Maşina electrică la preţ de sub 10.000 dolari a celor de la BYD creează un val de îngrijorări printre ceilalţi producători auto

25 Martie 2024, 15:02
Redacţia PiataAuto.md
BYD a lansat de curând un nou model electric, numit Seagull în unele regiuni şi Dolphin Mini în altele, principala calitate a căruia e preţul mai mic de 10.000 de dolari, pe care-l are! Iar acest preţ e şi mai surprinzător dacă e pus în contextul parametrilor tehnici cât se poate de decenţi ai noului model. Prin urmare, e clar de ce noul model a pus pe jar mulţi alţi producători auto, care mizau să concurez în segmente mai accesibile.
Noul model BYD are un design cât se poate de bine conturat, cu personalitate, faţa sa fiind deja supranumită un mic Lamborghini, deci BYD nu mai mizează neapărat pe forme aplatizate şi neinteresante care caracterizează de obicei maşinile ce pun accent pe preţ mic. Chiar dacă maşinuţa va avea un preţ de circa 9.700 dolari, aceasta arată ca un produs inspirat, la care chiar a muncit o echipă talentată de design, iar aici ne amintim că departamentul de design al BYD e condus de un fost designer Audi şi Lamborghini, deci e clar de unde vine şi inspiraţia de mini-Lambo.
Noul model electric e echipat cu baterii LFP de tip Blade de la BYD, care însumează o capacitate de 30,88 sau 38,88 kWh. Bateria mai mică îi asigură maşinuţei o autonomie de 305 km, iar cea mai mare — de 405 km! Deci simţitor mai mult decât Daca Spring, de exemplu, cu care ar trebui să concureze teoretic.
Puterea maximă a maşinii e de 55 kW, sau 75 CP, aici maşina rămânând într-o zonă relativ uzuală şi suficientă.
Nici interiorul nu pare foarte ieftin, având un ecran mai mic în zona volanului şi unul mare, rotativ pe centrul planşei de bord, echipat cu o interfaţă digitală avansată.
Pe acest fundal, deja mai mulţi directori din industrie, precum Terry Woychowski, fost director GM şi actual director la Caresoft, îşi exprimă îngrijorarea şi îşi îndeamnă colegii din lumea auto să s reinventeze urgent, mai ales că BYD a reuşit să asigure acest preţ de sub 10.000 dolari producând maşina cu o marjă de profit. Asta spune mult despre eficienţa producţiei pe care au reuşit s-o obţină cei de la BYD, iar dacă producătorii din alte regiuni nu o vor putea egala sau cel puţin să se apropie de ea, concurenţa va deveni şi mai dură şi riscă să spulbere unele companii, aşa cum prognoza chiar Elon Musk acum câteva luni.
3
19,216
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!