de compresie sportită. Mai mult ca atât, se pare că Mazda dezvoltă din start noul bloc motor pentru a-l putea folosi atât la propulsoare pe benzină Skyactiv-G, cât şi diesel — Skyactiv-D, ba chiar şi o versiune pe benzină cu aprindere prin compresie dirijată, Skyactiv-X. Motorizările pe benzină ar urma să folosească şi tehnologia mild-hybrid, cum se întâmplă şi în prezent pe ultimele modele Mazda.

Noul motor cu 6 cilindri Mazda va avea o cilindree de 3.0 litri şi va ajunge ulterior şi sub capota unor modele precum CX-9 şi Mazda6.
La fel de interesant e şi faptul că arhitectura cu 6 cilindri în linie a dictat necesitatea montării lui longitudinale, iar astfel noua Mazda CX-5 va face uz de o platformă absolut nouă, care va fi folosită la toate modelele mari ale mărcii. Această platformă va avea, aşa cum spuneam, motorul montat longitudinal şi va permite existenţa versiunilor cu tracţiune integrală şi spate! Aşadar, am putea avea o viitoare Mazda6 cu tracţiune spate? Asta ar fi chiar fantastic!

Cât despre succesorul lui CX-5, acesta va fi cam cu 5 cm mai lung decât actualul şi există şanse mari ca acesta să fie redenumit în CX-50. Odată cu viitorul SUV, şi alte modele care vor urma pe aceeaşi platformă, Mazda îşi va fortifica admirata sa consistenţă premium, a confirmat pentru presa niponă un reprezentat al companiei, însă acesta a ţinut să menţioneze că marca nu va migra cu totul din segmentul de preţuri raţionale doar spre premium, ci-şi va extinde pur şi simplu oferta. De asemenea, el a ţinut să menţioneze că Mazda se vrea premium, dar nicidecum o marcă de lux, inaccesibilă publicului larg.
0
5,287
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!