Norvegienii au primit electricitate gratuită pentru o zi completă, pentru că hidrocentralele produc prea mult

5 Septembrie 2023, 15:17
Redacţia PiataAuto.md
Norvegia, ţara în care maşinile electrice reprezintă circa 90% din vânzări şi despre care toţi estimau că nu va avea suficientă electricitate pentru a le alimenta pe toate, sparge din nou tiparele şi anunţă că are, de fapt, supraproducţie de electricitate în aceste zile. Iar asta a făcut ca norvegienii din două cele mai mari oraşe — Oslo şi Bergen — să primească la 4 septembrie electricitate gratuită, pentru o zi completă. Cum a fost posibil una ca asta într-o ţară care şi-a crescut consumul de electricitate atât de mult cu maşinile electrice? Cum îşi produce electricitatea Norvegia în prezent?
Ei bine răspunsul general ar fi că-şi produce electricitatea doar din surse regenerabile. Şi mai interesant e că circa 89-90% din electricitatea produsă în Norvegia vine de la hidrocentrale, doar circa 10% vine de la eoliene şi până la 1% vine de la energia solară. Iar hidrocentralele sunt o metodă de generare a electricităţii despre care se vorbeşte mai puţin în ultimii ani, când energia eoliană şi solară pare să se dezvolte cel mai mult. Norvegia, însă, are aproape 1.700 de centrale hidroelectrice, mari şi mici, care asigură ţării electricitate fără poluare, la orele dorite, cu posibilitatea de a amortiza uşor orele de consum minim şi maxim, datorită celor peste 1.000 de rezervoare de apă asociate acestor hidrocentrale!
Astfel, Norvegia poate porni turbine şi hidrocentrale suplimentare oricând are nevoie, în orice putere suplimentară are nevoie, iar apa stocată în rezervoare amplasate la altitudine reprezintă o metodă mult mai ecologică de păstrare a potenţialului de electricitate decât bateriile uriaşe, folosite în alte părţi ale lumii. Din nou, nici aici nu e o ştiinţă nouă, şi România îşi foloseşte hidrocentralele în asemenea manieră de a conecta şi deconecta capacităţi suplimentare în funcţie de puterea solicitată în reţea. Doar că Norvegia a ajuns la un nivel în care toată electricitatea necesară ţării e acoperită de aceste soluţii.
Toate cele 1.000 de rezervoare de apă din Norvegia pot stoca suficient de multă apă, încât dacă în ele nu s-ar mai acumula apă timp de 8 luni şi jumătate, şi nu s-ar mai produce energie eoliană şi solară, hidrocentralele tot ar produce suficientă electricitate pentru a asigura consumul complet al ţării timp de 8 luni şi jumătate. Dar, fireşte, niciodată nu se întâmplă să nu plouă atât de mult timp, încât debitul să apă să lipsească în toate rezervoarele.
Marea întrebare este cum de zecile de mii de maşini electrice de pe drumurile Norvegiei nu au afectat această balanţă? Explicaţia e simplă — pentru că Norvegia continuă să construiască noi hidrocentrale. La începutul anului 2021, spre exemplu, erau în construcţie hidrocentrale cu o capacitate anuală de producţie de încă 2,3 TWh, într-o ţară de 5,4 milioane de locuitori! Pentru comparaţie, întreaga Moldova foloseşte anual 4,2 TWh de electricitate, iar în cazul Norvegiei 2,3 TWh reprezintă doar capacitatea suplimentară a noilor hidrocentrale aflate în proces de construcţie! Iar pe lângă asta, rezervoarele şi hidrocentralele mai vechi de anul 1990 sunt într-un proces amplu de retehnologizare şi actualizare, de celel mai multe ori puterea lor crescând în rezultat datorită unor turbine noi mai eficiente, instalate acolo.
În 2021 Norvegia producea cam 155 TWh de electricitate anual, cifra crescând de la an la an datorită noilor hidrocentrale. Consumul în acelaşi an era de 124 TWh, cifră care e de asemenea în creştere, într-un ritm similar. Deci, există o diferenţă mare, care ajunge a fi exportată în ţările vecine. Cei 124 TWh anual, repartizaţi la 5,5 milioane de oameni cu tot cu industrie, înseamnă că oamenii îşi permit să nu ardă gaze şi cărbune pentru încălzire, ci să folosească mai mult pompe de căldură pe bază de electricitate, păstrându-şi ţara curată, odată ce electricitatea e generată în asemenea mod.
Iar situaţia de ieri, cu energia gratuită, a fost favorizată de o perioadă de ploi puternice, care a umplut aproape toate rezervoarele din ţară până la limitele lor maxime şi mai mult. Pentru a nu deversa pur şi simplu apa, autorităţile şi reţeaua de distribuţie au decis să facă un gest de bunăvoinţă şi să livreze electricitate gratuită pentru o zi completă, stimulând astfel oamenii să consume mai mult în acea zi, să-şi încarce gratuit maşinile acasă, să facă orice şi-ar dori, pentru a avea un consum mai mare la nivel naţional în acea zi şi a ajuta la drenarea sub limita maximă a nivelului apei din bazinele de acumulare ale hidrocentralelor! E a doua oară în istoria Norvegiei, când se întâmplă să fie oferită electricitate gratuită, iar prima oară a fost în august 2023, deci tot recent.
Iar toate astea spun mult despre nivelul la care a ajuns Norvegia în gestionarea sistemului său electric naţional. În timp ce alţii le prezic suprasolicitări şi le vorbesc că maşinile electrice nu sunt viitorul, în timp ce alţii le vorbesc că n-ai cum face ca toată energia unei ţări să fie regenerabilă, norvegienii şi-au gândit inteligent propria strategie şi au mers pe propria cale. Iar acum au o ţară în care maşinile nu mai emit gaze de eşapament în mare parte şi în care electricitatea e produsă fără emisii. Iar uneori, e atât de multă, încât e şi gratuită, iar atunci când nu e gratuită, costă mult mai ieftin decât prin părţile noastre!
1
34,447
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!