Primele 45 minute gratuite de parcare la aeroportul Chişinău pot să nu fie gratuite, din cauza felului în care operează automatul de plată

21 August 2023, 10:31
Redacţia PiataAuto.md
În ultima lună, parcarea aeroportului din Chişinău a fost subiect de discuţii intense în societate, după ce aeroportul a dublat preţurile la parcare, invocând standarde europene şi necesitatea de a-şi ajusta structura veniturilor, deşi nu există o parcare de alternativă pe termen lung, ca la alte aeroporturi europene. Ulterior, preţul a fost redus la 10 lei/oră pentru primele 3 ore, iar primele 45 minute au fost stabilite ca fiind gratuite. Un vizitator, însă, de-a relatat experienţa sa, care demonstrează cât de uşor poţi fi indus în eroare să nu beneficiezi de gratuitatea primelor 45 minute.
Astfel, pe bonul fiscal expediat de cititor la redacţie, se vede că acesta a intrat la ora 08:51 în parcare. În mod normal, cele 45 minute gratuite ar fi trebuit să expire la ora 09:36. Reamintim, atunci când intri în parcarea aeroportului Chişinău, primeşti un card universal, fără vreun bon pe care să scrie ora la care ai intrat.
Cititorul nostru a revenit în parcare după mai mult de 20 minute. Nefiind convins de timpul exact pe care l-a petrecut în parcare, a introdus cardul de parcare în automatul de plată, şi i s-a afişat că are de plătit 10 lei, cât de e taxa pentru primele 3 ore. Gândindu-se că probabil a depăşit deja timpul gratuit, el a plătit parcarea cu cardul bancar şi şi-a primit bonul. Surpriză, însă, pe bon scrie că acesta a fost eliberat la 09:12, deci la doar 21 minute după ce maşina a intrat în parcare, şi, în pofida acestui fapt, automatul de plată i-a calculat o cifră ca pentru o oră de parcare, deşi primele 45 minute trebuiau să fie gratuite.
Foto: Poză simbol cu intrarea în parcarea aeroprotului Chişinău

Solicitând explicaţie de la ghişeul responsabil de parcare la aeroport, aceştia i-au zis că „e greşeala lui”, întrucât nu trebuia să introducă acel card primit la intrare în automatul de plată, ci să meargă direct spre ieşire, şi bariera s-ar fi deschis, fără să-i solicite plata. Problema e că e o metodă absurdă de a beneficia de gratuitate, or, uneori nu poţi ştii dacă ai petrecut 42 minute în parcare sau 46, mai ales că nu au nici măcar un bon pe care să fie imprimat timpul intrării în parcare, decât după ce plăteşti. Respectiv, e ca şi cum ar trebui să-ţi setezi cronometrul singur când intri în parcare, şi să estimezi să nu depăşeşti cele 45 minute până ajungi la bariera de ieşire, că altfel te pomeneşti în ultimul moment că ai totuşi de plătit ceva şi ţii o coloană întreagă din urma ta.
Am solicitat un comentariu oficial din partea aeroportului Chişinău faţă de această situaţie, şi ni s-a promis un răspuns cât de rapid posibil. Când îl vom primi, vom actualiza ştirea şi vom include acel răspuns.

UPDATE 10:43: Aeroportul ne-a răspuns că automatul afişează două opţiuni - „ieşirea gratuită”, cu indicarea a cât a mai rămas din cele 45 minute, şi „achită 10 lei” pentru cei ce vor să achite în avans o oră, dacă estimează că vor sta între 46 şi 60 minute şi nu vor să stea ulterior la coadă. Respectiv, cititorul nostru ar fi ales opţiunea „achită 10 lei”, şi nu cea cu ieşirea gratuită. Nouă ni se pare cel puţin confuz un asemenea mod de operare. Prin urmare, e bine să ştim de acest mod de operare a automatului.
0
6,039
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!