Noul Volvo EX30, cel mai compact SUV electric al mărcii suedeze, are preţuri şi mai accesibile în Moldova

8 Iunie 2023, 10:11
Redacţia PiataAuto.md
Ieri Volvo a dezvăluit noul EX30, cel mai compact SUV electric al său şi totodată un model care a debutat cu un preţ neaşteptat de accesibil. Datorită unui electromotor nou mai eficient şi a unei baterii mai mici, cu tehnologie mai simplă LFP, preţul de start, anunţat la nivel internaţional, e de 36.000 euro, un preţ mai mult decât decent într-o lume în care multe alte maşini cu motoare cu combustie, de talie similară, costă mai mult deja, nemaivorbind de SUV-uri premium. Dar am aflat că în Moldova preţurile noului Volvo EX30 vor fi şi mai accesibile.
Astfel, preţul de start pentru Volvo EX30 în Moldova nu va fi de 36.000 euro, ci de 30.500 euro! Deci, e un preţ comparabil cu multe alte SUV-uri compacte cu motoare pe benzină sau diesel, şi e în afara oricărei concurenţe cu un SUV electric premium. Cum se explică acest preţ mai mic pentru Moldova? Ei bine, cea mai simplă explicaţie e lipsa TVA-ului la import, or, maşinile electrice sunt scutite şi de accize vamale, şi de TVA. Prin urmare, dacă în UE în preţul maşinii s-ar conţine cam 20% TVA, sau cam a 6-a parte din preţul final (6.000 euro din 36.000), atunci în Moldova preţul final a putut fi mai mic, până la 30.500 euro.
Cei de la Volvo Moldova ne-au destăinuit şi care va fi capacitatea bateriei pentru versiunea incipientă, la acest preţ, dar şi ce autonomie va fi oferită. Astfel, bateria pentru un asemenea Volvo EX30 are 51 kWh capacitate, iar autonomia în ciclu WLTP e stabilită la 344 km. Mai mult decât decent, deci, pentru o versiune care se poziţionează drept preponderent urbană. Chiar dacă am vorbi de o autonomie în viaţa reală de 275-300 km, la un preţ de 30.500 euro e mai mult decât admirabil.
La fel de interesant, însă, e că versiunea cu baterie şi autonomie mai mare nu costă cu mult mai mult. De fapt, doar 4.400 euro se mai adaugă la preţ, pentru a primi un EX30 cu autonomie de 480 km. Deci, preţul final al unui Volvo EX30 Long Range cu un electromotor şi baterie maximă, va fi de 34.900 euro în Moldova.
Şi, în fine, ieri vorbeam că versiunea cu două electromotoare a lui Volvo EX30 va fi şi modelul Volvo cu cea mai rapidă acceleraţie din toată istoria, reuşind să atingă 100 km/h în numai 3,6 secunde, graţie celor 428 CP, livraţi de cele două electromotoare, câte unul pe fiecare punte. Un asemenea Volvo EX30 super iute va porni în Moldova de la 40.000 euro şi vine din start mult mai generos echipat standard.
Astea fiind spuse, credem sincer că acest SUV electric Volvo are şanse imense de a deveni un model cu adevărat popular în Moldova, mai ales în rândurile celor ce-şi doresc un al doilea SUV compact în familie. Acesta nu doar că va concura cu alte SUV-urie electrice, care costă simţitor mai mult, dar va putea rupe din vânzări de la multe ale SUV-uri compacte, atât premium, cât şi non premium. Se pare că Volvo a reuşit o mişcare strategică excelentă în rândul maşinilor electrice, şi cum siguranţă vom vedea şi la nivel internaţional vânzări bune pentru EX30.
0
1,971
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!