Cea mai puternică turbină eoliană din lume a marcat un nou record la electricitatea produsă într-o singură zi, în condiţii de taifun

6 Septembrie 2023, 14:04
Redacţia PiataAuto.md
Dezvoltarea galopantă a energiei eoliene din timpurile în care trăim face ca noi şi noi recorduri să fie marcate aproape în fiecare lună. Doar la mijlocul lunii august scriam despre un record mondial la cantitatea de electricitate produsă într-o singură zi, de o turbină din Danemarca, iar acum o altă turbină eoliană din China a marcat un nou record, surclasând cifrele anterioare. Iar parametrii sunt atât de impresionaţi, încât energia produsă în 24 de ore de această singură turbină din China ar fi suficientă pentru a alimenta 170.000 de case!
Aşadar, să vorbim un mai pe îndelete despre context şi cifre. La 15 august 2023, publicam un articol în care anunţam că o turbină Vestas V236-15.0 MW — cu o putere instalată de 15 MW şi cu o elice de 236 metri în diametru, care avea la începutul anului 2023 şi titlul de cea mai mare şi mai puternică din lume — reuşise să producă 363 MWh de electricitate timp de 24 de ore. Asta însemna o medie de 15,125 MWh produsă în fiecare din cele 24 de ore, iar asta rezultă într-o putere medie de 15,125 MW, deci 100,8% faţă de puterea şi randamentul declarat de producător. Practic, turbina intrase în zona de rezervă tehnică de putere pe care o mai putea genera, lucrând la maxim.
Foto: Turbina Vestas, care a marcat recordul anterior în Danemarca

Recordul de diametru a fost surclasat repede de o altă turbină chineză, cu 252 metri de diametru al elicei, dar cu o putere uşor mai mică iniţial. Apoi, în iunie 2023, scriam că în China e în proces de instalare cea mai mare şi mai puternică turbină din lume, care era de fapt o versiune cu generator mai puternic, de 16 MW, a aceleiaşi turbine de 252 metri diametru. Iar în iulie 2023 anunţam deja că la nici o lună distanţă, tot în China fusese instalată o altă turbină, de 260 metri, care şi-a adjudecat titlul de cea mai mare în diametru din lume. Generatorul de pe turbina de 260 metri are tot 16 MW, deci doar a echivalat recordul anterior, fără a-l depăşi.
Foto: Instalarea turbinei de 252 metri şi 16 MW din luna iunie 2023

Ei bine, turbina care a marcat acum un nou record mondial la cantitatea de electricitate produsă într-o singură zi e exact cea care a fost instalată în luna iunie, cu 252 metri diametru al elicei şi 16 MW putere a generatorului. E o turbină Goldwind GWH252-16MW, elicea căreia captează vântul de pe o suprafaţă de 50.000 metri pătraţi, adică 5 hectare!
Fiind instalată în noul parc eolian Zhangpu Liuao, turbina a avut parte de curând de primele sale condiţii de taifun, cu vânturi care fost aproape constat de 85 km/h, sau peste la 23,5 metri pe secundă. Există turbine care se deconectează deja la vânturi atât de puternice, însă noua turbina chineză poate să-şi ajusteze un pic unghiul de incidenţă la palelor, rămânând să funcţioneze în siguranţă inclusiv la asemenea vânturi mari.
Iar asta a făcut-o acum să poată produce 384,1 MWh de electricitate în 24 de ore, cu 21,1 MWh mai mult decât recordul anterior de 363 MWh, stabilit de turbina daneză. Dacă împărţim cifra de 383,1 MWh la 24 de ore, avem 16,0041 MWh generaţi în fiecare ore, fapt care confirmă o putere şi un randament mediu de exact 100% faţă de cifra de 16 MW putere anunţată pentru acest model de turbină! Practic, sistemul inteligent al turbinei a menţiut-o la 100% capacitate întotdeauna ajustându-i palele, în timp ce viteza şi forţa efectivă a vântului de taifun ar fi putut asigura o cantitate şi mai mare de electricitate generată.
E o cantitate imensă de electricitate, dacă ne gândim că a fost produsă doar de o singură turbină! Pentru comparaţie, hidrocentrala de la Vidraru, din România, produce anual circa 400 GWh, sau 400.000 MWh, ceea ce înseamnă o medie de 1.096 MWh pe zi, deci de doar 2,86 ori mai mult decât recordul de 24 ore de acum al turbinei eoliene chineze, una singură la număr!
0
31,995
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!