BMW lansează prima maşină electrică blindată din lume, noul i7 Protection

10 August 2023, 12:24
Redacţia PiataAuto.md
Deşi era firesc să se întâmple într-o bună zi, probabil foarte puţini dintre noi ne-am gândit vreodată la apariţia unui model electric blindat. Dar BMW tocmai a lansat prima asemenea maşină din lume, bazată pe noul i7, iar asta ne face extrem de curioşi, or, maşinile electrice sunt mai grele de obicei, la fel ca şi cele blindate. Cum ar putea arăta o combinaţie dintre cele două, deci?
În primul rând, BMW vorbeşte despre blindajul de vârf al noului i7 Protection, care se conformează standardului superior VR9. BMW spune discret că nu a aplicat straturi adiţionale de armură, care să se combine cu structura de bază a maşinii, ci a recurs la aplicarea unui oţel diferit care asigură blindajul în însăşi structura sa. Iar asta ar trebui să menţină adaosul de greutate la un nivel mai moderat.
Dar oricum a fost nevoie de multe elemente noi de blindaj al părţii inferioare, în special în zona bateriei. S-au asigurat şi geamuri noi, şi obişnuitele protecţii pe la locurile de îmbinare a elementelor de caroserie.
Şi BMW a făcut acelaşi lucru şi pentru o versiune blindată, cu motor pe benzină a lui Seria 7, pe care a lansat-o în paralel. Iar dintre cele două, BMW vorbeşte despre o manevrabilitate excepţională doar când se referă la versiunea pe benzină, pentru cea electrică menţionând că suspensia activă va asigura stabilitatea direcţională.
BMW i7 Protection va fi propulsat de aceleaşi două electromotoare de pe versiunea standard a lui BMW i7 xDrive60, pe care am testat-o de curând, şi care livrează 544 CP. Acea maşină prinde prima sută în 4,7 secunde, în timp ce acum versiunea sa blindată va realiza aceeaşi performanţă în abia 9,0 secunde. Deci, e clar că există un spor semnificativ de greutate, faţă de cele 2,7 tone de greutate proprie a lui BMW i7 standard.
Şi consumul primei maşini electrice blindate e mult mai mare, ajungând la 30,0 kWh/100 km, cam cu 40-50% mai mare decât al unui i7 standard.
BMW nu anunţă, totuşi, cât cântăreşte noul i7 Protection sau măcar versiunea pe benzină, Seria 7 Protection. Noi credem, însă, că acesta ar putea cântări cu uşurinţă circa 3,4-3,6 tone la gol, chiar şi cu aplicarea unor soluţii avansate în asigurarea blindajului.
0
2,125
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!