Un Mercedes S-Class W116, care a aparţinut regelui Suediei, a fost scos la vânzare la un preţ neaşteptat de mic, de circa 1000 euro

25 Septembrie 2023, 21:46
Redacţia PiataAuto.md
Rar se întâmplă ca o maşină cu o istorie de apartenenţă la o casă regală să fie scoasă la vânzare, iar colecţionarii de obicei ţintesc cu ardoare asemenea exemplare. Şi mai rar se întâmplă, însă, ca o maşină regală să fie vândută la un preţ atât de mic, încât ar putea concura cu cea mai tristă maşină de la târg. Dar anume acesta e preţul cu care a fost scos la vânzare în Suedia acest Mercedes S-Class W116, care a aparţinut regelui ţării.
Vorbim de un Mercedes 280 S din 1973, anul în care a avut loc schimbarea tronului regelilor din tată în fiu, actualul rege Carl Gustav al XVI-lea, preluând conducerea ţării. Acesta era un împătimit cunoscut de maşini germane încă din tinereţea sa, însă nu i-a putut convinge pe părinţii săi să cumpere o maşină la curte atât timp cât mama sa a fost în viaţă, care impusese regula ca nicio maşină din Germania să nu servească vreodată în serviciul oficial la casa regală, având memorii din al doilea război mondial. Volvo şi Saab erau binevenite, poate şi maşini din alte ţări, dar nu germane.
Apoi, când regina nu mai era, în ultimii ani de domnie ai tatălui său, fiul l-a convins pe acesta să comande câteva Mercedes-uri pentru gărzi şi însoţiri oficiale. Acest Mercedes a fost parte din acea partidă de câteva exemplare şi a fost livrat în 1973, cu puţin timp înainte de decesul regelui şi predarea domniei succesorului său. Aşa că maşina l-a servit în mare parte pe regele actual.
Dar, deşi numerele de înmatriculare, acelaşi de pe fotografiile istorice, confirmă originea acestei maşini şi faptul că ea l-a servit la începutul vieţii sale pe regele suedez, ea nu vine acum direct din garajul casei regale, ci a mai fost deţinută între timp de alţi posesori, fiecare din ei aparent mândrindu-se cu dosarul de istorie al maşinii, mai puţin ultimul din ei, din câte putem judeca după starea maşinii.
Iar starea acestui Mercedes e marea lui problemă. Maşina a fost exploatată nemilos în ultima sa perioadă activă. Prin anii 70 ea deja avea 150 mii km parcurşi, conform actelor, cât era la curtea regală. Apoi, prin anii 80 istoricul service-urilor oficiale s-a pierdut în neant, semn că maşina şi-a schimbat deja proprietarul. Acum are 332 mii km pe bord, dar, la cât de deplorabil arată, e un mare semn de întrebare dacă parcurs real e de 332 mii km sau de 1 milion şi 332 mii km sau chiar mai mult de un milion. Noi suntem aproape convinşi că acest Mercedes trebuie să fi parcurs încă un milion de km, înainte de cei 300 mii actuali, or, la doar 300 mii această maşină ar fi arătat impecabil.
Maşina e cuprinsă şi de rugină, care a ajuns şi la caroserie, în zona inferioară, şi la elementele de suspensie.
Nici măcar piesele ei de caroserie exterioară, precum barele de protecţie sau grila, nu mai sunt perfect aliniate, ceea ce ne reconfirmă ideea că maşina e milionară în kilometri.
Iar ultima picătură de tristeţe e adusă de habitaclul rupt.
E, deci, un Mercedes W116 care a degradat la o stare cum rar se poate ajunge în cazul acestor modele. O fi având maşina porniri regale la început, dar acum e într-o stare mai proastă decât ai cumpăra-o de la un simplu om, care a ţinut pur şi simplu la maşina sa.
Aşa că nu e de mirare preţul extrem de mic pe care-l oferă suedezii. Zicem oferă, pentru că maşina a fost scoasă la o licitaţie online în Suedia, iar cea mai mare miză la ora redactării acestui articol era de 11 mii coroane, echivalentul a circa 950 euro.
Deci, putem spune că e aproximativ o mie de euro. Poate miza va creşte în cele câteva zile care au rămas până la încheierea licitaţiei. Dar probabil nu cu mult în cazul acestei maşini.
0
12,053
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!