(VIDEO) BMW se reinventează şi lansează Vision Neue Klasse, maşina care prefaţează o nouă epocă a mărcii şi un model fabricat în Ungaria

2 Septembrie 2023, 16:05
Redacţia PiataAuto.md
În istoria BMW, numele de Neue Klasse, sau New Class, reprezintă o piatră de hotar, care a împărţit cu adevărat istoria mărcii bavareze în ceea ce a fost până la acea familie de bord, şi după familia de modele care au fost numite astfel. Practic, după modele create cu totul în alt stil în anii 50, în 1961 BMW a decis să se reinventeze spre sedanuri moderne, care să fie plăcute în condus şi totodată să poată fi vândute în număr mult mai mare. A urmat cumpărarea producătorului Glas, care a însemnat acces la motoare mai sportive şi ingineri talentaţi, dar şi fabrica din Dindolfing, care a devenit una din cele mai importante. Iar apoi au urmat şi modele legendare BMW, de la 2002 până la 3.0 CSL şi toate Seriile 3, 5, şi 7. Şi cam toate modele legendare din anii 80, 90 şi până în prezent, se datorează acelei reinventări numire New Class din anii 60. Acum, după 60 de ani, BMW anunţă că se reinventează din nou şi pune în aplicare încă o dată numele de Neue Klasse. Deci, e clar că nu e vorba de un simplu concept, ce de ceva grandios, în măsură să determine istoria de mai departe a BMW.
Vorbind în termeni mai practici, Vision Neue Klasse de acum prefaţează care va fi filosofia, stilul de design şi parametrii inginereşti ale BMW-urilor din nouă epocă. În primul rând acestea vor fi electrice, ne spune noul model, iar BMW accentuează de mai multe ori că această nouă epocă va fi una electrică, cu zero emisii locale. Iar asta înseamnă că BMW-urile de bază devin electrice, făcând menţinerea diviziei „i” oarecum irelevantă. Deci, maşinile electrice nu vor fi delimitate ca un subbrand separat, cum se întâmplă acum, pentru că asta nu mai are rost. Ele vor deveni pare din însăşi rădăcina mărcii. Probabil o perioadă vor fi mai fi produse şi modele pe benzină din epoca actuală, dar tot ceea ce va fac parte din Neue Klasse va fi deja electric.
Pe lângă asta, BMW duce designul într-o epocă nouă, în care s-a simţit liber să aleagă cele mai frumoase elemente din toată istoria sa de până acum, precum posteriorul retro şi luminile de acolo şi să le transpună într-un concept de design al viitorului, fără limite de segmente atuale, de platforme tehnice actuale sau continuitate. E ca şi cum noua maşină e creată brusc, la o diferenţă de vreo 20 de ani de ultima, fără o legătură directă. Doar grilele duble şi farurile duble se regăsesc un pic, dar şi astea într-o formă interactivă, futuristă.
BMW s-a detaşat şi de imaginea sa oarecum ştrengară aici, punând accent pe un design mai minimalist şi mai aerat la interior, făcând şi el o redefinire a ceea ce înseamnă premium în această nouă epocă, amintind oarecum de filosofia Volvo, aplicată pe noile EX90 şi EX30. Premium nu mai înseamnă opulenţă, ci consistenţă şi inteligenţă.
Iar fanii BMW, dacă evoluează şi ei la fel ca şi maşina asta, pot fi liniştiţi de un lucru important — BMW-urile vor rămâne plăcută în condus, chiar şi atunci când vor fi electrice. Cei de la BMW şi-a amintit că greutatea nu poate creşte la infinit pe maşinile electrice şi au regândit în totalitate ingineria viitoarelor maşini electrice. Anunţă că au identificat baterii cilindrice de o densitate energetică mult mai mare, cam cu 30%, pe care le vor folosi în locul celor prismatice, folosite acum. Asta înseamnă mai mulţi kWh pentru aceeaşi greutate a bateriei, deci o autonomie cu 30% mai mare la aceeaşi greutate a bateriei, sau aceeaşi autonomie, dar cu o greutate redusă cu câteva sute de kilograme!
Şi e interesant că primul model care urmează a fi derivat din acest prototip şi pus în producţie va fi fabricat la Debrecen, Ungaria, în noua fabrică pe care germanii au construit-o acolo în ultimii ani!
BMW anunţă că acea fabrică foloseşte doar energie fără emisii de CO2 şi, fiind construită de la zero şi tehnologizată din start pentru producţia maşinilor din epoca nouă Neue Klasse, e firesc ca producţia noii generaţii de modele electrice să demareze acolo. Nu se spune când va intra în producţie un asemenea model în Ungaria, dar e clar că fabrica nu poate sta în aşteptare prea mult, deci Neue Klass ar trebui să derive într-un prim model de serie foarte curând, mai curând decât am estima cei mai mulţi dintre noi.
Aşadar, putem să spunem cu toţii bun venit unei noi epoci BMW! Vezi şi un scurt video mai jos cu maşina care dă start acestei epoci.
0
16,263
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!