(VIDEO) Cum arată un supercar japonez din anii 90, care a ajuns la 645 mii km parcurşi

29 Ianuarie 2023, 11:46
Redacţia PiataAuto.md
Supercar-urile sunt maşini care ating rar cifre uriaşe de parcurs, iar asta se întâmplă şi pentru că sunt mult mai scumpe în mentenanţă, şi pentru că de obicei nu sunt singurele maşini într-un garaj, dar şi pentru a păstra o mai mare valoare la revânzare. Iar aici am mai putea adăuga pe bună dreptate şi că multe din supercar-uri nu sunt atât de fiabile, încât să reziste la multe sute de mii de kilometri. Când a apărut Honda NSX pe piaţă, însă, şi paralela sa Acura NSX în America de Nord, modelul nipon a spulberat concurenţii în primul rând la fiabilitate, având performanţe comparabile. A fost poate primul supercar, despre care un producător auto spunea în primul rând că e fiabil şi durabil în timp, iar cumpărătorii nu mai trebuiau să se împace cu zecile de probleme mărunte, dar sâcâitoare, specifice supercar-urilor italiene ale vremii, în ceea ce se numea mai frumos drept „caracter”. Ei bine, acum, la peste 30 de ani distanţă, avem ocazia să ne convingem dacă promisiunile Honda au fost adevărate. Un american tocmai a găsit şi cumpărat o Acura NSX cu parcurs uriaş.
Lansarea lui Acura NSX a avut loc în 1990, iar Honda ţintea spre modelul Ferrari 328 şi performanţele acestuia când a proiectat maşina. Şi chiar dacă supercar-ul italian avea un motor V8, inginerii Honda au putut atinge performanţe similare cu un motor V6, de 3,0 litri, care dezvolta 253 CP dacă era cuplat cu o cutie automată şi 270 CP dacă era cuplat cu una manuală. Motorul era aspirat natural, avea 4 valve per cilindru, dar încă nu avea sistem VTEC. Linia roşie începea abia la 7.500 rpm la versiunile cuplate cu cutie automată şi la 8.000 rpm la cele cu cutie manuală! Cum ar putea ţine un asemenea motor multe sute de mii de kilometri, s-ar întreba mulţi?
Ei bine, iată că a ţinut. Exemplarul descoperit şi cumpărat acum în SUA e fabricat în 1995 şi are pe bord 401.087 mile parcurse, ceea ce echivalează cu 645.493 km!
Maşina a fost deţinută cea mai mare parte a istoriei sale de un arhitect, care s-a şi pensionat între timp, şi el a făcut navete la munca sa spre Los Angeles, rulând peste 320 mii mile din cele 400. Acesta a adunat şi un dosar mare de facturi pentru tot soiul de lucrări de mentenanţă făcute la maşină, iar maşina a mai avut parte şi de două accidente minore, cu o motocicletă la aripa dreaptă faţă, şi un camion care a atins-o la stopul stâng spate. Dar nimic serios.
Pe lângă asta, starea maşinii e excepţional de bună, pentru un supercar, care are 645 mii km pe bord! Motorul sună şi arată la fel de bine, funcţionează ireproşabil şi întreaga maşină rulează lin şi superb de bine, fără vreo vibraţie adiţională sau vreun simptom al oricărei defecţiuni. În istoria maşini există istorii de mici reparaţii la motor pentru înlăturarea unei scurgeri de ulei, dar totul pare să se fi rezumat doar la înlocuiri de garnituri.
Dat fiind parcursul uriaş al acestei Acura NSX, preţul de vânzare a fost foarte mic în raport cu alte exemplare NSX, care se vând în zilele noastre. Exemplarele obişnuite pot atinge preţuri de 80-100 mii dolari, iar cele cu parcurs mai mic pot ajunge şi la 160-200 mii dolari. Maşina asta, cu 645 mii km parcurşi, a fost cumpărată cu doar 29 mii dolari. Şi se pare că noul proprietar n-a greşit, cumpărând-o, întrucât ea e într-o stare mai mult decât decentă. Deci, se pare că promisiunea de fiabilitate a inginerilor niponi, de acum 30 de ani, s-a adeverit întru totul!
Vezi în video-ul de mai jos o explorare a acestei Acura NSX de 645 mii km.
0
2,546
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!