(VIDEO) Cele mai savuroase maşini ale anilor 90, de la Audi, BMW şi Mercedes, se întrec între ele

29 Septembrie 2023, 13:28
Redacţia PiataAuto.md
Se spune de multe ori că maşinile fabricate în anii 90 au reprezentat apogeul ingineriei, durabilităţii şi calităţii în lumea auto, totul fiind făcut încă prin prisma pasiunii pentru acestea. Şi există multe argumente tehnice care susţin aceste percepţii, de asta ajungem azi să le privim nu doar cu nostalgie, ci şi cu un mare respect. Iar cei de la Hagerty şi-au zis că le putem privi cu respect şi admiraţie şi atunci când acestea se întrec între ele.
La linia de start a fost adus, de exemplu, un BMW M5 E34 Touring, modelul care e şi cel mai rar M5 din istorie! Modelul avea 315 CP sub capotă, scoşi dintr-un motor de 6 cilindri în linie, dar fiind lansat mai târziu decât sedanul M5 E34, a fost produs în numai 891 exemplare!
Protagonistul din video-ul de mai jos, însă, spune că a adus la linia de start un Touring cu 335 CP, nu cu 315, echivalentul a 311 CP mecanici, folosiţi în SUA. Aşa că miza e şi mai mare.
Audi RS2 e un model poate şi mai adorat din aceeaşi perioadă, fiind dezvoltat şi produs de Porsche la uzina sa, pentru Audi. Cei de la Porsche au regândit şi reconfigurat motorul turbo cu 5 cilindri în linie şi l-au adus la o putere fascinantă.
Au pus până şi semnătura Porsche pe el! Şi puterea imensă era scoasă dintr-un motor de doar 2,2 litri, nu de 3,8 sau 5,0 litri, cum o făceau concurenţii!
La aceeaşi linie de start a mai venit un break, de la Mercedes. E un W124 în motorizare E320T, cu un motor de 6 cilindri în linie, aspirat natural, de 3,2 litri, care scoate 217 CP. Şi e cuplat la o cutie manuală.
Dar acest Mercedes a fost înlocuit repede la linia de start de un E500 W124, legendarul model conceput de asemenea la Porsche şi construit tot acolo, cu un V8 superb sub capotă. Doar că acesta n-a fost produs în caroserie break, ci doar sedan, de asta a fost nevoie şi de primul aici.
Ceea ce a urmat după start e demn de a fi privit la cinema, cu sunet pătrunzător, pentru a savura fiecare clipă a acţiunii şi fiecare bătaie de cilindru!
Pentru că-n zilele noastre pur şi simplu n-am mai putea avea asemenea maşini, cu asemenea sunete nefiltrate de motoare, ca să se lupte doar mecanic între ele!
Mercedes a învins. Nici măcar cutia automată, cu puţine trepte nu l-a împiedicat. Ba dimpotrivă, în acele timpul motorul nu era tăiat de la putere în timpul schimbărilor, iar până la final Mercedes a schimbat treptele doar de două ori, având cuplu din belşug, datorat cilindreei mari şi supapelor cu deschidere variabilă.
Audi a pierdut în faţa BMW-ului, deşi are tracţiune integrală şi o cutie cu mai multe trepte. ŞI se apare că tocmai din cauza turbinei a pierdut, pentru că în treapta a 2-a, mai durează ceva timp până turbina va avea boost-ul necesar.
Cât de diferită e matematica şi relaţiile mecanice ale acestor maşini în victoria finală, faţă de cele de azi! În zilele noastre, totul ar fi exact invers, cea turbo cu tracţiune 4x4 ar fi câştigat, iar cel cu motor mai mare, aspirat natural, cu o cutie leneşă ar fi pierdut!
Vezi totul în acest video. Şi te poţi uita până la minutul 9, că după aia urmează o Mazda MX-5 care spulberă corola de minuni a acestei lumi frumoase a maşinilor din anii 90.
1
4,419
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!