(VIDEO) Sony şi Honda anunţă o nouă marcă auto, Afeela, şi dezvăluie şi primul model electric al acesteia, cu 45 de camere

5 Ianuarie 2023, 11:45
Ilie Toma
Anul trecut, dar şi cel precedent, Sony venise la Consumer Electronic Show (CES) cu concepte de maşini electrice şi anunţase că intenţionează să intre în lumea auto, doar cu maşini electrice. Ei bine, în 2022 cei de la Sony au bătut palma cu cei de la Honda pentru un parteneriat comun în acest sens, iar astăzi, la o nouă ediţie CES, a fost anunţată noua marcă auto, Afeela, fiind prezentat şi prototipul primului model al acesteia.
Fireşte, vorbim de un model electric, iar întrucât a intrat şi Honda în ecuaţie, totul e deja mult mai conturat pentru un viitor model de serie, întrezărindu-se chiar elemente folosite la modelele actuale Honda, precum display-ul uriaş de pe planşa de bord, în stilul Honda e. Doar că în noua maşină, tot ce ţine de multimedia va fi asigurat de Sony, iar compania nou creată, apropo, poartă numele de Sony Honda Mobility, sau SHM. Numele Afeela a fost creat pentru a conţine elementul de FEEL în interior, sugerând un accent pe senzaţii oferite şi pe multe dotări hi-tech.
Maşina e un soi de sedan cu siluetă de gran coupe, fără mânere pe uşi în varianta de concept, şi soluţii aplicate la designul aripilor frontale şi blocurilor optice ce amintesc de Genesis. Ea va conţine un soi de bare de comunicare digitală în exterior, despre care nu se specifică foarte multe informaţii, însă se pare că e vorba de spaţiile dintre blocurile optice faţă şi spate, care nu sunt doar nişte elemente de iluminare, ci pot să afişeze informaţii grafice, ca un display.
Noul prototip Afeela e burduşit cu camere video la interior şi exterior, având tocmai 45 de camere video în total! Maşina va avea la bord şi noi procesoare extraordinar de puternice, de la Qualcomm Technologies, care vor însuma o putere de procesare de 800 TOPS, sau 800 trilioane de operaţii per secundă. Maşina va integra astfel imaginile reale cu cele virtuale, promiţând o experienţă unică în lumea auto, la care va participa şi renumita companie de jocuri video Epic Games.
De asemenea, folosirea procesoarele Qualcomm şi menţionarea acesta şi în context telematic, sugerează că maşina va avea şi capacităţi avansate de autonomie, apropiate de experienţa unui condus autonom, doar că japonezii sunt mai precauţi în a o anunţa răspicat drept maşină autonomă.
Aşadar, vorbim mai degrabă de un mega computer pe 4 roţi, care, printre altele, mai poate şi să te ducă de la o destinaţie la alta. Am ajuns oare să urmăm aceeaşi cale cu maşinile, cum am făcut-o cu telefoanele mobile, care erau create iniţial doar pentru a suna şi a trimite apoi şi mesaje SMS, iar acum au devenit un univers digital, care mai păstrează acea funcţie arhaică de a efectua apeluri telefonice? Să ajungem la fel şi cu maşinile?
Ei bine, Sony şi Honda au anunţat că prototipul de azi va fi transformat cu siguranţă în model de serie, către anul 2025 urmând a avea loc lansarea oficială, iar la începutul anului 2026 urmează şi primele livrări către cumpărători. E una din cele mai inovative şi vizionare maşini japoneze create în ultimii ani, însă, iar la ea şi-au pus umărul două companii din Japonia, cu o tradiţie uriaşă în electronice superbe, pe de o parte, şi maşini fiabile, de cealaltă parte. Deci, ar putea ieşi ceva cu adevărat bun din toată afacerea.
Vezi mai jos şi un video scurt cu noua Afeela, publicat de japonezi.
0
3,016
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!