(VIDEO) Marea întrecere între Toyota GR Corolla, GR Yaris şi Lancia Delta Integrale clasică, alături de o Honda şi un VW

21 Aprilie 2023, 12:51
Redacţia PiataAuto.md
Câteva decenii la rând, de prin anii 2000 până prin 2020, despre modelele Toyota se spunea că sunt fiabile, dar şterse în design şi fără vreo emoţie în condus, făcute doar să te ducă din punctul A în punctul B. Fostul şef Toyota, însă, Akio Toyoda, cel care în repetate rânduri tot ieşise cu declaraţii împotriva maşinilor electrice, care era un pasionat înrăit al motoarelor cu ardere internă şi chiar pilota uneori maşinile de uzină în competiţii de motorsport, inclusiv pe Nurbugring, a ajuns pe neobservate să asigure prezenţa în gama Toyota a unor maşini cu adevărat pline de emoţie şi pasiune, în timp ce toată industria s-a cam dus în zona electrică. Şi am ajuns azi ca cele mai nebuneşti maşini sport, relativ accesibile şi cu performanţe fascinante, să aibă emblema Toyota pe ele. Vorbim şi de GR Yaris şi GR Corolla, maşini cu tracţiune integrală şi gene de raliu, iar aici le putem numi continuatoare ale lui Subaru Impreza WRX STI, Mitsubishi Lancer, sau putem merge şi mai departe, până la Lancia Delta Integrale, care era tot un hatchback.
Ei bine, cum ar fi să se compare aceste modele noi cu acea Lancia clasică? Jason Cammisa a organizat de curând una din întrecerile lui epice şi a adus în ea doar legende savuroase, care au un loc aparte în inima oricărui pasionat auto.
Cele două hot hatch-uri Toyota moderne sunt atât de apropiate în performanţe, încât contează mai degrabă timpi de schimbare a treptelor cutiei manuale şi dibăcia celui de la volan. Şi ambele au o aderenţă superbă în viraje.
Aşa că a fost adusă şi o Honda Civic Type-R, o altă maşină japoneză modernă care continuă să păstreze cu sfinţenie tradiţia sa inginerească şi care chiar ieri şi-a anunţat un nou record al celei mai rapide maşini cu tracţiune faţă pe Nurburgring.
Aşa că toate maşinile prezente au traversat singure un circuit, pentru a stabili cel mai bun timp. Lancia Delta Integrale de acum 30 de ani a stabilit timpul de 1:27,09. Toyota GR Yaris modernă nu a putut atinge acelaşi timp, fiind cu o secundă mai lentă. Dar GR Yaris are o versiune cu diferenţiale autoblocabile şi anvelope mai bune, care ar putea doborî acest timp.
Toyota GR Corolla, având acele diferenţiale şi anvelope, a atins 1:22,94. Surprinzător, dar Honda Civic Type-R, deşi e cu tracţiune faţă, a învins şi Toyota GR Corolla, atingând 1:22,41! De fapt, maşina a atins un timp comparabil cu Ferrari 458 Italia!
A fost adus şi VW Golf R, care a fost mai lent decât ambele Toyota şi Honda, dar mai rapid decât Lancia de acum 30 de ani.
Iar întrecerea continuă cu explicarea de ce GR Corolla e totuşi vârful ingineresc în această ligă şi de unde i se trage porecla de Morizo a acestei ediţii speciale cu trepte mai scurte şi cu bancheta spate lipsă. Numele vine de la pseudonimul pe care şi-l lui Akio Toyoda, atunci când participa în curse de motorsport, pentru a nu atrage prea multă atenţie. Da, acel Akio Toyota pasionat despre care vorbeam mai sus.
Vezi această mega întrecere mai jos.
0
2,081
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!