Lucid Motors a obţinut licenţa pentru producţia maşinilor electrice în Arabia Saudită şi începe construcţia unei fabrici noi

26 Septembrie 2023, 10:52
Redacţia PiataAuto.md
Lucid Motors, unul din cei mai inovativi producători de maşini electrice din lume, a obţinut licenţa pentru producţia maşinilor electrice în Arabia Saudită şi va începe în curând construcţia unei fabrici noi în această ţară. Noua fabrică va fi localizată în noul oraş KAEC, situat pe malul Mării Roşii, în vestul ţării. KAEC e unul din oraşele hi-tech construite de la zero în vestul Arabiei Saudite, care, împreună cu The Line, Oxagon şi Trojena, vor să devină un hub mondial al tehnologiilor, creativităţii şi al industriilor inovatoare. Lucid Motors e văzut ca una din companiile-cheie care vor contura profilul economic al noului oraş şi al întregii regiuni.
Noua fabrică Lucid va beneficia de facilităţi majore, or, întreaga regiune va beneficia şi de legi mai liberale pentru rezidenţii săi, dar şi de exceptări economice de la taxe locale şi de import, precum şi o logistică simplificată pentru importul şi exportul de componente necesare producţiei. Practic, lui Lucid i s-au oferit condiţii ideale, cu o susţinere imensă pe cel puţin două decenii înainte, doar ca acesta să-şi construiască fabrica acolo şi să atragă şi alte companii la fel de inovative în regiune. Printre aceste condiţii se numără 0% TVA, 0% taxe de import şi doar 5% impozit pe profitul companiei, garantat la aceeaşi mărime pe 20 de ani înainte!
Apropierea locaţiei de Marea Roşie îi asigură noii fabrici şi accesul la una din cele mai importante rute maritime, pentru logistică. Noua fabrică va produce iniţial maşini electrice din kit-uri preasamblate în SUA, însă în scurt timp va trece la o producţie de spectru larg şi complet în Arabia Saudită, cu planul de a atinge un volum de 150.000 maşini electrice fabricate anual în această ţară. Fabrica din SUA va rămâne şi ea activă, bineînţeles.
Foto: Locul amplasării noii fabrici Lucid Motors din Arabia Saudită

Pentru Arabia Saudită, Lucid va fi şi primul producător auto care-şi inaugurează o fabrică în această ţară. Şi e curios că tocmai această ţară, unul din cei mai mari producători de petrol din lume, a ales să mizeze pe un producător de maşini electrice în viitorul său industrial!
Iar dacă unii dintre noi ne întrebăm cum de a ales Lucid Motors să construiască noua fabrică tocmai în Arabia Saudită, răspunsul e şi mai curios. Pe lângă primul motiv evident, dat de beneficiile economice, cel de-al doilea motiv e faptul că Lucid Motors a ajuns să fie deţinut în raport de 61% de Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite, un fond de investiţii guvernamental cu misiunea de a investi profiturile mari ale ţării, acumulate din vânzarea de petrol, în domenii de perspectivă viitoare. Prin urmare, efectiv tot statul saudit e acţionar majoritar la Lucid, motiv din care şi decizia de a-l aduce în Arabia Saudită nu s-a lăsat prea mult aşteptată.
0
3,504
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!