Un circuit din Italia, impus să plătească o amendă pentru că o maşină de Formula 1 cu motor V8 de cândva a fost prea gălăgioasă

25 Ianuarie 2023, 14:17
Redacţia PiataAuto.md
Renumitul circuit Imola din Italia s-a pomenit cu o amendă din partea autorităţilor italiene pentru că în 2022 ar fi permis accesul unei maşini care a fost mai zgomotoasă decât reglementările sonore impuse în regiune. Paradoxal, maşina cu pricina s-a dovedit a fi un bolid de Formula 1 clasic, cu motor V8 aspirat natural, din anul 2013, ultimul an când motoarele V8 fără turbină au mai fost prezente în acest sport.
Maşina aparţine celor de la Red Bull, a fost condusă cândva de Sebastian Vettel, şi venise pe circuit la 12 octombrie, pentru filmări, fiind condusă de Max Verspappen. A făcut câteva ture pe circuit, şi se pare că motorul său V8 clasic a fost atât de gălăgios, încât a declanşat senzorii autorităţilor. Iar acum, după încheierea anului 2022, circuitul a şi primit această amendă, singura pentru anul 2022 de acest fel. Paradoxul e că tot în 2022 pe circuit a avut loc şi o cursă de Formula 1 cu maşinile moderne de acolo, şi chiar dacă erau 20 la număr, ele au fost mai silenţioase decât un singur bolid V8 clasic!
Explicaţia e dată de tipul motoarelor actuale, care sunt V6, au doar 1,6 litri în cilindree, iar turbinele au şi un rol de amortizare acustică. Iar asta aminteşte cât de sonore şi zgomotoase era maşinile de Formula 1 de cândva, cu doar 10 ani în urmă.
0
990
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!