(VIDEO) Noţiunile de bază ale maşinilor electrice din zilele noastre şi corelarea între ele, explicate clar

9 Iulie 2023, 20:01
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii câţiva ani, am ajuns să vorbim mai multe despre lansări de maşinile electrice decât de modele convenţionale, iar viteza cu care acestea au evoluat în datele lor tehnice e de-a dreptul incredibilă. Şi vorbim adeseori despre parametri care nu se întâlnesc sau nu se accentuează atât de mult la cele convenţionale, folosind kilowaţi pentru a descrie puterea motoarelor, puterea de încărcare a bateriilor şi staţiilor, de arhitecturi de 400V sau 800V, de kWh în capacitatea de stocare a bateriilor sau consum. Mulţi dintre noi, mai ales cei care poate n-au fost printre pionierii în a admira maşinile electrice, s-ar putea să înţeleagă doar parţial aceşti parametri, fără a avea claritatea aia a tabloului general şi a legăturii simple şi directe între acei parametri. Un video publicat recent pe un canal YouTube aduce această claritate a noţiunilor de bază pentru maşinile electrice actuale, din 2023, făcând referire inclusiv la platformele mai noi de 800V.
Video-ul, care se prezintă ca un abecedar al maşinilor electrice actuale, începe prin a explica puterea maşinilor electrice în kW şi corelarea acestei unităţi cu caii-putere în unităţi metrice şi mecanice sau imperiale, folosite în Europa sau în SUA. De asemenea, o întrebare extrem de simplă, dar utilă pentru a înţelege maşinile electrice din zilele noastre, este cea legată de numărul de motoare electrice de pe maşini şi de ce se aplică pe unele modele 2 electromotoare, 3 sau chiar 4.
O incursiune informativă e făcută şi-n lumea limitărilor de putere ale maşinilor electrice, despre care noi vorbim adesea în articolele noastre — şi anume cea în care puterea totală a electromotoarelor unei maşini electrice depinde mai ales de puterea bateriei de care face uz acel model. O baterie limitată în fluxul de electricitate pe care-l poate asigura electromotoarelor va limita şi aceste electromotoare.
Ei bine, sunt explicate şi diferenţele în a utiliza noţiunile de kW sau kWh, ce înseamnă capacitatea de stocare a unei baterii, cum se raportează ea la consum şi cum se deduce de acolo autonomia. Şi, la final, mai e abordată şi tema puterii de încărcare de la priză şi timpul necesar încărcării, cu calcule şi corelări cu voltajul bateriei şi cel al prizei.
Deci, e un video care poate aduce mai multă claritate şi înţelegere atât pasionaţilor mai avansaţi de maşini electrice, cât şi a celor care ar fi vrut să înţeleagă lucrurile mai clar, dar se simţeau poate prea fâstâciţi să dea întrebări simple pentru a avea această înţelegere. Vezi totul mai jos.
1
1,760
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!